fbpx

Υπόθεση λεύκανση: Οι συμβουλές των ειδικών για τους κινδύνους που κρύβουν τα προϊόντα “πατέντες” των telemarketing…!

0
 • ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ MARKETING ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΟΥ;
 • ΜΙΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Φ» Ο PERIO MSC, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ

 

Τα τελευταία χρόνια στην αναζήτηση της καλαισθησίας και της «τέλειας» εικόνας στο προσκήνιο έχει βρεθεί η στοματική υγιεινή! Η καλή οδοντοστοιχία σημαίνει ομορφιά και υγεία. Η αψεγάδιαστη εικόνα στις μέρες μας φαίνεται να παίζει πολλαπλό ρόλο στην επίτευξη μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης καθημερινότητας.

Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί πλέον μια συνεχή αναζήτηση ελέω, όμως, οικονομικής δυσχέρειας απόρροια της χρόνιας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, πολλοί αναζητούν οικονομικούς τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν …ολόλευκο αστραφτερό χαμόγελο.

Η ανάγκη αυτή έχει δημιουργήσει χώρο στην αγορά για πολύ φθηνά και αγνώστου ποιότητας προϊόντα τα οποία πολιορκούν υποψήφιους αγοράς μέσω της τηλεόρασης αλλά και των ηλεκτρονικών πλατφορμών ακόμα και των social media που καθημερινά προσεγγίζουν χιλιάδες χρήστες ως υποψήφιους αγοραστές.

Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς να μην αναρωτηθεί για την προέλευση τους, την αποτελεσματικότητά τους και βεβαίως τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την χρήση τέτοιων προϊόντων. Κίνδυνοι που οφείλουμε να προσέξουμε καθώς πρόκειται για θέμα υγείας και όχι απλής καλαισθησίας και αν πράξουμε με βιασύνη ή ελλιπή ενημέρωση.

Εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο «αθώα» είναι αυτά τα προϊόντα; Έχουν αποτέλεσμα; Ποια σημάδια πρέπει να μας θορυβήσουν; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ο οδοντίατρος Ηλίας Καραμπάτσος, Perio MSc, μέλος του Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και ο Χειρουργός Οδοντίατρος Παναγιώτης Μουστάκης απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα και συμβουλεύουν τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια απόφαση.

________________________

Ο ΗΛ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ

________________________

 • Ηλίας Καραμπατσος: (Perio MSc, μέλος του Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας)

«Διόλου αθώα δεν είναι! Κίνδυνος για τον πολφό των δοντιών και για τους περιοδοντικούς ιστούς! Είναι ένα ολόκληρο marketing εις βάρος του φτωχού και του ματαιόδοξου!

Ακόμη και η λεύκανση στο γραφείο από οδοντιάτρους εγκυμονεί κινδύνους!

ΠΟΤΕ δεν επιτυγχάνεται η τέλεια απομόνωση του Περοδόντιου! Η λεύκανση γίνεται με ισχυρά χημικά: υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) που βάζετε οι γυναίκες στα μαλλιά σας και εάν στάξει κάπου καίγεστε… και μάλιστα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις άνω και του 35% ή υπεροξείδιο του καρβαμυδίου! Αυτά εάν δεν γίνει πλήρης απομόνωση των περιοδοντικών ιστών, περνάνε και βλάπτουν αυτούς τους ιστούς, οι οποίοι φλεγμαίνουν πιο εύκολα καθώς βλάπτονται από τα μικρόβια και τις τοξίνες τους, γίνονται πιο ερυθεματώδεις και “αιμορραγούν”!

Πέρα όμως από τους περιοδοντικούς ιστούς (που είναι πολύ σοβαρό), πλήττονται ευθέως και οι ίδιοι οι σκληροί ιστοί (αδαμαντίνη, οδοντίνη και οστεΐνη της ρίζας) και τα δόντια γίνονται πιο ευαίσθητα στα ερεθίσματα (κρύο, γλυκό, ζεστό κλπ) και τερηδονίζονται και πιο εύκολα! Αυτές οι υπερευαισθησίες στο μέλλον οδηγούν σε δυσάρεστες διαδικασίες απονευρώσεων των οδόντων!»

 • Οι κίνδυνοι που κρύβει η διαδικασία εφαρμογής τους:

«Τα χημικά δημιουργούν πάμπολλες μικρές μικρές “τρυπίτσες” καθώς κάνουν τα δόντια μας να λάμπουν! Αυτές λοιπόν οι μικρές τρυπίτσες, ακόμα και αν ο ασθενής δεν έχει τα παραπάνω προβλήματα είτε με τις υπερευαισθησίες και τους τερηδονισμούς, είτε με τους περιοδοντικούς ιστούς που θίγονται (μειώνονται), εντούτοις τα δόντια του “ξαναγεμίζουν” πιο σύντομα με χρωστικές και έχει την ανάγκη να ξανακάνει νέα λεύκανση (φαύλος κύκλος) με όλους πάλι τους κινδύνους που αναφέραμε!»

 • Από πού προήλθε η μόδα της λεύκανσης;

«Η λεύκανση βγήκε στις ΗΠΑ (πολύ πριν το photoshop!) για τις περιπτώσεις που κάποιος με υγιείς ιστούς είχε μια φορά στη ζωή του έναν γάμο, κάποια κοινωνική εκδήλωση κλπ. Μετά έγινε marketing με πολλούς κίνδυνους!

Για εμένα προσωπικά είναι το ΠΙΟ επικίνδυνο πράγμα στην οδοντιατρική επιστήμη και δεν το εφαρμόζω! Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πιο ήπια λευκαντικά μέσα (που απελευθερώνουν και F για τούς ιστούς), με καλύτερες μονώσεις ρητίνης και αντί για χημικό καταλύτη τη χρήση ειδικής λάμπας ή Laser).

Πόσο, λοιπόν, άραγε είναι ΠΙΟ επικίνδυνα τα προϊόντα “πατέντες” των telemarketing, χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού;»

KARAMPATSOS HLIASΣε ημερίδα για τη λεύκανση οδόντων και για “Ένθετα- Επένθετα” που έγινε τον Φεβρουάριο στο “REX” στην Καλαμάτα επισημάνθηκε πως λεύκανση οφείλεται να εφαρμόζεται όπου χρειάζεται πραγματικά! Εκεί που υπάρχουν ενδείξεις! Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, όπως: χημικά εγκαύματα, πόνοι και πολλές φορές η ανάγκη να απευθυνόμαστε σε ειδικούς είναι επιτακτική κι όχι προαιρετική!

 • Ποιες ενδείξεις φανερώνουν την ανάγκη λεύκανσης;

«Κάθε πράγμα έχει ενδείξεις! Συγκεκριμένα: Η λεύκανση ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσχρωμίας των δοντιών που υπάρχει εκ γενετής, όπως η ατελής αδαμαντινογένεση, σε διάφορες κηλίδες στην αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών, ή είναι επίκτητες που οφείλονται στο κάπνισμα, σε ατελή απονεύρωση δοντιού, σε τροφές και ποτά, σε λήψη ορισμένων φαρμάκων και σε τραύμα δοντιών. Επίσης η λεύκανση εφαρμόζεται συχνά σήμερα έπειτα από την επιθυμία ενός ατόμου για βελτίωση της αισθητικής του χρώματος των δοντιών του χωρίς να έχει απαραίτητα κάποιες από τις προαναφερόμενες δυσχρωμίες.

Υπάρχουν δύο τεχνικές λεύκανσης. Στο ιατρείο και στο σπίτι.

Στο ιατρείο γίνεται από ειδικές συσκευές λεύκανσης και ολοκληρώνεται σε μία η σε δύο συνεδρίες συνήθως,  η οποία διαρκεί μια ώρα σαν σύνολο διαδικασίας.

Η δεύτερη μέθοδος αφορά τη λεύκανση στο σπίτι, στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικοί εξατομικευμένοι νάρθηκες από διαφανές πλαστικό υλικό, στους οποίους τοποθετείται η λευκαντική ουσία, σε ποσότητα και συχνότητα σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.

Τέλος υπάρχουν και τα άκρως επικίνδυνα για τα ούλα και για τους πολφούς (νεύρα) των οδόντων… “θαυματουργά προϊόντα” των διαφημίσεων, στα οποία δεν υπάρχει καμία επίβλεψη οδοντιάτρου!»

 • Η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και χημικής λεύκανσης:

«Άλλο πράγμα ο καθαρισμός των οδόντων και άλλο πράγμα η χημική διαδικασία της λεύκανσης! Πολλοί άνθρωποι τα συγχέουν!

Ο επαγγελματικός οδοντικός καθαρισμός που επιβάλλεται να γίνεται κάθε εξάμηνο είναι απολύτως αναγκαίος, αποτελεί ίσως την πιο σοβαρή πράξη στην οδοντιατρική επιστήμη και επιτυγχάνει -πέρα από την υγεία του στόματος- το φυσιολογικό χρώμα των οδόντων και όχι κάτι λευκότερο (“αισθητικότερο”) απ’ ότι στοχεύει η λεύκανση!

Η τέλεια απομόνωση των ούλων και των υπολοίπων περιοδοντικών ιστών (υποκείμενο οστούν, περιοδοντικός σύνδεσμος, οστεΐνη της ρίζας).»

________________________

Ο Π. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ

________________________

 • Παναγιώτης Μουστάκης: Χειρούργος – Οδοντίατρος Απόφοιτος ΕΚΠΑ-Οδοντιατρική Σχολή)

Εξίσου επιφυλακτικός ως προς την «αθωότητα» των προϊόντων αυτών και ο χειρούργος οδοντίατρος, Παναγιώτης Μουστάκης, ο οποίος επισημαίνει την αυξημένη συχνότητα που παρατηρείται πλέον από άτομα που αναζητούν το «τέλειο», λευκό χαμόγελο!

«Πληροφορίες για λεύκανση ζητούν 2 στους 3, σε ίδιο ποσοστό άνδρες και γυναίκες, πιο πολύ νεαρά άτομα. Μετά την ενημέρωση  λίγοι το συζητούν και ακόμα λιγότεροι το αποφασίζουν!

Παίζει ρόλο σε αυτό βέβαια και ο γιατρός, Αν θέλει να «πουλήσει» τη λεύκανση μπορεί να το αυξήσει!»

 • Οι βλάβες στα ούλα

LEYKANSH ODONTIATROI 6«Χρήση προϊόντων λεύκανσης χωρίς οδηγίες από τον οδοντίατρο μπορεί να προξενήσουν βλάβες στα ούλα ή αυχενικές ευαισθησίες!

Για να κάνεις σωστή λεύκανση πρέπει να κατασκευασθεί, από οδοντοτεχνίτη, μετά από αποτυπώματα της οδοντοστοιχίας που θα πάρει ο οδοντίατρος ατομικός νάρθηκας για τον ασθενή έτσι ώστε το υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και τα ερεθίσει.»

 • Πόσο μόνιμη είναι η λεύκανση;

«Η λεύκανση δεν είναι μόνιμη, πρέπει κάθε 8-10 μήνες να επαναλαμβάνεται ανάλογα με το τι χρήση κάνει ο ασθενής σε παράγοντες που πρέπει να αποφεύγει, όπως τσιγάρο, τσάι, κόκκινο κρασί, καφές σε πρώτη γραμμή αλλά και τροφές με χρωστικούς παράγοντες σε δεύτερη όπως παντζάρια, καρύδια κα.»

Που και πως γίνεται η διαδικασία;

«Λεύκανση κάνεις στο ιατρείο πιο άμεσα και μόνος στο σπίτι πιο αργά… Στο ιατρείο με σκευάσματα που περιέχουν ως λευκαντικό παράγοντα υπεροξείδιο του υδρογόνου 40 %(λεύκανση σε 40′ ,2εφαρμογές των 20) ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 45 %.

Στο σπίτι με υπεροξείδιο του υδρογόνου 6 %, 60-90´ ημερησίως και με υπεροξείδιο του καρβαμιδίου 10 και 16 της εκατό»

 • Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

«Αντένδειξη για λεύκανση όταν οι ασθενείς έχουν λευκές εμφράξεις στα πρόσθια δόντια ή προσθετικές εργασίες γιατί ”έχουν γίνει με το αρχικό χρώμα των γύρω φυσικών δοντιών και δεν αλλάζει το χρώμα τους με τα χημικά της λεύκανσης, θέλουν αντικατάσταση”. Αν με τη λεύκανση ή κατά τη διάρκεια αυτής εμφανιστεί έντονη αυχενική ευαισθησία (πάγωμα ή και πόνος αυτόματος) πρέπει να διακοπεί και να χρησιμοποιηθεί ζελέ φθορίου στο νάρθηκα για  απευαισθητοποίηση….»

Εν κατακλείδι, η σωστή ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αποκτήσουμε ένα λαμπερό, λευκό χαμόγελο προκύπτει από τους σωστούς ανθρώπους. Οι ειδικοί μπορούν να δώσουν απαντήσεις για τον τρόπο αλλά και το ποσοστό επιτυχίας και συνάμα να μας προστατεύσουν από κινδύνους που ούτε φανταζόμασταν!

 

 

Σίσσυ Τριάντου

Share.