ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο αέρας της ανανέωσης και η δυναμική στήριξη της νέας γενιάς δίνουν πόντους στο Νίκο Ανδρουλάκη!

0

Με αψιμαχίες, «μπηχτές» και καρφώματα και υπό το βάρος της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ από την «Επαναστατική Αυτοάμυνα» πραγματοποιήθηκε και το δεύτερο άνευρο ντιμπέιτ μεταξύ των 9 υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ2, ενόψει των εκλογών της Κυριακής 12 Νοεμβρίου.

Αίσθηση προκάλεσε η επιμονή 4 υποψηφίων (Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Καμίνη, Γ. Μανιάτη και Γ. Ραγκούση) στη συμφωνία Φ. Γεννηματά και ΣΤ. Θεοδωράκη για δύο Κ.Ο. μέχρι την Κυριακή.

Ενώ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η αντιπαράθεση Νίκου Ανδρουλάκη – Φώφης Γεννηματά σχετικά με τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να είναι σχετικά… αδιάβαστη και ανέτοιμη να απαντήσει!

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ από την εμφάνιση των «εννέα» ποικίλουν, ωστόσο οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «έκλεψε» και πάλι τις εντυπώσεις τόσο με τις θέσεις του για την οικονομία, τους νέους, τα οικονομικά των κομμάτων, όσο και η επάρκειά του στα πολιτικά ζητήματα που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους αθηναϊκών καναλιών στο δεύτερο ντιμπέιτ το οποίο συντόνισαν οι Μάγδα Αναγνωστοπούλου (ΕΡΤ2) και Παύλος Τζίμας (ΣΚΑΪ).

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΗΚΟΣ κινούνται και οι δημοσκοπήσεις που θεωρούν τη Φ. Γεννηματά ως φαβορί για την 1η θέση στις εκλογές της Κυριακής, με το Νίκο Ανδρουλάκη να επιβεβαιώνει την υπεροχή του έναντι των άλλων και να θεωρείται λογικό φαβορί για το δίδυμο του δεύτερου γύρου, στον οποίο εκτιμάται ότι θα υπάρχει σκληρή αναμέτρηση για την εκλογή του προέδρου του νέου Φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι πάντες θεωρούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρνοντας τον αέρα της ανανέωσης και έχοντας στο πλευρό του τη νέα γενιά και τη δυναμική που του προσδίδει η προσδοκία ότι μπορεί στα ίσια να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα δίδει «πόντους» στην ευρωβουλευτή στην κούρσα για την εκλογή του στην ηγεσία του νέου φορέα.

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων στο δεύτερο debate των 9 υποψηφίων ανά θεματική ενότητα όπως καταγράφησαν συνοπτικά από το site iefimerida.gr έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και τις παραθέτουμε:

Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων στο debate  ανά θεματική ενότητα

  • Για την επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ

Γεννηματά: Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας. Ηταν δολοφονική ενέργεια. Δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας ένα άβατο με την ανοχή της κυβέρνησης. Ως εδώ!

Θεοδωράκης: Ζητάω την απομάκρυνση του κ. Τόσκα, σήμερα το βράδυ. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ένας τουλάχιστον υπεύθυνος άνθρωπος που να κάνει σωστά τη δουλειά του. Δεν μιλάμε για κάποια παιδιά που παίζουν μιλάμε για εγκληματικές οργανώσεις. Ο νόμος Παρασκευόπουλου αποφυλάκισε κόσμο.

Καμίνης: Ηταν στοχευμένη ενέργεια σε συγκεκριμένη συγκυρία. Δεν είναι καν τυχαία η στιγμή με το αποψινό debate. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν την κανονικότητα, επιζητούν την ανωμαλία. Θυμίζω ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες χτύπησαν το 1977 τον Αλντο Μόρο με στόχο την εθνική συμφιλίωση στην Ιταλία τότε.

Ανδρουλάκης: Εχουμε πάρα πολλές επιθέσεις, έχουν γίνει διαρκή διαβήματα. Αυτή η κυβέρνηση έχει διαχειριστική ανεπάρκεια. Είναι πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και των Θεσμών.

Μανιάτης: Ο πρωθυπουργός αν έχει στοιχειώδη ευθύνη πρέπει να πάρει αποφάσεις.

