fbpx

Τρομάζει η πραγματικότητα της τουριστικής κίνησης – Κάθε φέτος και χειρότερα για τη Μεσσηνία

0
ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΟΤ
ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ

ΚΡΑΥΓΗ αγωνίας εξακολουθούν να υψώνουν όσοι ασχολούνται με τη… βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό, αφού το καλοκαίρι αυτό, χαρακτηρίζεται -εκ του αποτελέσματος- ως ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών.

Ενδεικτικές σε αυτήν την κατεύθυνση, ήταν οι αντιδράσεις πολιτών και ειδικών του χώρου στο ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗ της Δευτέρας» που κατέγραφε την κατάσταση, αφού κανείς δεν αμφισβήτησε την μειωμένη φέτος, επισκεψιμότητα στην Καλαμάτα, γεγονός που παρατηρείται και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.
Πολλοί, στέκονται στις τιμές των προϊόντων αλλά και της παροχής των υπηρεσιών, στις τιμές των δωματίων, στην έλλειψη σωστού προγραμματισμού και marketing, στις κακές υποδομές, την έλλειψη καθαριότητας με βουνά σκουπιδιών σε δρόμους εντός και εκτός πόλεων και χωριών και τη φιλοξενία που δεν είναι παντού, αντίστοιχη εκείνης που… χαρακτηρίζει τους Έλληνες! Τα κενά, πολλά και ο θόρυβος από την… πτώση σ’ αυτά, εκκωφαντικός, με τις παράπλευρες απώλειες, τεράστιες. Πάρα πολλοί, αντί να εκπαιδευτούν, να νοιαστούν γι’ αυτό που υπηρετούν, να θέσουν στόχους και να πάνε ένα βήμα πιο πέρα, αντιμετωπίζουν τον τουρισμό ευκαιριακά, περιμένοντας να πέσει από τον ουρανό, το μάννα που θα τους θρέφει εσαεί! Όμως προφανώς, δεν είναι έτσι!
Απ’ όπου και αν το πιάσεις, λερώνει! Από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, όπου όχι μόνο δεν ελέγχονται, αλλά καθιστούν μέχρι και επικίνδυνες τις υπηρεσίες που (δεν) παρέχουν και φυσικά, την ίδια τη διαμονή του επισκέπτη, μέχρι τον εργασιακό μεσαίωνα, τον οποίο… βιώνουν πάρα πολλοί νέοι κυρίως εργαζόμενοι, οι οποίοι υφίστανται καθημερινά, ποικίλα βασανιστήρια! Βασανιστήρια από το να περπατούν ξυπόλητοι στην καυτή άμμο της Μυκόνου, αφού αισθητικά, ο πλούσιος τουρίστας είναι καλύτερο να βλέπει γύρω του, γυμνές πατουσίτσες με άψογο πεντικιούρ, απ’ ότι σαγιονάρες και αθλητικά, μέχρι «τρελούς» μάγειρες που ξεσπούν πάνω σε μαθητευόμενους, βγάζοντάς τους κυριολεκτικά το λάδι, το οποίο καυτό, πετούν στα κουρασμένα κορμιά τους, τιμωρώντας τους, στην περίπτωση λάθους!
Σ’ αυτό το τελευταίο μάλιστα, που έκανε το γύρο του κόσμου, αφού ο μαθητευόμενος βρήκε το σθένος να καταγγείλει, όσα κανένας μας δεν τόλμησε να πει ποτέ, αν και τον βασάνιζαν στη δική του δουλειά, τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ  ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΗΝ  ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΧΑΡΙΤΣΗ

«Το περιστατικό του βασανισμού του νεαρού ξενοδοχοϋπαλλήλου στην Κέρκυρα, δεν είναι ούτε «ατυχές», ούτε «μεμονωμένο». Φανερώνει, πώς κάποιοι εργοδότες, αντιλαμβάνονται την εργασία στον 21ο αιώνα.
Το κλείσιμο του ματιού προεκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη για χαλάρωση των ελέγχων και ακόμα περισσότερο βεβαίως, η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών μετεκλογικά, δημιουργούν το κατάλληλο υπόστρωμα για τέτοιες άθλιες εργοδοτικές συμπεριφορές», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης, δίνοντας πολιτική διάσταση στο μείζον αυτό θέμα, αφού όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης, αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό στην περιοχή.
Δυστυχώς, οι αδύναμες πλάτες των νεαρών κυρίως, που ασχολούνται με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο, αποδεικνύονται ανήμπορες να σηκώσουν το… ειδικό –μεγάλο- βάρος της βιομηχανίας του τουρισμού και η φωνή όλων όσοι παλεύουν για το μεροκάματο, μοιάζει να είναι τόσο βαθιά θαμμένη μέσα τους, που κανείς δεν ακούει… Οι «επαγγελματίες» του χώρου, βλέπουν ευκαιριακά τον τουρισμό, που με αυτούς τους ρυθμούς, από βαριά βιομηχανία, θα μετατραπεί σε χαλασμένο γρανάζι μιας… πάλαι ποτέ μεγάλης προοπτικής για ανάπτυξη του τόπου, καθώς πολύ απλά, κανένας δε νοιάζεται!

Η ΕΝΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Και δε νοιάζεται γιατί νομίζει πως αρκεί να πουλάς ήλιο –που συχνά μετατρέπεται σε καταστροφική βροχή ελέω της κλιματικής αλλαγής – και θάλασσα, μια θάλασσα που μαζί με τα νερά σε πολλές πισίνες, αποτελούν υγρό τάφο παιδιών, εφήβων και ενηλίκων –και φέτος το καλοκαίρι- γιατί δεν υπάρχουν παντού ναυαγοσώστες και φυσικά, δεν υπάρχει παιδεία! Από μόνα τους τα νερά, οι ακτίνες του καυτού ήλιου, τα πανέμορφα τοπία και το σουβλάκι, δεν αρκούν! Η ποιότητα, η παροχή υπηρεσιών, το χαμόγελο, οι υποδομές που θα εμπεδώνουν στον επισκέπτη το αίσθημα της ασφάλειας και η σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα, θα μπορούσαν να μας καταστήσουν μια σοβαρή, τουριστική περιοχή και έναν ανταγωνιστικό προορισμό, όμως δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει! Και δε συμβαίνει γιατί το ευκαιριακό του πράγματος στη χώρα μας, κυριαρχεί!

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ  ΤΟΥ AIRBNB, ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ  ΚΑΙ Η… ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!

«Τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα, αλλά τα ξενοδοχεία δεν έχουν την πληρότητα που αναμέναμε», δήλωσε στη «Φ», σε συνέχεια της μεγάλης έρευνας που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες για το μείζον αυτό θέμα, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, ο οποίος στέκεται μεταξύ πολλών άλλων στις πλατφόρμες τύπου Airbnb και τους κινδύνους που αυτές, ελλοχεύουν. «Αυτό, εστιάζεται στις χωρίς μέτρο και έλεγχο, ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οποιοσδήποτε, έχει κάποιο διαμέρισμα ή ακόμη και δωμάτιο, μπορεί να το διαθέτει ανέλεγκτα. Έρχονται οι επισκέπτες, αφού έχουν καταθέσει χρήματα σε ιδιωτικό λογαριασμό, παίρνουν από κάποιον τα κλειδιά και μπαίνουν έτσι απλά σε ένα σπίτι, με το κράτος να μιλά για την αυτορρύθμιση της αγοράς, η οποία αν μπορούσε πραγματικά να το κάνει, δε θα χρειαζόταν την πολιτεία», σημείωσε ο κ. Καραλής, ο οποίος εκτίμησε πως η «φούσκα» αυτή, σύντομα θα… σκάσει αλλά οι επιπτώσεις της, είναι άγνωστο αν θα είναι μικρές! «Το είδαμε και σε άλλες περιοχές, στη Μαγιόρκα και αλλού, όπου άφησαν πίσω τους, ρημάδια», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως με αυτόν τον… τρόπο, δεν ξέρει κανείς, ποιοι είναι αυτοί οι επισκέπτες, τι μπορεί να διακινούν και φυσικά, οι γείτονες τέτοιων… ενοικιαζόμενων, δεν μπορούν να νιώθουν ασφαλείς! «Στα ξενοδοχεία υπάρχουν διαρκώς άνθρωποι που είναι εκεί για τα πάντα, σε περίπτωση φωτιάς, εγκλωβισμού στο ασανσέρ,  σε ο,τιδήποτε προκύψει, υπάρχει πάντα κάποιος», ανέφερε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, που στάθηκε και στις υποδομές, όπως τους δρόμους και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας που θέλει άμεσα αναβάθμιση, για να μπορέσει να μιλήσει κανείς για τουριστική ανάπτυξη.

ΧΑΜΕΝΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΕΚΔΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Χρειαζόμαστε μια νέα κεντρική στρατηγική με στοχευμένη προβολή και διαφήμιση, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για μια πιο διευρυμένη τουριστική περίοδο, αφού με 40 ημέρες τουρισμό, δεν μπορεί κανείς να καλύψει τις ανάγκες 12 μηνών», δήλωσε ο κ. Καραλής, τονίζοντας πως η κατάσταση για φέτος, ήταν λίγο έως πολύ, γνωστή από πέρυσι. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αν και πανελλαδικά γνωρίζαμε ότι υπολειπόμασταν 600 χιλ. αφίξεις αεροπλάνων, λόγω του ότι άνοιγαν οι προορισμοί όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Τυνησία και γνωρίζαμε πως θα έχουμε λιγότερους τουρίστες», τόνισε ο πρόεδρος που έθεσε «επί τάπητος» και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, που πληγώνει την εικόνα πολλών περιοχών της Μεσσηνίας και όχι μόνο…

ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

Η αλήθεια είναι πως ο τουρισμός, είναι ένα προϊόν ευμετάβλητο και πως οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία του, είναι πολλοί, ωστόσο, κεντρικά -και όχι μόνο- έχουν γίνει πολύ λιγότερα από όσα πρέπει, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη,  να στέκεται στα τρία κατεπείγοντα ζητήματα για τη συνέχεια, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, επί των διατάξεων του υπουργείου Τουρισμού. «Το πρώτο είναι να λύσουμε τον «Γόρδιο δεσμό» του υπουργείου Τουρισμού με την επένδυση του Ελληνικού, διότι είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία και να μπουν οι μπουλντόζες σε αυτή την εμβληματική επένδυση… Η διάταξη, είναι κατεπείγουσα, διότι έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και τεσσεράμισι χρόνια, και είναι να βρουν 50.000  Έλληνες συμπολίτες μας δουλειά στα έργα αυτά που θα γίνουν», τόνισε και συνέχισε με αναφορές στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης, το οποίο ξεκίνησε το 2017, όμως έμεινε χωρίς χρηματοδότηση για φέτος και για τα επόμενα χρόνια. «Εμείς, λοιπόν, συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να μπορέσουμε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν αυτά τα πολύ σημαντικά προγράμματα μετεκπαίδευσης για τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες του τουρισμού», είπε ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του ΕΟΤ, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την πρόεδρό του,  Άντζελα Γκερέκου. «Ο ΕΟΤ αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα με τις μη εξαιρέσεις από τον Νόμο περί προμηθειών, είναι ένας Οργανισμός που θα έπρεπε να είναι Οργανισμός εξωστρέφειας και είναι Οργανισμός ο οποίος ασχολείται με τον αν θα πληρώνει ΦΠΑ, με το πώς μπορεί να κάνει τις προμήθειές του, με το πώς μπορεί να γίνει συνδιαφήμηση στη Google και τι διαγωνισμούς πρέπει να κάνει», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος στην ομιλία του, κατέδειξε το πώς σκέφτεται για τον ΕΟΤ, τον οποίο όπως είπε, πρέπει να ξανασκεφτούμε με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή του στρατηγική και την εξωστρέφεια. «Ξεκινάμε, λοιπόν, με τις αλλαγές, ώστε να έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο λειτουργικό, με αρμοδιότητες, και έναν πρόεδρο εκτελεστικό και το επόμενο διάστημα θα έρθουμε με αλλαγές συνολικά και στο οργανόγραμμα του Οργανισμού ώστε να το κάνουμε έναν Οργανισμό που θα δίνει λύσεις, θα εκπροσωπεί πραγματικά τη χώρα μας στο εξωτερικό και θα στηρίζει την εικόνα της χώρας αλλά και το ελληνικό τουριστικό προϊόν», δήλωσε καταληκτικά, ο κ. Θεοχάρης.

Share.