Η λαϊκή παράδοση, τα έθιμα και το δημοτικό τραγούδι στην Αυλώνα

Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς η λαϊκή παράδοση, τα ήθη κι έθιμα, το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική γλώσσα.  Ενας απαράμιλλος λαϊκός πλούτος. Σπονδή στο λαϊκό μας πολιτισμό η εκδήλωση της «ΦΩΝΗΣ» στην Αυλώνα Τριφυλίας.  Μικρό αντίδωρο το 8σέλιδο ειδικό αφιέρωμα στη συμβολή του Αυλωνίτη λαογράφου Δημητρίου Ι. Κολέτσου (Μήτσο-Δάσκαλου) που με το συγγραφικό του έργο καταγράφει, αναδεικνύει και προβάλλει όλα τα παραπάνω που συνθέτουν και συνδέουν το χθες και το σήμερα των Αυλωνιτών.

Όλα αυτά μας κάνουν ξεχωριστούς και διακριτούς στα αχαρτογράφητα πελάγη της παγκοσμιοποίησης, όπου συνωθούνται και διαγκωνίζονται, με τάσεις ισοπέδωσης λαοί, γλώσσες και πολιτισμοί.  Με εφόδια τη γνώση, την ιστορία, τις παραδόσεις μας, τα δημοτικά τραγούδια και τη γλώσσα μας, διαμορφώνουμε γνώμη και άποψη για το λόγο μας για ένα ξεχωριστό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.  Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον πολιτισμό, το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και τις διαχρονικές αξίες και ιδέες που κληρονομήσαμε.

Ας μην τις σπαταλήσουμε παρασυρόμενοι στην κρεπάλη ξενόφερτων κλισέ που λειτουργούν ως κρεατομηχανές και χωνευτήρια ανθρώπων και ιδανικών για μια παγκόσμια, χειραγωγημένη και άβουλη κοινωνία, όπου θα περνάνε χωρίς αντίσταση, χωρίς συμμετοχή και δημόσιο διάλογο, τα απάνθρωπα σχέδια της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης που εξέτρεψε την παγκόσμια κοινότητα σε μια πορεία προς το απόλυτο χάος στο βωμό του κέρδους και του δήθεν ευ ζην!  Οι πρόγονοί μας όμως έλεγαν: «Ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος».

Εμείς, λοιπόν, ως συμμέτοχοι στα της μικρής μας Κοινότητας, της Αυλώνας Τριφυλίας, σας το προσφέρουμε εσείς διαβάστε το, ως «ειδικό όπλο» μεγάλου βεληνεκούς, διαδώστε το, κρατείστε το, κερί άσβεστο της λαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

 

Download (PDF, Unknown)

 

 

 

296 Συνολικές προβολές, 4 Σήμερα

Leave a Reply