ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ «ΔΙΑΠΛΑΣΗ»
Μια ιδιαίτερα καλαίσθητη, αρκούντως χρηστική, εξαιρετικά ενημερωτική, πολλαπλώς ωφέλιμη, επιστημονικά επαρκής και άκρως ενδιαφέρουσα, περιοδική έκδοση κυκλοφόρησε από το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» με τον εύγλωττο τίτλο: «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ».
Παρουσίαση: ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ
Άρθρα, συνεντεύξεις και θέματα που αφορούν σε όλους τους τομείς της υγείας, αλλά και εξωτερίκευση των δράσεων, πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα και επιστημονικής τεκμηρίωσης από τη δυνατή ομάδα της «Διάπλασης», συνθέτουν τα περιεχόμενα του 1ου τεύχους.
Στην 4μηνη περιοδική έκθεση θα παρουσιάζονται θέματα υγείας, επιστημονικές απόψεις, δράσεις και πρωτοβουλίες, ενώ θα προβάλλονται οι δομές και οι επαγγελματίες υγείας στη Μεσσηνία.
Το περιοδικό θα διανέμεται σε Ιατρεία, Μικροβιολογικά και Ακτινολογικά Εργαστήρια, Φαρμακεία, Νοσοκομεία και Δημόσιες Υπηρεσίες της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου αλλά και στην Αθήνα.
Πέρα από την ομάδα της «Διάπλασης» στην περιοδική έκδοση «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» θα δημοσιεύονται άρθρα και επιστημονικές απόψεις από γιατρούς της Μεσσηνίας και άλλους επαγγελματίες του χώρου, ενώ θα υπάρχουν συνεργασίες με γιατρούς -καθηγητές Πανεπιστημίων και με άλλους ειδικούς του χώρου, ενώ θα προβάλλονται δράσεις και διοργανώσεις ενημερωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στους επαγγελματίες του χώρου.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στο editorial της έκδοσης ο Βασίλης Τζωρτζάκης, MD χειρούργος ορθοπεδικός, πρόεδρος του Δ.Σ. της «Διάπλασης» αναφέρεται στην «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» που για την Ελλάδα πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστη λέξη ή ταυτιζόταν με την απεξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες ή ψυχιατρικά προβλήματα.
Εξηγεί τι σημαίνει «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ», σε τι αφορά και ποια είναι τα στάδια αποθεραπείας και ποια είναι τα δικαιώματα των ασθενών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «με βάση την ισχύουσα πολιτική του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι του δικαιούνται νοσηλεία ή θεραπείες Αποκατάστασης για ένα μεγάλο αριθμό παθήσεων ή τραυματισμών».
Για την προσπάθεια και τους στόχους της έκδοσης, με την ευχή να αγκαλιαστεί το περιοδικό με την ίδια αγάπη που το αγκαλιάζει η ομάδα του Κέντρου Αποκατάστασης αναφέρει:
«Η “Διάπλαση” ξεκινάει μια καινούργια προσπάθεια με την έκδοση αυτού του περιοδικού με ενδιαφέροντα ιατρικά θέματα, εκμεταλλευόμενη την εμπειρία που έχει αποκτήσει νοσηλεύοντας περισσότερους από 5.500 ασθένεια. Στο περιοδικό θα φιλοξενούνται θέματα και άρθρα που θα υπογράφουν σημαντικοί ιατροί και επαγγελματίες Υγείας από τη Μεσσηνία, ολόκληρη την Ελλάδα καθώς και το εξωτερικό».