Ραγκούσης: Υποχρέωση συμπαράστασης στους αστυνομικούς. Το «άβατο» των Εξαρχείων δεν είναι σημερινή υπόθεση είναι ευθύνη πολλών ετών. Υπάρχει ανάγκη διακομματικής αντιμετώπισης.

Πόντας: Δεν θέλω την παραίτηση Τόσκα. Δεν θέλω οι τρομοκράτες να παράξουν πολιτικά αποτελέσματα γιατί τότε θα έχουν πετύχει και η Δημοκρατία πάσχει και ασθενεί. Πρέπει οι πολίτες να είναι μια ομάδα απέναντι στους τρομοκράτες.

Γάτσιος: Εχει υπάρξει ανοχή στα φαινόμενα βίας. Ως πρύτανης έχω δεχθεί απειλές, διώξεις, προπηλακισμούς, έχω επικηρυχθεί από σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Το υπουργείο πρέπει να είναι προστασίας του Πολίτη και όχι προστασίας του αλήτη.

Τζιώτης: Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι ιερή. Χωρίς πολλά λόγια, επιτέλους, τέλος, αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει.

  • Κοινή ερώτηση σε όλους για το αν θα διατηρηθεί η ενότητα του νέου φορέα μετά την εκλογή αρχηγού

Ανδρουλάκης: Οι διαφορές δεν είναι τόσο τερατώδεις. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Στις 19 η εκλογή ηγεσίας και το αμέσως επόμενο διάστημα ιδρυτικό συνέδριο που θα αποφασίσει για όλα. Είχα θέσει στο προηγούμενο debate το ερώτημα για τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Δεν θα το αποφασίσουν ούτε εγώ, ούτε η Φώφη Γεννηματά, ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Θα το συναποφασίσουν όλα τα μέλη που θα είναι συνιδρυτές.

Καμίνης: Είμαστε συνιδρυτές μιας μεγάλης παράταξης. Θα φέρουμε ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό υό μία προϋπόθεση: Οτι θα είμαστε όλοι υπέρ της ενότητας και θα το αποδείξουμε. Πρέπει να αφήσουμε στο παρελθόν τους φατριασμούς και τα κλειστά κομματικά συστήματα. Το Συνέδριο πρέπει να λειτουργήσει με ανοικτές διαδικασίες και με ψηφοφορίες εξ αποστάσεως. Ολα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. ΠΡέπει να δείξουμε με το ήθος και τη συμπεριφορά μας ότι πάμε να φέρουμε ένα μεγάλο σχέδιο ανάταξης. Το Συνέδριο πρέπει να αποφασίσει και να καταλήξουμε σε 10 βασικές αρχές.

Μανιάτης: Είμαι αισιόδοξος. Είμαστε πολλοί και ζητούμε ενότητα την επόμενη ημέρα. Αρνούμαι να μπω στην ατζέντα της συζήτησης για το αν πρέπει να συνεργαστούμε με Τσίπρα ή Μητσοτάκη. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν για το αν συμφωνούν με το εκλογικό μας πρόγραμμα. Για τις δύο Κ.Ο. στέλνουμε λάθος μήνυμα. Ελπίζω Φώφη και Σταύρος να επανορθώσουν ένα πολιτικό λάθος που έγινε. Μικρό μπόνους για τον εκλογικό νόμο και να σπάσουν Α και Β Αθηνών και ψήφο στον απόδημο Ελληνισμό.

Θεοδωράκης: Η Ενότητα είναι μια πάρα πολύ ωραία λέξη όπως η παγκόσμια ειρήνη. Για τους υποψηφίους που θέτουν ανύπαρκτα θέματα εξηγώ: Για να είμαστε εδώ σήμερα έπρεπε να ληφθούν δύο πολύ κρίσιμες αποφάσεις:

  1. Οποιος εκλεγεί να είναι συντονιστής των δύο Κ.Ο.
  2. Οποιος εκλεγεί να οδηγήσει τα δύο κόμματα ως επικεφαλής στις επόμενες εκλογές.

Σε ό,τι με αφορά μπορώ και στρατηγός και στρατιώτης. Αν δεν εκλεγώ δεν θα προσπαθήσω να πάρω ρόλο εξ οφίτσιο. Δηλαδή δεν θα προσπαθήσω να μπω βουλευτής Επικρατείας. Κάναμε μια επιλογή με την Φώφη Γεννηματά η οποία θα έπρεπε να επικροτηθεί χωρίς μεμψιμοιρίες.

Γεννηματά: Από τους πρώτους στόχους που βάλαμε ήταν η ενότητα και η διεύρυνση της παράταξης. Και το έχουμε πετύχει. Εβαλα τον εαυτό μου σε κρίση ενώ ήμουν ήδη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ και το έκανα για να ανοίξει η διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία. Το ότι πορευόμαστε μαζί με το Ποτάμι είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή και για μένα και για τον Σταύρο Θεοδωράκη. Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα.

Ραγκούσης: Το ότι είμαστε εδώ είναι ήδη μια πράξη ενότητας. Η ενότητα είναι πολύτιμο αγαθό, αλλά δεν αρκεί, χρειάζονται και άλλες αλλαγές

Τζιώτης: Είμαι υπερήφανος για τις διαφορετικές απόψεις γιατί έτσι εκφράζεται η μισή Ελλάδα που είναι ΠΑΣΟΚ

Γάτσιος: Το ζητούμενο είναι οι λύσεις, όχι η προσέγγιση της ενότητας με θεολογικούς όρους.

Πόντας: Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής

  • Α’ ενότητα: Για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

Μανιάτης για το μέλλον Γεννηματά, Θεοδωράκη, Παπανδρέου και Βενιζέλου

Θέλω να υπάρξει αξιοκρατία και στην πολιτική, γι’ αυτό χρησιμοποιώ τον όρο «ΑΣΕΠ της πολιτικής». Εγώ δεν αναδείχθηκα από την πολιτική την συνάντησα στην πορεία.  Εχω επισημάνει τη σταθερότητα και την ανάγκη ανατροπής, αλλά χωρίς προσωπικές αιχμές, απάντησε.

Ανδρουλάκης για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Φτιάξαμε μια βιώσιμη παράταξη όταν ήμουν γραμματέας Θα πρέπει να ελεγχθούν τα οικονομικά όλων των κομμάτων από τη δικαιοσύνη. Η παράταξη θα πληρώσει τα χρέη, οι πολίτες δε θα πληρώσουν τίποτα.

Τζιώτης για αν μπορεί να σωθεί η παράταξη απο αλεξιπτωτιστές

Δεν είμαι βουλευτής ή υπουργός, δεν σκοπεύω να γίνω, δεν θα είμαι υποψήφιος ακόμη και αν εκλεγώ. Ενα πράγμα ζητάω να κάνω: Την ανανέωσή της και την εκλογική της επιτυχία, αυτό που ξέρω να κάνω καλά. Ούτε υποψήφιος πρωθυπουργός θα είμαι. Θέλω να επιλέξουν οι πολίτες τον υποψήφιο αρχηγό αυτής της παράταξης, αυτό που πιστεύουν ότι θα κερδίσει/

Γάτσιος για το πού βρίσκεται η «υγιής κεντροαριστερά»

Το κρίσιμο ερώτημα σήμερα είναι το αν θα ανεχθούμε ό,τι πιο παρασιτικό, πελατειακό ή θα δημιουργήσουμε μια παραγωγική κοινωνία. Τα πολιτικά κόμματα έχουν μετατρέψει τους πολίτες σε πελάτες και υπηκόους. Θέλω να εκφράσω την παραγωγική Ελλάδα.

Πόντας για τις θέσεις του και αν θέλει να πάει πιο δεξιά την Κεντροαριστερά

Το πιο βασικό για τον νέο αρχηγό είναι το αν θέλει να διοικεί πληβείους.

Θεοδωράκης για το αν η Κεντροαριστερά έχει ηγέτη τον Τσίπρα

Εχω ενστάσεις για την απλούστευση για την Κεντροαριστερά. Εγώ προσδιορίζω τον χώρο λίγο ευρύτερα, είμαστε η μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο κ. Τσίπρας στα αδιέξοδα που έχει με τον κ. Καμμένο θέλει να κλέψει τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί όμως να

Θα έχει στελέχη και από το παρελθόν αλλά όχι μόνο και μια αναλογία δημιουργικών στελεχών της κοινωνίας και ένα κόμμα που θα κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και θα τους δώσει λύσεις από το μέλλον.

Γεννηματά για όρους σε Τσίπρα-Μητσοτάκη για συγκυβέρνηση και πρόβλεψη ποσοστού

Δεν βάζω πήχη στον εκλογικό αποτέλεσμα. Να είστε σίγουροι για το όρι θα μετρηθούμε στα ίσα με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το πρώτο που χρειάζεται είναι αλλαγή στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή στο υπερταμείο.

Kαμίνης: Εντελώς απαράδεκτες οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

Ο κόσμος θέλει να καταλάβει ότι είμαστε ενωμένοι. Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων και εκτός αυτών και χωρίς να λαμβάνονοται υπόψιν η γνώμη των μελοντικών ηγετών, εντελώς απαράδεκτο.

Ραγκούσης για το αν επιμένει να τεθούν εκτός Βουλής όσοι έχουν 12 χρόνια

Η ανανέωση δε μπορεί να είναι προσχηματική, επέμεινε ο πρώην υπουργός. Όσοι έχουν 12 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας έχουν δώσει ότι είχαν να δώσουν.

Παρέμβαση Γεννηματά: Δεν έχω 12 χρόνια στη Βουλή, εκλέχτηκα το 2015

  • Β’ Ενότητα: Δημοκρατία, Θεσμοί και Πολίτευμα

Γάτσιος για Συνταγματικό δικαστήριο και απαγόρευση της Χρυσής Αυγής

Είμαι εναντίον του φασισμού, αλλά το πρόβλημα της βίας δε μπορεί να λυθεί με αυτό τον τρόπο. Η δημοκρατία είναι ανεκτική σε ιδέες, λέει όχι στη βία. Κόμματα προσπάθησαν να πάρουν οφέλη από τη βία.

Πόντας για την ατζέντα του στην ασφάλεια και πως θα αντιμετώπιζε το άβατο των Εξαρχείων

Η ασφάλεια είναι αγαθό και όχι στόχος αναζήτησης. Δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες με αποκεκριμένα τα χαρακτηριστικά τους. Η κουκούλα θα πρέπει να ποινικοποιηθεί.

Θεοδωράκης για τις φήμες ότι στο Ποτάμι για όλα αποφάσιζε ο ίδιος

Το Ποτάμι είναι το πιο δημοκρατικό κόμμα που υπήρξε. Έχω παρουσιάσει σχέδιο για το κόμμα- κίνημα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο συνέδριο του νέου κόμματος την ερχόμενη άνοιξη. Οσο για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να υπάρχουν χρεοκοπημένα κόμματα και πλούσιοι πολιτικοί. Ο αρχηγός που δημιουργεί χρέη, θα πρέπει να τα πληρώνει.

Γεννηματά για διαφάνεια

Θα είμαι αμείλικτη γιατί όσο απομακρύνεται η πολιτική από την ηθικό, τόσο απομακρύνονται και οι πολίτες. Διαφάνεια για όλους και για όλα.

Ραγκούσης για ενδεχόμενο ακυβερνησίας

Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη και όχι από ένα κόμμα- συμπλήρωμα.

Ανδρουλάκης για τον ρόλο της Εκκλησίας

Δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πράγματα, δεν έχει σχέση η Εκκλησία με την πολιτική ζωή του τόπου. Ξεκάθαρα πράγματα. Σέβομαι την Εκκλησία και τον ρόλο της αλλά είμαι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Καμίνης για τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας

Παθογένεια του πολιτικού συστήματος αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια να χρησιμοποιούμε τον θεσμό του ΠτΔ για να εκβιάσουμε για εκλογές. Το χρησιμοποιούμε εκβιαστικά για να εκβιάσουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο. Μας κόστισε πάρα πολύ το 2015. Πρέπει να ληφθεί πρόνοια στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

  • Κύκλος Οικονομία

Μανιάτης για την προσέλκυση επενδυτών

Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος.

