Το βραβείο Φωτέα και άλλες ιστορίες «σχετικές» και «άσχετες»

ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ δοκίμιο εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, έρχεται σήμερα στην Καλαμάτα ο τιμηθείς με αυτό για το 2015 Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, με πλούσιο κοινωνικό και συγγραφικό έργο στο ενεργητικό του και τη διεθνή αναγνώριση να τον ακολουθεί για την προσφορά του. 

Ο ΤΙΤΛΟΣ του βιβλίου είναι ενδεικτικός του περιεχομένου του: «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – θρησκειολογική θεώρηση». 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ πάντως ακόμα δεν το έχουμε δει, αφού δεν έχει σταλεί στα ΜΜΕ από τους αρμόδιους και έτσι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αναφερθούμε εκτενώς στα όσα σημαντικά ασφαλώς περιλαμβάνονται στις σελίδες του. 

ΥΠΟΘΕΤΩ ότι αρμόδια είναι η δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη του βραβείου Φωτέα και που θα τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Δημότη της πόλης συν τοις άλλοις.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που το βιβλίο δεν δίνεται στον Τύπο και ασφαλώς πρόκειται για λάθος εκ μέρους των αρμοδίων, που δείχνει ότι ίσως δεν αντιλαμβάνεται το πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός αυτού του βραβείου για την πόλη. 

ΓΙΑΤΙ το βραβείο Φωτέα τιμά την πόλη και μέχρι σήμερα δίνεται σε αξιόλογους ανθρώπους του στοχασμού και η αναγνώριση που έχει αποκτήσει είναι πανελλήνιας εμβέλειας προ πολλού. 

ΑΥΤΑ από μόνα τους ωστόσο δεν αρκούν, αν κάθε φορά το περιεχόμενο των βραβευθέντων βιβλίων δεν συζητείται ευρύτερα και μέσω του Τύπου δεν νομίζετε; 

***

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ για μεγαλεία ο Κλειδαράς Μεζεδολόγος εν όψει εορτών, είναι πλέον έτοιμος για δραστικές παρεμβάσεις στο εορταστικό γίγνεσθαι όπου και θα γλεντήσει δεόντως με την παρέα του. 

ΠΡΙΝ από τα γλέντια όμως σκοπεύει να δώσει σήμερα το παρών στο Μέγαρο Χορού στις 6 μ.μ. στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. 

ΓΙΑΤΙ βέβαια από ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την πόλη, ένας Κλειδαράς Μεζεδολόγος δεν μπορεί να είναι απών και βέβαια σκοπεύει να μην είναι. 

***

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ φόρμα και ο Γαμπρουλίνης εν όψει εορτών είπε όχι μάλιστα σε ένα πιπινάκι που του την «έπεσε», προκαλώντας την απορία και του Γαμπρού, ο οποίος άλλωστε είναι γνωστός πιπινάτος και δεν λέει όχι σε κανένα πιπίνι, είναι ανεξαρτήτου ηλικίας.

Ο ΓΑΜΠΡΟΥΛΙΝΗΣ πάντως είναι πιο δύσκολος και λέει εύκολα όχι. 

ΑΥΤΗ τη φορά μάλιστα είχε έναν ακόμα λόγο, καθώς αυτές τις μέρες θέλει να είναι «τύπος και υπογραμμός» λόγω και της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην αισιόδοξη πόλη τον πάλαι ποτέ ιβίσκων. 

ΑΥΤΟ βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα ξεσαλώσει τις μέρες που θα ακολουθήσουν εν μέσω της εορταστικής περιόδου. 

ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ τα ρεβεγιόν που έχει ήδη κλείσει μέσω facebook, όπως άλλωστε το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. 

***

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ σε χριστουγεννιάτικο φόντο πολύ θετικά σχόλια άκουσα από φίλους της περιοχής, τα οποία όμως θα τα διασταυρώσω και με τα σχόλια του Μποζίκα, που είναι ο παντεπόπτης της «ΦΩΝΗΣ» στην Τριφυλία.

ΕΚΕΙΝΟ που ήδη επιβεβαίωσα πάντως είναι πως η παρουσίαση του βιβλίου του φίλτατου Κώστα Κόλλια – Ερανιώτη στα Φιλιατρά, είχε ιδιαίτερη επιτυχία και μπράβο σε όσους είχαν την ιδέα για την παρουσίαση, αλλά και σε όσους συμμετείχαν και πάνω απ’ όλα μπράβο στον ίδιο τον Κώστα Κόλλια που πρόσφερε το βιβλίο του αφιλοκερδώς.

***

ΜΕΣΣΗΝΗ απόγευμα Σαββάτου σε ένα από τα πολλά καφενεία της, πίνοντας καφέ πριν την εκδήλωση στο Φιλοσοφικό Κέντρο «Μύθοι και Τόποι στη Λογοτεχνία». 

ΠΑΙΖΕΙ η τηλεόραση μια εκπομπή της Πάνια, το σκηνικό νωχελικό. 

ΜΠΑΙΝΕΙ κι ένας μαυράκος με CD κι ένας ντόπιος που πουλάει λεμόνια. Σκηνικό σουρεαλιστικό από μια άποψη αν αφεθείς λίγο προς αυτή την κατεύθυνση. 

ΚΑΙ γιατί να μην αφεθείς άλλωστε! 

ΜΕΣΣΗΝΗ η διαχρονικά μεθυσμένη πολιτεία με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτός ο χαρακτηρισμός που εύστοχα της έδωσε ο σπουδαίος Νησιώτης συγγραφέας Σωτήρης Πατατζής στο ομώνυμο βιβλίο του. 

Θανάσης Παντές

 

83 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply