Κ. Αγοραστός στη Βουλή: «Κάθε ευρώ για αντιμετώπιση της φτώχειας πρέπει να πιάνει τόπο»

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όλοι την ίδια γλώσσα για την καταγραφή και κυρίως την αντιμετώπιση της φτώχειας και μάλιστα σε μια εποχή, που οι πόροι είναι περιορισμένοι, κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο», επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» το συζητούμενο νομοσχέδιο «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016»

«Ο Μηχανισμός πρέπει να προχωρήσει γρήγορα», προέτρεψε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κι επανέλαβε την θέση του «όταν τα νομοσχέδια εισάγονται στη Βουλή, πρέπει να είναι έτοιμο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους για να εφαρμόζονται αμέσως κι όχι να χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για να ετοιμαστούν οι υπουργικές αποφάσεις».

Ο Κώστας Αγοραστός επαναβεβαίωσε τη βούληση των Περιφερειών «να συνεργαστούν παρ’ ότι αναλαμβάνουν περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς πόρους και το απαιτούμενο προσωπικό. Πάνω από δύο χρόνια συνεργαζόμαστε στο θέμα της εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώσαμε τις δυνάμεις και τους πόρους μας, συμβάλλαμε στη διατήρηση και ενίσχυση της λειτουργίας των προνοιακών δομών των Δήμων μέσω των κονδυλίων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η συνεργασία πρέπει, όμως, να έχει ταχύτητα», σημείωσε κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα στελέχωσης των Περιφερειών με προσωπικό.

Με αφορμή τις τοποθετήσεις εκπροσώπων των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων σ’ αυτά, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό επισημαίνοντας:

«Για να έχουμε ασφαλιστικά ταμεία, πρέπει να έχουμε ασφαλισμένους εργαζόμενους, πρέπει να έχουμε δουλειές, πρέπει να έχουμε επιχειρήσεις, πρέπει να έχουμε περιβάλλον παραγωγής. Συνεπώς, τί πρέπει να κάνουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα; Να δημιουργήσουμε περιβάλλον παραγωγής.

Δεν θεωρώ σωστό και αποτελεσματικό να γίνονται κινήσεις αναδιανομής της φτώχειας. Ορθό είναι να υπάρξει παραγωγή στη χώρα μας ώστε να υπάρχουν εργαζόμενοι και όχι να μεγαλώνει η «μαύρη εργασία». Γιατί, σήμερα, μ’ αυτή τη δυσμενή σχέση εργαζομένων – συνταξιούχων, ποιος πιστεύει στην προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος; Άρα, πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην παραγωγή, την εργασία και υπό το πρίσμα αυτό είναι εύλογες οι ανησυχίες των εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων στα ασφαλιστικά ταμεία».

 

 

40 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply