ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Πετάνε» οι τιμές του ελαιολάδου

0

Στα «ύψη» βρίσκονται οι λιανικές τιμές πώλησης του τυποποιημένου ελαιολάδου, ίσως του σημαντικότερου αγροδιατροφικού προιόντος της χώρας μας, κάτι που μπορεί να διαπιστώσει κανείς εάν πραγματοποιήσει μία απλή επίσκεψη σε οποιοδήποτε σούπερ-μάρκετ.

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου που πλέον για επώνυμα λάδια προσεγγίζουν και τα 30 ή και περισσότερα Ευρώ ανά πέντε λίτρα, υποχρεώνουν τα σούπερ-μάρκετ, αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, να προωθήσουν πιο πολύ τις συσκευασίες των τεσσάρων λίτρων, οι οποίες στα μάτια του καταναλωτή φαντάζουν πιο οικονομικές.

Την ίδια στιγμή σπανίζουν και οι προσφορές για αγορά λαδιού, που και πάλι όταν συμβαίνουν επί της ουσίας αφορούν τις περισσότερες φορές συσκευασίας μικρότερης ποσότητας.

Ειδικότερα, από 3,60 έως 3,90 ευρώ κυμαίνονται σήμερα στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 3,80 ως 3,90 για το έξτρα παρθένο και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν πάνω από τα 4,00 ευρώ, ενώ στη Λέσβο είναι στα 3,40 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα η πτώση της κατανάλωσης τυποποιημένου ελαιολάδου είναι μεγάλη, ενώ δεδομένων των ολιγοπωλιακών καταστάσεων που επικρατούν στη χονδρική αγορά του ελαιολάδου, τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου των τιμών παραγωγού στη χώρα μας δείχνουν περιορισμένα.

Φέτος η παραγωγή του ελαιολάδου στην Ελλάδα θα προσεγγίσει τους 350 με 400 χιλιάδες τόνους, ενώ θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι κατά 30-40%, υπό την προϋπόθεση της σωστής δακοκτονίας.

Σε παγκόσμια κλίμακα, με τη νέα ελαιοκομική περίοδο η Ιταλία αναμένεται ότι θα μπορέσει να παράγει γύρω στις 500 χιλιάδες τόνους, η Ισπανία γύρω στο 1.100.000 τόνους και η Τυνησία πάνω από 200 χιλιάδες τόνους.

Την ίδια στιγμή ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών λαδιού έρχεται να ικανοποιηθεί από 1/1/2018, καθώς με νομοθετική ρύθμιση μπαίνει τέλος στο σερβίρισμα αμφιβόλου ποιότητας χύμα ελαιολάδου στα εστιατόρια, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάγκη τυποποίησης πάνω από 10.000 τόνων ελαιόλαδου, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3-4% της ετήσιας παραγωγής λαδιού της Ελλάδας.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν. Οι φιάλες πλέον θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου.

του Δημήτρη Διαμαντίδη από Green Agenda

Leave a Reply