Ο ΕΝΦΙΑ και η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία

 

 


 

επισημανσεις

%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82Του Θανάση Παντέ

 

«ΣΑΝ να ήθελε να επιβεβαιώσει τη φήμη του «προέδρου των πλουσίων», το πρώτο που υποσχέθηκε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2017 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ήταν η κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας.

ΕΙΝΑΙ ένας φόρος με κυμαινόμενο συντελεστή που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω του 1,3 εκατ. ευρώ ή εισοδήματα άνω των 800.000 ευρώ.

ΑΜΕΣΩΣ ο γαλλικός Τύπος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταργήσει τον φόρο μεγάλης περιουσίας από το 1990 και εντεύθεν (η Αυστρία το 1994, η Δανία το 1996, η Γερμανία το 1997, η Φινλανδία το 2006).

Η ΙΣΠΑΝΙΑ κατήργησε τη φορολόγηση της περιουσίας το 2008 αλλά την επανέφερε το 2011 εξαιτίας της κρίσης (φορολογούνται τα ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ και τα εισοδήματα άνω των 700.000 ευρώ).

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της «Figaro» αναφέρεται ότι πολλές χώρες όπως η Ολλανδία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο αντικατέστησαν τον φόρο μεγάλης περιουσίας με άλλους φόρους, ενώ αναφέρει ότι εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης τη μεγάλη περιουσία εξακολουθούν να φορολογούν η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

ΓΙΑ την Ελλάδα η εφημερίδα αναφέρει τη φορολόγηση όσων διαθέτουν ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ – για τον ΕΝΦΙΑ ούτε λόγος, θεωρήθηκε εκτός θέματος».

***

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ στο «Βήμα» στις 28 Αυγούστου 2016 η προηγηθείσα είδηση έχει ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και βρισκόμαστε ήδη στην εποχή όπου χρειάζεται να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ που είναι  γνωστό πόσες δυσάρεστες παρενέργειες ήδη έχει δημιουργήσει καθώς και δυσφορία στους πολίτες.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ του Σαρκοζί βέβαια είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας, ούτε άλλωστε και ο ίδιος θεωρείται η πλέον σοβαρή πολιτική περίπτωση για ν’ ασχοληθούμε μαζί του. 

ΚΙ ΕΝΩ λοιπόν ο Σαρκοζί υποσχέθηκε κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας, ο Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών με ισοδύναμα την περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών. 

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ Μητσοτάκη δεν ξέρω τι απήχηση είχε όσο κι αν χάιδεψε τ’  αφτιά όσων έχουν συμφέρον που την άκουσαν. 

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει αν μπορεί να υλοποιηθεί και βέβαια χρειάζεται να επισημανθεί πως φέτος ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για πρώτη φορά μειωμένος σε μεγάλη μερίδα πολιτών, γεγονός που βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο.

 ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως ο ΕΝΦΙΑ δεν παύει να θεωρείται και όντως είναι, ένας αδίκως όσο και παράλογος φόρος για όσους καλούνται να πληρώσουν για ό,τι έχουν και ήδη έχουν πολλαπλώς πληρώσει για να αποκτήσουν. 

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ΕΝΦΙΑ με άλλο δικαιότερο φόρο, που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, δεν είναι βέβαια η απόλυτη απάντηση, αλλά θα περιμένουμε για μια ακόμα φορά να δούμε αν ήταν απλώς μια ακόμα υπόσχεση όπως τόσες άλλες, που δεν θα τηρηθεί. 

ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ είναι ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι άδικη όπως και να τη δει κανείς, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή η περιουσία δεν αποδίδει σε αυτόν που την έχει στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία. 

ΚΑΙ για να μην ξεχνιόμαστε, η κακή αρχή έγινε από τότε που επιβλήθηκε ο ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, ο οποίος ΕΝΦΙΑ συνέβαλε καθοριστικά και στην περίπτωση εκείνης της κυβέρνησης βέβαια. 

ΚΑΙ μιας και ξεκινήσαμε με Σαρκοζί σήμερα, να τελειώσουμε λέγοντας  πως όσοι ονειρεύονται το Σαμαρά σε ρόλο Σαρκοζί, προφανώς βλέπουν εφιάλτες αδικώντας και τον πρώην πρωθυπουργό με τα «όνειρά» τους.

ΛΙΓΗ σοβαρότητα δεν βλάπτει για λόγους αξιοπρέπειας κυρίως.

 

29 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply