Οι κρυμμένες υπεραξίες του ελαιολάδου και της ελιάς και οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι εμπορικής αξιοποίησής τους, ήταν οι κεντρικοί άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε το συνέδριο «Ελιά και Ελαιόλαδο: Αειφόρος καλλιέργεια Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργάνωσε η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου.
Στο πρώτο μέρος, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και στη δυνατότητα που αυτές δίνουν σε παραγωγούς και μεταποιητές να επεκταθούν σε μία νέα αγορά.
Στις ιδιότητες αυτές επέμεινε ο Προκόπης Μαγιάτης, Αν. Καθηγητής Φαρμακευτικού τμήματος ΕΚΠΑ (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Από την πλευρά του, ο Βασίλειος Καμβύσης, χημικός και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ, οι πολυφαινόλες προσδίδουν περαιτέρω αξία στο προϊόν, «προικίζοντάς» το με περισσότερα «χαρίσματα» και εμπορικά όπλα. Αν και το προϊόν με μικρότερη ποσότητα αυτών των στοιχείων είναι εξίσου υγιεινό, είναι προς το συμφέρον του κλάδου αυτά να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν εμπορικά- εξ ου και εφεξής αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση και των τιμών παραγωγών.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, τονίστηκε η σημασία της ανταγωνιστικότητας του εθνικού μας προϊόντος και με ποιόν τρόπο θα επιτευχθούν καλύτερες στρατηγικές προώθησής του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Καραντώνης, Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ και Διευθυντής ΕΣΒΙΤΕ, είναι απαραίτητο να θέσουμε ψηλά τον πήχη και να εκπαιδεύσουμε τους παραγωγούς. Επιπλέον τόνισε ότι η εξειδίκευση και η γενικότερη αλλαγή κουλτούρας είναι το «κλειδί» για καλύτερα αποτελέσματα.
- Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή, 2/12
37 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα
Leave a Reply