Θεοδωράκης για το ποιες δαπάνες θα κόβονται για να πιάσουμε τα πλεονάσματα

Εχω υποδείξει πολλές φορές σημεία που σπαταλάμε χρήματα. Η χώρα έχει 151 γενικές γραμματείες. Πρέπει να πάμε στο μοντέλο της Κύπρου: Υπάρχει ένας γενικός διευθυντής σε κάθε υπουργείο, ο οποίος είναι ανώτατος δημόσιος υπάλληλος. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να μειώσουμε τις σπατάλες. Τα πλεονάσματα είναι θηριώδη. Η φορολόγηση δεν είναι η λύση. Η κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την μεσαία τάξη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα

Γεννηματά για ΕΝΦΙΑ

Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΕΝΦΙΑ θα είχε ήδη εξορθολογιστεί. Σήμερα ακούμε ότι επίκειται καθαρή έξοδος από την κρίση από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί με επιτροπεία ως το 2060, με θηριώδη πλεονάσματα ως το 2022, έχει υποθηκεύσει τον εθνικό πλούτο για 99 χρόνια. Πρόκειται προφανώς για μια ακόμη πολιτική εξαπάτηση. Είναι μια κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό. Και από την άλλη έχουμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι οι ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο, με άλλα λόγια ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει, μεταξύ των άλλων.

Ανδρουλάκης για φορολογική πολιτική

Ο κ. Τσίπρας έδωσε επίδομα αλληλεγγύης, αλλά μείωσε το ΕΚΑΣ και τα αναπηρικά επιδόματα, Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα: Πού πάνε οι φόροι μας; Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στους φόρους. Να τελειώνουμε με το κράτους των κομματικών αξιωματούχων. Ολοι μέσω ΑΣΕΠ για κλειστή τετραετία.

Ραγκούσης για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών

Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για ότι παράγει. Η μείωση των φόρων σε εταιρείες που παράγουν θα είναι επιπλέον έσοδα.

Καμίνης για το χρέος

Είναι δυσβάστακτο το ποσοστό του πλεονάσματος. Πρέπει να το πάμε στο 2%. Πρέπει να προκαλέσουμε αύξηση του ΑΕΠ και χρειάζεται αναπτυξιακό σχέδιο. Παράλληλα, οικονομία στο Δημόσιο, όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Αν το κράτος έκανε αυτό που έκανα εγώ στο δήμο Αθηναίων δεν θα είχαμε την σημερινή κατάσταση.

Μανιάτης για το αν θα στηρίξει μέτρα ελάφρυνσης

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στηρίξουμε οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης. Αλλά σήμερα μόλις φάνηκε ότι έκλεψαν μέσω υπερφορολόγησης την μεσαία τάξη για να τα μοιράσουν ως λάφυρο Μείωση φορολογίας – μαζί με τις εισφορές – σε ελεύθερους επαγγελματίες, πανεπιστημιακούς κλπ. ώστε να μην ξεπερνούν το 35% σε καμία περίπτωση. Και ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Τζιώτης για φοροελαφρύνσεις

Πρέπει να ελαφρύνουμε αλλά δεν είναι μόνο αυτό η λύση. Πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα της οικονομίας μας. Πολύ φοβάμαι ότι θα χρεοκοπήσουμε ξανά. Ενα μοντέλο που απέτυχε δεν μπορούμε να το επαναλαμβάνουμε. Αυτή η γραφειοκρατία διώχνει τις επιχειρήσεις. Με την συνεχή αλλαγή φορολογικών συντελεστών δεν είναι δυνατόν να έρθουν επενδύσεις.

Γάτσιος για πλεόνασμα

Δεν κατανόησα τι είπε ο κ. Πόντας, άρα δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα. Για τον κ. Ανδρουλάκη και την Χρυσή Αυγή, να πω ότι η Δημοκρατία δεν διώκει ιδέες, δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή βία, υπάρχει βία, τελεία και παύλα. Και με τα όσα ακούω λυπάμαι, αλλά υπάρχει θέμα πολιτικού βάθους. Οσο για το πλεόνασμα, η χώρα πρέπει να κάνει τόσο πλεόνασμα όσο να πληρώνει τόκους και χρεολύσια. Τελεία και παύλα. Ο αριθμητής δεν μπορεί να μεγαλώνει άλλο. Πρέπει να αυξηθεί ο παρανομαστής, το ΑΕΠ της χώρας. Η χώρα πρέπει να παράξει, δεν έχει άλλο δρόμο.

Πόντας για το ποιος τομέας τον ενδιαφέρει

Ο λόγος ανθρώπων που έρχονται έξω από κατεστημένα δε μπορεί να γίνει αντιληπτός από όσους ανήκουν σε κατεστημένα (αιχμή στον Κωνσταντίνο Γάτσιο).