7 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ «ΔΙΑΠΛΑΣΗΣ»
Σ’ ένα μίνι απολογισμό της επτάχρονης πορείας, αλλά και τους στόχους, τις δράσεις και πρωτοβουλίες της «Διάπλασης» αναφέρεται ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Γιώργος Τασσιόπουλος. Επισημαίνει:
«Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» συμπλήρωσε 7 χρόνια λειτουργίας. Επτά χρόνια προσφοράς, παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών σε χιλιάδες ασθενείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πορεία που έχει διανύσει μέχρι σήμερα η «Διάπλαση» δεν ήταν εύκολη. Πέτυχε, παρά το δυσμενές περιβάλλον, να ανταποκριθεί με επιτυχία στη δύσκολη αποστολή της. Κατάφερε να βάλει τη Μεσσηνία στον Ευρωπαϊκό χάρτη της αποκατάστασης. Μπόρεσε με τη συμμετοχή της σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων στην Καλαμάτα -και όχι μόνον-να κερδίσει την αναγνώριση της ιατρικής κοινότητας».
Αναφέρεται επίσης στην καθημερινή προσπάθεια της επιστημονικής ομάδας, του προσωπικού και των συνεργατών της «Διάπλασης» και την παρουσία της στο κοινωνικό περιβάλλον της Καλαμάτας στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και καταλήγει: «Το έργο της «Διάπλασης» όμως δεν σταματά εδώ. Μέσα από την εκπαίδευση του προσωπικού της και την ενίσχυση του ιατρικού της εξοπλισμού στόχο έχει την συνεχή αναβάθμιση και εξέλιξη των υπηρεσιών της προς τους ασθενείς. Γιατί για τη «Διάπλαση» η αποκατάσταση, είναι Έργο Ζωής!!».
ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Από τα περιεχόμενα της έκδοσης αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα περιοδικό υγείας ή ένθετο διαφημιστικού προσανατολισμού, αλλά με ΕΝΑ ΑΛΛΟ περιοδικό χρήσιμο και προσιτό στον καθένα που επιζητεί υπεύθυνη ενημέρωση και αναζήτηση γνώσεων για τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, της αποκατάστασης και της αποθεραπείας. Ιδού:
- Αποκατάσταση με Διεπιστημονική Ομάδα, από την Αλεξάνδρα Καραβασίλη, MD, MSc, FEBPRM, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (φυσίατρος)- αθλητίατρο και επιστημονική διευθύντρια της «Διάπλασης».
- Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η νόσος, οι Σύλλογοι Ασθενών και η Ομοσπονδία. Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την Βάσω Μαράκα, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.
- Ο ρόλος του νοσηλευτή στην αποκατάσταση, από την Διονυσία Τσέρτου, νοσηλεύτρια, διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της «Διάπλασης».
- Η εργοθεραπεία ασπίδα για τις πτώσεις στην τρίτη ηλικία, από τον Δημητρη Δήμου, εργοθεραπευτή- φυσικοθεραπευτή της «Διάπλασης».
- Υδροθεραπεία: Θεραπευτικό όπλο της αποκατάστασης, από την Σταυρούλα Μακρή, MSC, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, υδροθεραπεύτρια της «Διάπλασης».
- Η λογοθεραπεία στην αποκατάσταση, από την Έλενα Τραχανά, λογοθεραπεύτρια της «Διάπλασης».
- Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και υπηρεσίες αποκατάστασης, του Γεωργίου Νεοχωρίτη, MD ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (φυσίατρος), συνεργάτης της «Διάπλασης» (Αφορά στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη ανοιχτής νοσηλείας και τις κατηγορίες κλειστής νοσηλείας που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ). Θέμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον που σε επόμενο φύλλο θα αναδείξει η «ΦΩΝΗ».
- Διατροφική υποστήριξη στην Αποκατάσταση. Του Κωνσταντίνου Μούντανου, διαιτολόγου- διατροφολόγο της «Διάπλασης».
- Ο ρόλος του ψυχολόγου στο Κέντρο Αποκατάστασης, της Βασιλικής Ρούμπου, ψυχολόγου της «Διάπλασης».
- Ρομποτική Τεχνολογία και Αποκατάσταση ασθενών με νευρολογικές παθήσεις, της Δέσποινας Αλεξοπούλου και του Παναγιώτη Σιαβέλη.
- Σπονδυλική στένωση, μια αντιμετωπιζόμενη πάθηση, του Οδυσσέα Παξινού, MSC, PHD, FACS, ορθοπεδικού χειρουργού- αθλητίατρου, αναπληρωτή διευθυντή Ορθοπεδικής Κλινικής – 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και συνεργάτη της «Διάπλασης».
- Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Εξελίξεις στην αντιμετώπιση, του Παναγιώτη Γ. Νταγιόπουλου, MD, PHD, διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Χειρουργική γόνατος και Αρθροσκοπική Αθλητική Τραυματιολογία), διευθυντή Ορθοπεδικού Mediterraneo Hospital, συνεργάτη ιατρός της «Διάπλασης».
- Human Tecar: Η θεραπεία των πρωταθλητών, της Δέσποινας Αλεξόπουλου, φυσικοθεραπεύτριας, προϊσταμένης τμήματος Φυσικοθεραπείας της «Διάπλασης» και της Βασιλικής Στριμπάκου, φυσικοθεραπεύτριας, υπεύθυνης Τμήματος Φυσικοθεραπείας Ανοιχτής Νοσηλείας της «Διάπλασης».
- P.R.P. sτη θεραπεία ορθοπεδικών προβλημάτων, του Νικόλαου Ζερβάκη, ΜD, MSc ορθοπεδικού χειρουργού, τραυματολόγου-αθλητίατρου, αναπληρωτή διευθυντή της Ορθοπεδικης Κλινικής 401, ΓΣΝΑ και συνεργάτη της «Διάπλασης».
- Ποιμαντική της εκκλησίας στο χώρο της υγείας, του π. Περικλή Τσίχλη, προϊσταμένου ενοριακού Ι.Ν. Αναστάσεως του Χριστού Καλαμάτας.
- Επιστημονική δραστηριότητα και συνεχιζόμενη Εκπαίδευση της Διεπιστημονικής Ομάδας της «Διάπλασης», καθώς και συμμετοχές, παρουσίες και ανακοινώσεις σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκδηλώσεις.
- Αποκατάσταση και Διακοπές: Η «Διάπλαση» προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες Αποκατάστασης σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς ασθενείς.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Από τις παραπάνω ενδεικτικές αναφορές μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι το περιοδικό «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» δεν είναι μια περιστασιακή διαφημιστική έκδοση, αλλά – όπως προανέφερα – ΕΝΑ ΑΛΛΟ περιοδικό στο χώρο της υγείας που ήρθε για να μείνει και να προσφέρει ενημέρωση και γνώσεις στον τομέα της υγείας και της επιστήμης της Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.
Οι μικρές αναφορές, τόσο στο ρεπορτάζ, όσο και στο περιοδικό για τη δυναμική και την κοινωνική προσφορά του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση» , τεκμηριώνουν όσα στην αρχή αναφέραμε, ότι δηλαδή το περιοδικό «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» δεν ήρθε μόνο για να προβάλει το έργο του Κέντρου Αποκατάστασης, αλλά να ενισχύσει την εξωστρέφειά του προσφέροντας παράλληλα δωρεάν ενημέρωση σε όλους και προβάλλοντας τις δομές υγείας, τους γιατρούς και τους επαγγελματίες του χώρου στη Μεσσηνία.
Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Διάπλαση», παρ’ ότι «γεννήθηκε» ταυτόχρονα σχεδόν με τη μεγάλη οικονομική κρίση που εξακολουθεί να μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, γράφει τη δική του ιστορία στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία. Είχε και αυτό τη δική του «μνημονιακή περίοδο» και τις περιπέτειες αλλά με πολλή δουλειά, συνετή διαχείριση και εύστοχες κινήσεις βγήκε από το… μνημόνιό του και ακολουθεί αξιοθαύμαστη ανοδική πορεία σε όλα τα επίπεδα!
