fbpx

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΗ ΕΝΩΜΕΝΗ… «Η Καλαμάτα απαιτεί δεν επαιτεί» και ενωτικά θα διεκδικήσει καλύτερο αύριο για όλους!

0

ΑΠΛΑ, κατανοητά και ξεκάθαρα ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Κουκούτσης άνοιξε το χορό των προεκλογικών ομιλιών εγκαινιάζοντας το εκλογικό του γραφείο στον πεζόδρομο Χρ. Κουμάντου.

Μιλώντας σε μια πολυπληθή συγκέντρωση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας ξεκαθάρισε: «Κατέρχομαι στις εκλογές» και ζητώ την ψήφο όλων. «Ούτε ανέρχομαι ούτε αναρριχώμαι… Κι εγώ αυτό το κάνω πράξη», τόνισε χαρακτηριστικά ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική διάσταση της υποψηφιότητάς του και στην ενωτική πορεία της πόλης πέρα από «κόμματα και χρώματα». Μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει για «πολιτικά τερτίπια» άλλων τα οποία προσπερνά για το καλό της πόλης.

Ευχήθηκε να υπάρξει ένας καθαρός και τίμιος προεκλογικός αγώνας, ωστόσο έκανε λόγο για αντίθετες ενδείξεις τονίζοντας:

«Άλλοι θέλουν και επιδιώκουν κομματικούς μηχανισμούς, υπόγειους και μη, άλλοι χρησιμοποιούν τον δήμο και τους εργαζόμενους ως ρουσφετοκόμους Μαυρογυαλούρους, άλλοι χρησιμοποιούν παρωχημένος μηχανισμούς, άλλοι παρουσιάζουν και χρησιμοποιούν μελέτες και προγράμματα που έχει πληρώσει ο λαός της Καλαμάτας για ίδιον όφελος…».

Εβαλε τις προτεραιότητες του συνδυασμού του και μίλησε για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας. Αντιτάχθηκε στην αοριστολογία και υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έβαλαν ένα λιθαράκι για τη δημιουργία της σύγχρονης Καλαμάτας, παρά τα όποια λάθη έγιναν.

Εθεσε ως προτεραιότητα τη διεκδίκηση από το Δήμο για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στην παραβατικότητα των Ρομά, επικρίνοντας αυτούς που τους χαϊδεύουν τα αυτιά με στόχο να εξαργυρώσουν τη στάση τους σε ψήφους. Αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση το συνδυασμό μας, υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Κουκούτσης και κατέληξε:

«Η Καλαμάτα απαιτεί δεν επαιτεί» και υποσχέθηκε ενωτική πορεία για ΠΟΛΗ ΕΝΩΜΕΝΗ χωρίς διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμούς και διακρίσεις με βάση τα οποιαδήποτε κριτήρια. «Για το αύριο θα παλέψουμε όλοι ενωμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κουκούτση ακολουθεί:

«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες

Απόψε βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε επίσημα στον κόσμο της πόλης μας το εκλογικό μας γραφείο. Ένα γραφείο φτιαγμένο με αγάπη από όλους εμάς, που θα στεγάσει για τους επόμενους μήνες τους αγώνες μας για την όμορφη πόλη μας.

Πολλοί είναι αυτοί που με ρωτούν γιατί αφήνω την ασφάλεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής για να εμπλακώ στον δύσκολο δρόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απάντηση είναι καθαρή και ξάστερη. Με την πολιτική ασχολούμαι εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό το γνωρίζουν όλοι, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι σε θέση να γνωρίζουν την δράση μου ως έφηβου από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Δυστυχώς ή ευτυχώς πάντα ήμουν αντικομφορμιστής, ποτέ δεν πήγα με το ρεύμα, ποτέ δεν κιότεψα, δεν άλλαξα την καθημερινότητά μου και κυρίως (επειδή δεν μασάω τα λόγια μου) ποτέ δεν τα πήρα.

Με την ψήφο του ο λαός της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες με εξέλεξε μέλος του κοινοβουλίου σε μια εποχή που η πατρίδα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής και οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας.