  • ΚΥΚΛΟΣ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ραγκούσης σε Γεννηματά για ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση ΝΔ

Εγώ ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό και τους προοδευτικούς πολίτες για να αλλάξουμε πολιτική. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζεις και η εμμονή σου σ’ αυτό, είναι ηττοπαθής και θα σου έλεγα να το προσέξεις. Το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται στους ίδιους κύκλους ότι θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές.

Ανδρουλάκης σε Γεννηματά για ειδική σχέση ΕΕ-Τουρκίας

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η στρατηγική, δεν πρέπει να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας, το χρωστάμε και στον τουρκικό λαό. Θεωρώ ότι το εθνικό συμφέρον μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μανιάτης σε Θεοδωράκη για τις δύο Κ.Ο. ΔΗΣΥ και Ποταμιού

Φίλε μου, όλα αυτά ήταν γνωστά από τις αρχές Σεπτέμβρη τόσο εγώ όσο και η Φ. Γεννηματά το λέγαμε σε συνεντεύξεις μας. Και ο Κ. Αλιβιζάτος είχε μιλήσει για «τολμηρή απόφαση» και ως τέτοια θέλω να την εκλάβεις. Τα δύο κόμματα (ΔΗΣΥ καιΠοτάμι) τα ψήφισαν 600.000 άνθρωποι. Τα δύο κόμματα πρέπει να συνεργάζονται μαζί μέχρι τις εθνικές εκλογές, αυτό είναι το συνταγματικά ορθό και το προβλέπει και ο κανονισμός της Βουλής. Το συνέδριο θα αποφασίσει για το ενιαίο κόμμα χωρίς δοβλέτια.

Τζιώτης στο Γάτσιο για την οικονομία

Η χώρα θα έπρεπε να έχει ένα μημόνιο και έχει τρία: Ενα πράσινο, ένα κόκκινο και ένα κοκκινοροζ. Πρέπει να στραφεί η προσοχή μας στους νέους. Δεν βγαίνουμε από την κρίση με λεβέντικη διαπραγμάτευση. Και βεβαίως να μειωθεί η σπατάλη. Μπορούμε στο 40% τις δαπάνες μας όπως η Ισπανία.

Γάτσιος σε Ανδρουλάκη για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ και τι προτείνει

Το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν έκανε μόνο λάθη. Και η άποψή μου είναι ότι πρέπει να περάσουμε τα θετικά. Φυσκά έγιναν και λάθη, έπρεπε να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος που προϋπήρχε της μεταπολίτευσης, έπρεπε να τελειώσουμε με τους δημαγωγούς, υπήρχαν φαινόμενα διαφθοράς – και πρωταγωνιστών μάλιστα – υπήρχαν άνθρωποι που πολέμησαν τον νόμο Γιαννίτση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη νέα παράταξη πρέπει να πάρουμε τα σωστά και να αφήσουμε πίσω τα λάθη.

Πόντας σε Καμίνη για το ότι καλεί κόμματα να αυτοδιαλυθούν

Δεν κατάλαβα πολύ καλά Ρομπέν των Δασών της νέας γενιάς, Δεν πάμε να κάνουμε ένα καινιούργιο κόμμα; Κάνω λάθος; Τι λογικότερο σ’ αυτή την διαδικασία να πάμε στη διάλυση των κομμάτων κάποια στιγμή. Δεν πάμε να κάνουμε συνομοσπονδία κομμάτων, Πάμε να κάνουμε μια μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς που θα έρθει δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

Θεοδωράκης σε Γεννηματά για το όραμα του νέου κόμματος

Θα είναι ένα κόμμα θεσμικό. Είμαστε καταδικασμένοι να πάμε μαζί, ΔΗΣΥ και Ποτάμι που είμαστε οι βασικοί πυλώνες του νέου κόμματος. Θα υπάρχει μητρώο μελών.

Πέρα από το αν θα είναι ομοσπονδιακό ή πολυτασικό, το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο και συλλογικό. Θα παίρνουν αποφάσεις τα εκλεγμένα όργανα, συλλογικά, τέρμα τα τιμάρια και οι φεουδάρχες.  Πρέπει να εξασφαλίσουμε ποσοστό συμμετοχής νέων ανθρώπων.

Γεννηματά –Δεν έθεσε ερώτημα σε υποψήφιο, αλλά τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξεταστική για την κρίση.

ΚΟΙΝΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ: ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ανδρουλάκης: (Αρχικά απαντά στην Γεννηματά για την Τουρκία και την ΕΕ) Η θέση των ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Για το ερώτημα, τη λύση θα τη δώσουν οι βουλευτικές εκλογές. Το αφήγημα Τσίπρα ότι οι άλλοι σας έβαλαν στο μνημόνιο και εγώ σας βγάζω, δεν στέκει. Δεν υπάρχει περιθώριο συναινέσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καμίνης: Κύριε Τσίπρα… (γέλια: «Είμαι ο Παύλος Τσίμας εγώ») Ναι, έχετε δίκιο συγνώμη. Κύριε Τσίμα, πρέπει να κλείσει πάρα πολύ γρήγορα η αξιολόγηση και να μην περιμένουμε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 πρέπει να τεστάρουμε την δύναμή μας στις αγορές. Πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτόν που συμφωνεί σε ένα νέο παραγωγικό σχέδιο.

Μανιάτης: Δεν εμπιστεύομαι σε τίποτε αυτή την εθνολαϊκιστική και καταστροφική σημερινή κυβέρνηση. Θα ήθελα την συμφωνία να την διαπραγματευτεί μια νέα, σοβαρή κυβέρνηση.

Τζιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια. Πρέπει να σταματήουμε να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας. Και βέβαια θα πρέπει να συνεργαστούμε και να βάλουμε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα.

Γάτσιος: Γυρίζουμε με 3 χρόνια καθυστέρηση στην πιστοληπτική γραμμή που μπορούσαμε να έχουμε από το 2014 και 2015. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Η χώρα γλιστράει μέσα από τα χέρια μας, δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω με τα λόγια αλλά με έργα. Δεν θα μας τη φέρει πίσω ούτε η Λαγκάρντ, ούτε ο Τραμπ.

Πόντας: Χρειάζεται συναίνεση, είναι η αλήθεια αλλά απαιτείται και αλλαγή συμπεριφοράς των δανειστών που θα περιγράφουν μια Ευρώπη πιο σύγχρονη που θα ανατρέψει το σενάριο της καταστροφής σε σενάριο ανάπτυξης.

Θεοδωράκης: Στην ταινία «Ο υποψήφιος» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ με ένανκαλό διαφημιστή κέρδισαν τις εκλογές και μετά σε ένα δωμάτιο αναρωτήθηκαν: «Και τώρα τι κάνουμε;». Ενα πράγμα απαιτείται: Ενα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Η τελευταία προθεσμία ήταν τον Μρτιο του 2016. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξαν ότι δεν μπορούν. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να αποφεύγει τις ξέρες των λαϊκιστών και τους υφάλους των συντηρητικών.

Γεννηματά: (απαντά στον Ανδρουλάκη: Ποτέ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν ζήτησαν να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, είπαν απλώς να μην συζητηθούν κάποια κεφάλαια σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα κυρίως. Ως προς το ερώτημα, υπάρχουν δεσμεύσεις ως το 2060.Αρα η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και συννενόηση να υλοποιηθεί.

Ραγκούσης: Η χώρα αν μείνει με τη συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου δηλ. με 3,5% πλεονάσματα δεν υπάρχει περίπτωση να βγει από την κρίση. Αρα υπάρχει επιτακτική εθνική ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης που δεν μπορεί να μην γίνει αυτή τη φορά από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Πάνου Καμμένου και να πάει στα χέρια του Αδωνι Γεωργιάδη και του Μκη Βορίδη. Η εμμονή αυτή δεν προκύπτει από ηττοπάθεια αλλά από την λογική ότι η χώρα θα αντιμετωπίζει την μία κρίση μετά την άλλη.

Ανδρουλάκης προς Γεννηματά: Οι σοσιαλιστές ψήφισαν πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Γεννηματά σε Ανδρουλάκη: Προσωρινό πάγωμα και όχι πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μην δημιουργούμε εντυπώσεις σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Γιάννης Μανιάτης (αριστερά)

Ο Απόστολος Πόντας

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος

Ο Γιάννης Ραγκούσης

Ο Δημήτρης Τζιώτης (δεξιά)

Ο συντονιστής του debate Παύλος Τσίμας (ΣΚΑΪ)

Η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή (Star)

Ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος (Mega)

Οι δημοσιογράφοι του debate

 

Leave a Reply