ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

 

 


«Αγκάθι» για τις αποζημιώσεις σε πολλούς παραγωγούς

η έλλειψη Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας!

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ φέρονται να βρίσκονται οι παραγωγοί της Μεσσηνίας που δεν έχουν υποβάλει Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι υποχρεωτική για όλους όσοι διατηρούν αγροτική εκμετάλλευση, είτε είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είτε όχι.

Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ του παραγωγού και του ΕΛ.Γ.Α., στην οποία αναφέρεται το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των οποίων ο παραγωγός έχει την κυριότητα ή την εκμετάλλευση και υποβάλλεται μαζί με την Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία, εκμετάλλευση η οποία δεν δηλώθηκε στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας – Εκτροφής, δεν θα μπορεί να δηλωθεί για ζημιά στον ΕΛ.Γ.Α. και εάν δηλώνεται δεν θα αποζημιώνεται.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΧΘΕΣΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ

Οι παραγωγοί, που δεν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στη Μεσσηνία, ο πρωτογενής τομέας της οποίας υπέστη τεράστιες ζημιές από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία, είναι πάρα πολλοί, με το θέμα αυτό να αναδεικνύεται σε μείζον. Το πρωί μάλιστα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου σε κτήματα στον Πολύλοφο, όπου βρισκόταν μέχρι την Τρίτη σε εξέλιξη η συγκομιδή των σύκων, που καταστράφηκε ολοσχερώς, αγρότες της Μεσσήνης τον συνάντησαν σε κτήματα της περιοχής και του έθεσαν αμέσως, το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς αν δεν βρεθεί λύση, όλοι αυτοί θα καταστραφούν ολοκληρωτικά. Ο κ. Αποστόλου άκουσε το αίτημά τους και αρχικά, αφού με την απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, του εξήγησαν πως σχεδόν κανένας παραγωγός πατάτας και φιστικιών στην ευρύτερη αυτή περιοχή δεν έχει υποβάλλει δήλωση, τους απάντησε πως το θέμα αυτό δεν είναι έυκολο να ξεπεραστεί.
Η αγωνία τους, αμέσως έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις και έσπευσαν να του εξηγήσουν πως δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, γεγονός στο οποίο συμφώνησε γνωρίζοντας πως έχει η κατάσταση και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.

 