Έκρινα, λοιπόν, ότι αυτές τις δύσκολες μέρες η Τ.Α. οφείλει να είναι ο στυλοβάτης της παραπαίουσας ελληνικής κοινωνίας, οφείλει να σταθεί δίπλα στους πολίτες και στα καθημερνά τους προβλήματα και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει.

Αν μη τι άλλο, πρέπει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να ασκήσουμε παρεμβατική πολιτική, διεκδικητική υπέρ των πολιτών.

          Ο συνδυασμός μας απαρτίζεται από πολίτες με διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά μας ενώνει η υπευθυνότητα, το πάθος γι αυτό που κάνουμε και κυρίως η αγάπη για την πόλη που γεννηθήκαμε.

Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σίγουρα ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της δημοκρατίας. Για τον Δήμαρχο, τον Σύμβουλο, η καθημερινή επαφή με τον κόσμο της γειτονιάς, η διαπροσωπική επαφή δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τον μικρόκοσμο της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπου υπάρχουν στεγανά και οι άνθρωποι απομακρύνονται.

          Ποιος θυμάται τελικά ποιον καλό ή κακό δήμαρχο στήριξε το τάδε κόμμα; Αυτό που μένει στους δημότες είναι το πρόσωπο του δήμαρχου και το τι έπραξε για τον τόπο τους.

          Δυστυχώς όμως πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν τις δημοτικές εκλογές μια ακόμα πολιτική-κομματική μάχη, ένα εφαλτήριο για πιο ψηλά, μια μικρογραφία των εθνικών εκλογών. Ξεχνούν κάτι βασικό: στις εκλογές κατέρχομαι, κατεβαίνω. Ούτε ανέρχομαι ούτε αναρριχώμαι… Και εγώ το κάνω πράξη!

          Όσο για το πόσο εθελοτυφλούν τα κόμματα και ποια είναι η λογική τους θα σας αναφέρω το δικό μου «παράπονο». ΝΔ – κλήθηκα από Χρυσή Αυγή

          Προφανώς, όλοι μας έχουμε πολιτικές, κομματικές και ιδεολογικές προτιμήσεις και τα αυτοδιοικητικά προγράμματα επηρεάζονται ή απηχούν αξίες και επιλογές εμπνεόμενες από ένα ευρύτερο πολιτικό στίγμα των προσώπων, των ομάδων και των παρατάξεων με αυτοδιοικητικές φιλοδοξίες.

Άλλο όμως αυτό και άλλο η κομματική σφραγίδα με συγκάλυψη ή όχι. Αυτό είναι μια κακή πρακτική κομματικής λογικής και όχι αυτοδιοικητικής. Μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε σε δύσκολες συνθήκες με διάθεση συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην νομιμότητα και με αποτελεσματικότητα, αλλά χωρίς εξαρτήσεις.

         Μερικοί άνθρωποι θέλουμε, γνωρίζουμε και μπορούμε να προσφέρουμε στα κοινά μας θέματα αλλά νιώθουμε να πνίγεται η προσπάθειά μας μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς που εφαρμόζονται άτυπα μεν, αλλά που όλοι γνωρίζουμε δε.

          Αυτά τα πολιτικά τερτίπια τα έμαθα καλά και σας διαβεβαιώ ότι έχω την δύναμη να τα προσπεράσω για το καλό της πόλης. Και επειδή σ’ αυτή την χώρα τα αυτονόητα είναι και δύσκολα, πιστέψτε με, η πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Στην προεκλογική περίοδο εύχομαι και ελπίζω το παιχνίδι να είναι τίμιο ανάμεσα στους υποψηφίους. Βέβαια, οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, ευοίωνες. Άλλοι θέλουν και επιδιώκουν κομματικούς μηχανισμούς, υπόγειους και μη, άλλοι χρησιμοποιούν τον δήμο και τους εργαζόμενους ως ρουσφετοκόμους Μαυρογυαλούρους, άλλοι χρησιμοποιούν παρωχημένος μηχανισμούς, άλλοι παρουσιάζουν και χρησιμοποιούν μελέτες και προγράμματα που έχει πληρώσει ο λαός της Καλαμάτας για ίδιον όφελος…

          Εμείς και εγώ προσωπικά δεν θα μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι. Η πορεία μας θα είναι αξιοπρεπέστατη, δεν θα κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν θα ακούσουμε καμία κομματική σειρήνα γιατί έχουμε αξιοπρέπεια και δεν συμβιβαζόμαστε. Η προεκλογική μας εκστρατεία θα γίνει με την τσέπη μας, είμαστε από τα λαϊκά στρώματα, δεν θα τάξουμε, δεν θα εξαπατήσουμε, δεν θα υποσχεθούμε, δεν θα προτάξουμε το Εγώ αλλά μόνο το Εμείς. Με ρωτούν σε συνεντεύξεις μου ποιες θα είναι οι προτεραιότητές μου όταν αναλάβω τον δήμο και τελικά ποιος είναι ο τρόπος σκέψης μου.

           Κατ’ αρχήν ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τ.Α, γενικότερα και αυτά είναι η μείωση των διαθέσιμων πόρων, οι αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν συγκεντρώσει, η ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, η διαχείριση των σκουπιδιών, η σωστή λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών και άλλα πολλά.

          Μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή του προγράμματός μας; Είναι δυνατόν μνα μην εστιάσουμε την προσοχή μας στην παροχή υπηρεσιών που αρμόζει στους δημότες; Με την ανταποδοτικότητα των ΥΠΕΡΟΓΚΩΝ τελών που καταβάλλουν;

          Δεν πρέπει κάποτε να μιλήσουμε ανοικτά για την διχοτόμηση την οικονομική, την κοινωνική αυτής της πόλης; Μιλώ για την παραλιακή ζώνη και το κέντρο. Αλλά μήπως δεν υπάρχει και διχοτόμηση ανάμεσα στη δυτική και ανατολική παραλία; Γιατί ξεχνάμε όλοι μας ότι στα όρια του δήμου μας υπάρχει έντονη κινητικότητα από συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή; Θέλουμε τουριστική ανάπτυξη; Ναι, αλλά να είναι συνδεδεμένη με όλους τους κλάδους της τοπικής κοινωνίας, οικονομίας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επιζητούμε την μέγιστη αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

          Κάποια στιγμή πρέπει και εμείς οι ίδιοι να αποφασίσουμε τι θέλουμε για την πόλη μας, διότι έχω την εντύπωση ότι αοριστολογούμε. Θέλουμε πόλη με έντονη τουριστική δραστηριότητα; Τι είδους τουρισμό επιθυμούμε; Θέλουμε απαγκίστρωση από το Ι.Χ.; Έχουμε ΜΜΜ σύγχρονα; Μιλούμε για αναπλάσεις που δεν αφορούν τις υποβαθμισμένες γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα. Αποφασίσαμε τι είδους δραστηριότητα επιθυμούμε για το λιμάνι μας; Επιζητούμε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού, χώρους δημόσιους και ανοικτούς σε όλο τον κόσμο;Επειδή δεν είμαστε μηδενιστές πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι ο καθένας άφησε κι ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της σημερινής Καλαμάτας.

Αστοχίες και λάθη υπήρξαν και είναι φυσιολογικό και αυτές τις αστοχίες θα επιδιώξουμε να διορθώσουμε ως δημοτική αρχή. Γιατί είναι λυπηρό να βλέπεις να μεταναστεύουν στο εξωτερικό νέοι άνθρωποι, τα παιδιά μας, ενώ ζούμε σε έναν τόπο που θεωρώ ότι  έχει τη δυναμική να κρατήσει ανθρώπους τέτοιων δυνατοτήτων

Υπάρχει όμως κι ένα κομμάτι που κανένας δεν το αγγίζει. Όλα αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια που βλέπουμε, όλα αυτά τα οράματα μπορούν να γίνουν πράξη σε μια πόλη και ειδικά στα δημοτικά της διαμερίσματα τα φαινόμενα παραβατικότητας διογκώνονται και η κοινωνική ανεκτικότητα έχει φτάσει στα όριά της. Η ανοχή της πολιτείας στην παραβατικότητα των Ρομά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας ξεπέρασε τα όρια .

