ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα δικαστήρια οι συκοπαραγωγοί κατά του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον καύσωνα!

0

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της ΣΥΚΙΚΗΣ και στους παραγωγούς της Μεσσηνίας, αναφορικά με τις ζημιές που έχει υποστεί η φετινή παραγωγή, από τα δύο μεγάλα κύματα καύσωνα του καλοκαιριού. Σε ορισμένα χτήματα και ειδικά σε εκείνα που χρήζουν αναδιάρθρωσης, καθώς τα δέντρα είναι πια γερασμένα, οι ζημιές έχουν αγγίξει το 70%, με μεγάλο μέρος της παραγωγής να βρίσκεται στον… αέρα.

Η συγκομιδή, είναι σε εξέλιξη και ακόμη, δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα για την ακριβή ζημιά, η οποία εκτιμήθηκε με τρόπο… διαφορετικά φέτος από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα, να μη δοθεί εντολή για υποβολή αιτήσεων και αποζημιώσεις. Οι γεωπόνοι, βγήκαν στα κτήματα μετά τον ερχομό των δύο κυμάτων καύσωνα, όμως δυστυχώς, η εκτίμησή τους, ήταν πως δεν ευθύνονται για τις όποιες ζημιές τα… 40αρια, αλλά τα εδάφη!
Για πρώτη φορά λοιπόν και παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στα ύψη, οι ειδικοί, εκτίμησαν διαφορετικά κι έτσι πέρασαν και οι προθεσμίες που προβλέπονται από το Νόμο, με αποτέλεσμα οι συκοπαραγωγοί να είναι στο έλεός τους, καθώς δεν μπορούν να ζητήσουν χρήματα για τις ζημιές από τον Οργανισμό!

ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Το πρόβλημα λοιπόν, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και οι πιέσεις είναι έντονες, με τους παραγωγούς να ζητούν σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΣΥΚΙΚΗΣ και προσφυγή στη δικαιοσύνη. Οι εξελίξεις, αναμένονται ραγδαίες, με την προσφυγή κατά του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Αποζημιώσεων, από ομάδες παραγωγών, να θεωρείται βέβαιη πια, καθώς τα δικαστήρια, εφόσον δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, φαίνεται να είναι η μοναδική λύση, για τους ανθρώπους αυτούς, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται και κανέναν να μη μεριμνά.

ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ “ΤΡΩΝΕ” ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η συγκομιδή, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, με την εικόνα να γίνεται ξεκάθαρη πιο νωρίς, καθώς σε λίγες ημέρες, οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της ζημιάς, θα είναι πιο ασφαλείς. Βέβαια, μέσα σε όλα, αξίζει να προστεθεί και το… κεφάλαιο “αγριογούρουνα”, τα οποία αποτελούν μείζον ζήτημα σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και στη Μεσσηνία για τους παραγωγούς και όχι μόνο, με την πολιτεία και εδώ να είναι απούσα! Απούσα στα των παραγωγών, όσον αφορά και στην αναδιάρθρωση των συκεώνων, καθώς παρά τα χρόνια αιτήματα κι ενώ η κατάσταση χειροτερεύει, δεν έχει αποφασίσει να δώσει κίνητρα στους αγρότες, για να ξεριζώσουν τα γερασμένα δέντρα και να φυτέψουν καινούρια. Ο προβληματισμός για το μέλλον του προϊόντος, το οποίο αναπτύσσει μια μεγάλη δυναμική στο εξωτερικό, με τη ζήτηση να αυξάνεται, είναι κάτι περισσότερο από έντονος, καθώς παρά την καλή τιμή και την κατάκτηση νέων αγορών, αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης, σε λίγο, προφανώς θα χαθεί!

Leave a Reply