Η… ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ…

«Καλά τώρα, δεν είχατε 20 – 30 ευρώ;» Τους ρώτησε ο κ. Αποστόλου, δείχνοντας να μην κατανοεί την κατάσταση στην οποία ανεξάρτητα από την σφοδρή κακοκαιρία και τις επιπτώσεις της, έχουν περιέλθει και οι αγρότες της χώρας. «Δεν είναι λίγα ευρώ κ. υπουργέ, είναι χιλιάδες ευρώ» του απάντησαν εκπρόσωποι των πληγέντων παραγωγών, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο να μην δεσμεύεται, να επισημαίνει πως δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που του ζητούν και να εξηγεί. «Την ίδια ώρα που θα υποβάλλω φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσω αποζημιώσεις, πείτε μου πως θα μπορέσω να το κάνω παρακάμπτοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αναφέρεται ρητά ως υποχρέωση από μέρους σας» επεσήμανε ο κ. Αποστόλου.
Κάποιοι από του αγρότες του είπαν να υποβάλλουν εκπρόθεσμα κατ’ εξαίρεση τη δήλωση, με τον υπουργό να απαντά πως θα εξετάσει το ζήτημα και θα το καταγράψει μαζί με όλα τα αίτημα στη σύσκεψη που θα ακολουθούσε.
Εκεί λοιπόν, λίγη ώρα αργότερα, στο διοικητήριο, οι ίδιοι παραγωγοί, εκπρόσωποι των αγροτών της Μεσσήνης, επέλεξαν να μην παραμείνουν στη συνεδρίαση, η οποία μάλιστα, όπως αποφάσισε ο κ. υπουργός, έγινε κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, όπου συμμετείχαν οι συνάδελφοί του υπουργοί, Οικονομίας Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας. Οι αγρότες, του ζήτησαν σε έντονο ύφος 100% αποζημιώσεις και άμεση καταγραφή του συνόλου των ζημιών και εξήγησαν πως ο λόγος που οι καλλιέργειες έμειναν ανασφάλιστες, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. «Τα βάζετε με τους πιο φτωχούς, αυτούς κυνηγάτε μόνο» του είπαν οι παραγωγοί, οι οποίοι επέλεξαν να μην μείνουν στη συνεδρίαση, καθώς όπως επεσήμαναν, αισθάνονταν πως ο υπουργός τους κοροϊδεύει.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο κ. Αποστόλου, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ενημερώθηκε στη σύσκεψη, στην οποία αποφάσισε, να μην παραμείνουν οι δημοσιογράφοι, από τους εκπροσώπους φορέων, αγροτικών και όχι μόνο, της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας.
Παρόντες, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Περικλής Μαντάς και Ελένη Αλειφέρη, οι πρόεδροι της ΣΥΚΙΚΗΣ και της Ένωσης και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.|
Ο υπουργός επεσήμανε πως δεν ήρθε τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, για να έχουν προλάβει οι υπεύθυνοι να κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών και να υπάρχει, όσο το δυνατό συνολικότερη εικόνα για το εύρος αυτών. «Αφού ενημερωθήκαμε από τους αρμοδίους φορείς, δεσμευτήκαμε ό,τι θα συνταχθεί από τον ΕΛΓΑ ένας φάκελος που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, από την παραγωγή μέχρι τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και τον ζωικό πληθυσμό, για να δούμε ποιες από αυτές μπορεί να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ» δήλωσε ο κ. Αποστόλου ο οποίος μετά τα όσα προηγήθηκαν με εκπροσώπους των αγροτών, τόνισε πως θα καταβάλει προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα από καθυστερήσεις πληρωμών των εισφορών του ΕΛΓΑ. « Θα συνταχτεί φάκελος με αποζημιώσεις για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και τις εγκαταστάσεις που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ώστε αυτές, να έρθουν μέσω ΠΣΕΑ» δήλωσε ο υπουργός και συνεχίζοντας τόνισε πως η κυβέρνηση θα στραφεί και στην Ευρώπη. « Λόγω του ό,τι επλήγη ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου, θα δούμε μήπως φτάσουμε σε ένα ποσό, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεννόηση με την περιφέρεια» τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Καταλήγοντας και λίγο πριν αναχωρήσει για την Λακωνία που επλήγη επίσης, ο υπουργός δεσμεύτηκε για κάλυψη των άμεσων αναγκών που υπάρχουν αναφορικά με ζωοτροφές αλλά και άλλα ζητήματα από την καταστροφή στη φυτική παραγωγή, με υπουργική απόφαση η οποία θα έρθει εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Την παραδοχή ό.τι οι ζημιές είναι εκτεταμένες στη Μεσσηνία κυρίως, αλλά και την Λακωνία, την Αρκαδία, την Ηλεία και την Κορινθία, έκανε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές.
«Ήδη, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ στο υποκατάστημα της Τρίπολης, που βρίσκονται εδώ από την Τετάρτη, ολοκληρώνουν την καταγραφή των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, στους ανταποκριτές των δήμων» δήλωσε ο κ. Κουρεμπές, ο οποίος επεσήμανε πως έχουν έρθει στα υποκαταστήματα υπάλληλοι, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία και να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι προκαταβολές έστω, των αποζημιώσεων για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά και να απαλυνθούν οι πληγέντες μέχρι να αποζημιωθούν τα ποσά που δικαιούνται.
«Οι  πληρωμές δεν μπορούν να γίνουν προτού πάρουμε στα χέρια μας το αρχείο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις δηλώσεις, δηλαδή όχι νωρίτερα από τον Νοέμβριο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ο οποίος εξήγησε πως οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τον μεγάλο φόρτο εργασίας και την έλλειψη προσωπικού.

«Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός μας κόσμος έχει πληγεί ιδιαίτερα σε μια περιφερειακή ενότητα που για εμάς, αποτελεί πρώτο παράγοντα ανάπτυξης. Ο κ. περιφερειάρχης, επειδή έχουμε ακούσει πάρα πολλά από τα υπουργικά κλιμάκια που μας έχουν επισκεφθεί, ζήτησε από τον κ. υπουργό μέσα σε 15 ημέρες ν μας έχει στείλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό της κυβέρνησης για να δούμε πως μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα αυτά τα αιτήματα» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου η οποία εξήγησε πως δεν μιλάμε μόνο για καταστροφή κτημάτων και χιλιάδες νεκρά ζώα, αλλά για ολική καταστροφή, για ένα πλήγμα στην οικονομική ζωή του τόπου, με δεδομένο ό,τι οι πληγέντες χάνουν τα εισοδήματά τους για φέτος, αλλά ίσως και για τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα είναι αναμφισβήτητα, δύσκολα. «Η περιφέρει όλα αυτά τα χρόνια κάνει έναν πολύ μεγάλο αγών για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, θα σηκώσουμε και πάλι τα μανίκια, όπως κάνουμε συνέχεια και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θέλουμε όμως απ’ όσους μας επισκέπτονται και κυρίως τους υπουργούς συγκεκριμένες θέσεις και σχεδιασμό» δήλωσε η κ.α. Νικολάκου, η οποία ζήτησε να γίνει σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον η κυβέρνηση αυτή να αποδείξει ό,τι μπορεί να προχωρήσει με ευελιξία να δώσει λύση στα προβλήματα των πολιτών.            

50 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Φωτορεπορτάζ

Leave a Reply