Η σχέση τους με το Κράτος ήταν πάντα διεκδικητική όσον αφορά τα δικαιώματά τους, αλλά αρνούνταν πεισματικά και προκλητικά να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Τι πρέπει να γίνει; Το προφανές: Το Κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις (καταστολή και τιμωρία) πρέπει να επιδείξει αυστηρότητα και αποφασιστικότητα. Οι αυστηροί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ και της ΔΕΗ για κλοπές ρεύματος πρέπει να ενταθούν και όχι να γίνονται «τα στραβά μάτια». Η Δημοτική αστυνομία οφείλει να απαγορεύσει, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, το παράνομο εμπόριο τους. Η ανοχή της Τροχαίας πρέπει να είναι μηδενική στην επικίνδυνη οδήγηση από Ρομά που δεν έχουν καν δίπλωμα (οι περισσότεροι από αυτούς ανήλικοι) κτλ.Μόνο έτσι θα αρχίσει να περιορίζεται η αποθράσυνση και να μειώνεται η παραβατικότητά τους. Διαφορετικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σοβαρά περιστατικά, ενώ και οι κάτοικοι μέσα στην απόγνωσή τους θα πάρουν το Νόμο στα χέρια τους μετατρέποντας τον τόπο μας σε «Φαρ Ουέστ»… Προτεραιότητα για μας είναι το Ελληνικό Κράτος επιτέλους να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των νομοταγών πολιτών του επαναφέροντας το -εντελώς χαμένο- αίσθημα ασφάλειας. Είναι άδικο το 2019 να υπάρχει καθεστώς αρπαγής περιουσίας με το έτσι θέλω στα όρια του δήμου μας, είναι τραγικό να μην τολμούν ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να ασχοληθούν με την καθημερινότητά τους λόγω του φόβου!Δηλώνουμε δημοσίως ως δημοτικός συνδυασμός –και θα θέλαμε να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι- ότι το κύριο μέλημά μας θα είναι ο συνεχής αγώνας για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην πόλη μας και οι συνεχείς παρεμβάσεις για την εμπέδωση της έννομης τάξης.

Στις επερχόμενες εκλογές οι συμφωνίες και οι χρηματισμοί για την εξαγορά των ψήφων τους δεν έχουν καμία σχέση με μας.

Τον ερχόμενο Μάιο θα κληθείτε να αποφασίσετε ποιοι θα αναλάβουν και με ποιους να διαχειριστούν για τα επόμενα χρόνια την τύχη της πόλης μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο δήμος έχει στελεχιακό προσωπικό και μπορεί να στηριχτεί επάνω του, γι αυτό μακριά από εμάς οι εξωγενείς πονηρούληδες.

Αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας κοιτώντας σας κατάματα και μιλώντας την γλώσσα της καρδιάς. Μας γνωρίζετε γιατί είμαστε αυτοί που συναντάτε στην αγορά της πόλης, είμαστε οι διπλανοί σας στο καφενείο της γειτονιάς, είμαστε οι συνάδελφοί σας στην δουλειά, είμαστε αυτοί που ψωνίζετε από τα μαγαζιά μας, είμαστε από την γέννησή μας σ΄αυτή την πόλη.

Μην στοιχηθείτε μαζί μας αν θέλετε «βόλεμα», μην μας στηρίξετε αν θέλετε ρουσφέτι, αν το κριτήριο της ψήφου σας είναι το προσωπικό σας συμφέρον κι όχι το γενικό καλό.

Επιβάλλεται όμως να αγωνιστείτε μαζί μας αν επιθυμείτε αλλαγή νοοτροπίας, αν θέλετε τα προβλήματα να λύνονται με γνώση, κοινή λογική και συνεννόηση!

Στις μικρές κοινωνίες, όπως είναι η δική μας, γνωριζόμαστε όλοι και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί. Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο δεν μας αξίζει! Τουλάχιστον σε αυτούς από εμάς που νοιώθουν, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, να ριγούν στην σκέψη ότι την εποχή της απαξίωσης των Εθνικών και κοινωνικών αρχών η σημερινή κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Την στάση αυτή την οφείλουμε, την χρωστάμε στις επόμενες γενιές και σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για αυτόν τον τόπο. Ας προβληματιστούμε, ας σταθούμε επάξια απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου κι ας παλέψουμε ενωμένοι για το αύριο!

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ!

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!».

 

 

 

 

 

Share.