fbpx

Το τραγικό συμβάν στο φετινό σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας «σημαδεύει» τις εκλογές!

0
ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ;

ΤΕΛΙΚΑ ο μαγικός αριθμός είναι το 11… τόσοι είναι οι υποψήφιοι για το Δήμο Καλαμάτας! Αισίως τον αριθμό 40 έφτασε το κοντέρ για το νομό Μεσσηνίας, με κάποιους από αυτούς να διεκδικούν επανεκλογή, κάποιοι προέρχονται από τον χώρο της αυτοδιοίκησης με σταδιοδρομία σε άλλες θέσεις, και κάποιοι εκτίθενται για πρώτη φορά με σκοπό τον τίτλο του πρώτου πολίτη. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι θέσεις και οι απόψεις των υποψηφίων δημάρχων που έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν τον εκάστοτε Δήμο από τη θέση του υπαλλήλου, του δημοτικού συμβούλου ή ακόμη και από την καρέκλα του αντιδημάρχου.

Γράφει ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
πολιτικός μηχανικός

Το τραγικό συμβάν της απώλειας ανθρώπινης ζωής κατά την διάρκεια του εθίμου του σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα, έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με τον τρόπο αντιμετώπισης και την οργανωτική ελαφρότητα από την εκάστοτε διοργανώτρια αρχή. Οι πολυαναμενόμενες δηλώσεις των υποψηφίων ήταν σε πολιτικό ύφος, χωρίς πραγματική άποψη για το γεγονός και χωρίς καμία δέσμευση για τον τρόπο διεξαγωγής. Το θέμα μέτρων ασφαλείας δεν είχε ποτέ απασχολήσει όπως έπρεπε την οργανωτική ομάδα της δημοτικής αρχής. Οι όποιες αποφάσεις είχαν πάντα να κάνουν μόνο με το χώρο τέλεσης του εθίμου και τίποτα άλλο, oύτε καν είχε προβλεφθεί η παρουσία του ασθενοφόρου στο χώρο. Ούτε έλεγχος για το πώς δόθηκαν οι άδειες συμμετοχής, ούτε έλεγχος για την κατάσταση των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του event, ούτε έλεγχος για το είδος των «πυρομαχικών» που πραγματικά χρησιμοποιήθηκαν. Κοινό μυστικό είναι πως πρόκειται για ιδιοκατασκευές αμφιβόλου λειτουργίας και ασφάλειας, ενώ τον πρώτο λόγο έχει το ποτό. Ήδη πολλά ειπώθηκαν και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα, για το θεσμικό πλαίσιο που είναι ανύπαρκτο και αυτή θεωρείται από πολλούς η κύρια αιτία των προβλημάτων. Λες και αν υπήρχε, θα δεσμευόταν ο συμμετέχοντας, που περιμένει αυτή τη μέρα για να κάνει τον περισσότερο θόρυβο που μπορεί και να κερδίσει τα πέντε λεπτά δημοσιότητάς του. Συχνότατα τα ατυχήματα και οι αστοχίες ενώ, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, το μεγάλο ατύχημα ήταν θέμα χρόνου.  Αν δεν εμπλεκόταν κοινός παρατηρητής και το γεγονός αφορούσε σαϊτομάχο, όλοι θα έλεγαν πως ήξερε που πήγαινε…

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα έθιμα, λοιπόν, που «στέφονται» με επιτυχία, έχουν πολλές ελλείψεις σε οργανωτικό επίπεδο, από απλά πραγματάκια εως πολύ σοβαρά. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε εκδηλώσεις σαν τον παγιωμένο πια θεσμό της «λευκής νύχτας» στο τέλος Αυγούστου που λαμβάνει χώρα στην Καλαμάτα, ενώ τελευταία έχει επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως την Κυπαρισσία. Σε επίπεδο οργάνωσης, απλά επιτρέπεται η επέκταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και παίζει μουσική από τα ηχεία των κεντρικών οδών. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι ιδιωτική πρωτοβουλία. Και πού το κακό; θα ρωτήσει κάποιος. Το πρόβλημα ξεκινάει από την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης, ακόμα και της δημοτικής αστυνομίας, ζήτημα που απασχολεί έντονα τα καταστήματα και τους πολίτες, καθώς τα φαινόμενα κλοπών πολλαπλασιάζονται, και οι καταστηματάρχες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε θεμιτές και αθέμιτες μεθόδους προστασίας.

Ταυτόχρονα άμεσες και αμετάκλητες είναι οι αποφάσεις κατάργησης άλλων εθίμων όπως το πανηγύρι που ελάμβανε χώρα την εορταστική μέρα της Υπαπαντής. Δεν παίρνουμε θέση αν είμαστε υπέρ ή κατά, αλλά ο τρόπος ήταν προκλητικός και έμμεσα εξυπηρέτηση συμφερόντων. Η διακοπή μουσικής εκδήλωσης στο χώρο του κεντρικού πάρκου της πόλης και καλά για λόγους ηχορύπανσης, ήταν αποκλειστική απόφαση δημάρχου, τουλάχιστον έτσι παρουσιάστηκε, και αφορούσε εκδήλωση που ελάμβανε χώρα κάθε χρόνο στην Καλαμάτα.

Εδώ, λοιπόν, έρχεται το ενδιαφέρον ερώτημα στους υποψηφίους δημάρχους, ακόμα και δημοτικούς συμβούλους, που προέρχονται από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σημαντικούς μέχρι σήμερα ρόλους στα δρώμενα, τι μπορούν να αλλάξουν από τη νέα θέση που διεκδικούν που δεν μπορούσαν από τη θέση που κατείχαν. Παραδέχονται έμμεσα την προσωποκεντρική απερχόμενη διοίκηση, παραδέχονται φίμωση, ενώ οι απόψεις τους ήταν διαφορετικές; Ποιες ήταν οι προτάσεις που έχουν σήμερα και δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν ή τουλάχιστον να εισηγηθούν; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήραν, και προτίθενται να ξαναπάρουν, για να αντιμετωπιστούν τα κακώς κείμενα σε κάθε επίπεδο; Ενώ αποτελούσαν μέρος υπηρεσιών και θεσμών, πως θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις από άλλη θέση; Γιατί μέχρι σήμερα δεν εντόπιζαν επώνυμα τις δυσλειτουργίες, τις οργανωτικές εκπτώσεις στο χώρο αρμοδιότητάς τους, ενώ διεκδικούν στήριξη ακριβώς επειδή ήταν εκεί; Ερώτημα που θα απασχολήσει τον πολίτη κατά την τελική του επιλογή παρακολουθώντας ταυτόχρονα τις εξελίξεις στο θέμα της δίκης για το ατύχημα στο σαϊτοπόλεμο.

Το να θέτουμε προβληματισμούς είναι εύκολο, ακόμα ευκολότερο είναι να βρίσκουμε λάθη μετά από το αποτέλεσμα μιας πράξης. Το ζήτημα όμως είναι η κατάλληλη απόφαση για πρόληψη και αποτελεσματικότητα εξυπηρετώντας όσο μεγαλύτερο μέρος πολιτών είναι εφικτό και όχι μικρές ομάδες επαγγελματιών φίλων ή γνωστών. Δυστυχώς σε κάθε θητεία πολιτικού έρχονται γεγονότα που διαψεύδουν τις υποσχέσεις και μετριάζουν το αποτέλεσμα των θετικών δράσεων, κάνοντας το έργο να μοιάζει ημιτελές.

Share.