Όμως το δικό του success story είναι προϊόν σκληρής δουλειάς και επίπονης προσπάθειας της διοίκησης και εργαζομένων με συνέπεια και συνέχεια και όχι λόγων κενών περιεχομένου για εντυπωσιασμό, όπως συμβαίνει στην πολιτική εν Ελλάδι!
Ήδη η προσαρμογή και η συμβατότητά του με την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς είναι μια ευδιάκριτη πραγματικότητα, με τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του. Η εταιρική ευθύνη και η κοινωνική προσφορά της «Διάπλασης» είναι σημαντική και με κάθε διακριτικότητα σε ευαίσθητους τομείς. Άνθρωποι αδύναμοι, πληγωμένοι από την κρίση και ελλείψει κοινωνικής προστασίας από την Πολιτεία, βρήκαν ανοιχτή αγκαλιά στη «Διάπλαση» χωρίς τυμπανοκρουσίες, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η ευαισθησία, η στάση ευθύνης και η διάθεση προσφοράς, διατρέχουν την ανθρώπινη πυραμίδα της «Διάπλασης». Από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο. Και η συμβολή του Κέντρου σημαντική και πολλαπλή στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η «Διάπλαση»:
- Στις φονικές πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα ήταν εδώ και μετά την πασαρέλα των πολιτικών και συνέβαλε στην προσωρινή στέγαση και ανακούφιση πληγέντων.
- Σε ειδικές περιπτώσεις συνανθρώπων μας που βρέθηκαν σε δυσκολία ήταν εδώ, όταν η απουσία της Πολιτείας ήταν ηχηρή και ακατανόητη.
- Στήριξε και στηρίζει σιωπηρά πρωτοβουλίες και συσσίτια αλληλεγγύης.
- Προώθησε και υποστηρίζει πρωτοβουλίες για ΑμεΑ.
- Διοργάνωσε και στήριξε ημερίδες και άλλες δράσεις για ζητήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
Όλα αυτά και άλλα πολλά συνιστούν εταιρική ευθύνη, κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, ανθρωπιά και συμπαράσταση στα θύματα της κρίσης και της ανάλγητης απρόσωπης και απάνθρωπης γραφειοκρατίας που πληγώνει καθημερινά την αξιοπρέπεια των οικονομικά αδύναμων και κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.
Δεν αναφερόμαστε στο επιστημονικό και θεραπευτικό έργο του Κέντρου Αποκατάστασης «Διάπλαση». Γι’ αυτό μιλούν οι αριθμοί και οι καινοτόμες δράσεις και μέθοδοι αποκατάστασης και αποθεραπείας των ασθενών. Η φήμη του Κέντρου έχει ξεπεράσει τα τοπικά, περιφερειακά και ελληνικά σύνορα. Ανθρωποι που χρήζουν αποκατάστασης και αποθεραπείας απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν αποκατασταθεί και αποθεραπευτεί στη «Διάπλαση». Ακόμη και θύματα πολεμικών συρράξεων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ συνεργασία έχει αναπτυχθεί τόσο με την Κύπρο όσο και βαλκανικές χώρες, τόσο για την αποκατάσταση και αποθεραπεία ασθενών όσο και τη συνεργασία σε γνωστικό επίπεδο για την Αποκατάσταση και Αποθεραπεία των ασθενών επί Κυπριακού εδάφους.
Το περιοδικό «ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ» έρχεται να ενισχύσει το κοινωνικά ευαίσθητο πρόσωπο της «Διάπλασης» μέσα από δωρεάν υπεύθυνη ενημέρωση για θέματα υγείας, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια και προβάλλοντας τη δυναμική και την προοπτική της Καλαμάτας. Υπό αυτή την έννοια το περιοδικό θα είναι και ένα χρήσιμο εργαλείο προβολής της Μεσσηνίας, ενισχύοντας το προφίλ και το brand name της περιοχής για προσέλκυση ιατρικού και συνεδριακού τουρισμού υψηλού επιπέδου.
Ξεφυλλίστε το περιοδικό παρακάτω!
Leave a Reply