Σαλό έχει προκαλέσει και στη Μεσσηνία ο εντοπισμός και η κατάσχεση χρωματισμένων σπορελαίων που απατεώνες είχαν ρίξει στην αγορά της Βορείου Ελλάδας (και όχι μόνο…) ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ τα ελαιόλαδα που κατασχέθηκαν κατά τους ελέγχους χαρακτηρίζοντας ως νοθευμένα και μη ασφαλή.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ αναφέρει: «Ο ΕΦΕΤ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντόπισε διάφορα δίκτυα μη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ή μη ασφαλών ελαιολάδων.
Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χημικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες : «ΚΡΗΤΙΚΟΝ» – «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ» – «ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ» – «ΕΙΡΗΝΗ» – «BEVELLINI» – «το λιοτρίβι» – «ΑΡΩΜΑ» – «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ» καθώς και τα μη ασφαλή προϊόντα με τις εξής επωνυμίες «ΝΕΦΕΛΗ» – «ΛΙΑΤΙΚΟ».
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα (φωτογραφίες κάτωθι), να μην τα καταναλώσουν.
Επισημαίνεται για άλλη μια φορά στους καταναλωτές :
– να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης».
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Να σημειωθεί ότι πολλές φορές πωλούνται σε σούπερ μάρκετ ακόμα κι επώνυμα λάδια αγνώστου προελεύσεως τα οποία είναι άγνωστο για τους κινδύνους που επιφέρουν. Σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί. Πάντως σε τοπικά σούπερ μάρκετ σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά είναι προσεκτικοί και προμηθεύονται ελαιόλαδα ακόμα και τοπικών παραγωγών που φέρουν ετικέτα και ποιότητα προέλευσης στηρίζοντας παράλληλα την τοπική αγορά. Ωστόσο είναι άγνωστο τι συμβαίνει σε καταστήματα εστίασης, καθώς πολλές φορές εδέσματα μαγειρεύονται με άγνωστα λάδια ή υποκατάστατα όπως είναι συνήθως σπορέλαια ή ηλιέλαια ή νοθευμένα και μη ασφαλή προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση ας είμαστε προσεκτικοί κοιτώντας τον αριθμό παρτίδας σε κάθε προϊόν, ενώ είναι σαφές ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να επεκταθούν και στα καταστήματα εστίασης ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών ελαιοκομικών προϊόντων.
ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ
121 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα
Leave a Reply