Σοκ στη Μεσσηνία από το νέο κρούσμα θανατηφόρου φυματίωσης

 

 


 

Σοκαρισμένη η κοινωνία των Γαργαλιάνων,  μαζί φυσικά με την εκπαιδευτική κοινότητα και ολόκληρο το νομό, στο άκουσμα του κρούσματος φυματίωσης από την οποία και νοσεί τελικά, ένας επτάχρονος μαθητής του 1ου δημοτικού σχολείου της περιοχής. 

Έτσι, από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα τα κρούσματα μεταδοτικής φυματίωσης στο νομό Μεσσηνίας, εκείνα μόνο δηλαδή, τα οποία έχουν επίσημα καταγραφεί λόγω νοσηλείας και δυνατότητας να μεταδώσουν τη θανατηφόρο νόσο, ανέρχονται πλέον σε 9. Όσον αφορά σε αυτό το τελευταίο πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι ένα μεταδοτικό κρούσμα, καθώς τα παιδιά δεν μεταδίδουν τη νόσο.
Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν δασκάλα του σχολείου, διαγνώστηκε με φυματίωση, παίρνοντας φυσικά άδεια και θεραπευτική αγωγή, όμως όταν το αντελήφθη, φαίνεται πως ήταν ήδη αργά, καθώς μέχρι στιγμής επίσημα, μετέδωσε τη νόσο με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, σε ένα μικρό παιδί. Οι αρμόδιοι φορείς έκαναν mantoux, το τεστ που γίνεται, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, για να διαπιστωθεί αν κάποιο άτομο μολύνθηκε από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και δυστυχώς, πολλά από αυτά τα τεστ βγήκαν θετικά. Τα πρώτα τεστ, έγιναν τον Νοέμβριο του 2015 και τα επόμενα, ως οφείλεται, έγιναν λίγους μήνες αργότερα, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία. Προφανώς, μπορεί και άλλα παιδιά να έχουν μολυνθεί ή να έχουν πάει σε ιδιώτες γιατρούς και να παίρνουν αγωγή, όπως επίσης και παιδαγωγοί, αφού τα θετικά mantoux είναι πολλά, ωστόσο αυτό είναι το νέο, επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα για το οποίο μόλις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και αφορά στον μήνα που πέρασε, τον Σεπτέμβριο.

 

                                                          Γεωργία Αναγνωστόπουλου

 

  • Περισσότερα στην έντυπη έκδοση της «ΦΩΝΗΣ», 7 Οκτωβρίου 2016

270 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply