Από τις ιστορίες του Ακινάρι στις σημερινές ιστορίες

 

 

 


αλλα λογια

 

PANTESΤου  Θανάσης Παντέ

ΝΑΤΟΣ λοιπόν ο Ουέντα Ακινάρι που έζησε από το 1734 ως το 1809 και αποτελεί μια εξέχουσα μορφή της Ιαπωνικής λογοτεχνίας!!

Ο ΑΚΙΝΑΡΙ γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του εμπορίου Οσάκα, που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο κέντρο των αστών και έγινε αστός τελικά ενστερνιζόμενος το περιβάλλον στο οποίο ζούσε.

ΣΕ ΑΥΤΟ το περιβάλλον λοιπόν έγραψε και τις ιστορίες του, οι κυριότερες εκ των οποίων περιλαμβάνονται στη συλλογή Ουγκέτσου Μονογκατάρι και είναι αυτές που τον έκαναν γνωστό τόσο στη χώρα του όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Ουγκέτσου Μονογκατάρι αποτελούν συνθέσεις σε διάφορα επίπεδα στοιχείων, τα οποία επιδέξια συνυπάρχουν δίνοντας ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα κάθε φορά, καθώς σε αυτές η παρουσία της ιαπωνικής ιστορίας είναι εντονότατη.

ΑΥΤΕΣ οι ιστορίες διακατέχονται από τον Βουδισμό σε επίπεδο κοσμοθεωρίας αλλά καταφέρνουν να συγκεντρώνουν και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία.

ΠΟΣΟ κοντά μας είναι όλα αυτά που ο Ακινάρι αναφέρει στις ιστορίες του, είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση, την οποία όμως ο καθένας θα την κάνει αν επιθυμεί μόνος του όταν αποφασίσει να κοιτάξει τον κόσμο με άλλα μάτια κι άλλες διαθέσεις.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ την αναφορά στον Ακινάρι, να επισημάνω πως εθεωρείτο επιδέξιος στις περιγραφές φαντασμάτων, υπερφυσικών ζώων και αλλόκοτων εμφανίσεων.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ να το διαπιστώσετε αν θέλετε, διαβάζοντας τις ιστορίες του.

***

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ τον Ακινάρι ο Γαμπρουλίνης, αλλά όπως μου εκμυστηρεύτηκε αρέσκεται στα γιαπωνέζικα πορνό, τα οποία ανακαλύπτει στις συνεχείς διαδικτυακές του πλοηγήσεις.

ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ οι γκέισες βέβαια στις οποίες έχει ιδιαίτερη αδυναμία από τότε που είχε βρεθεί στην Ιαπωνία και εργαζόταν ως μετρ και τις είχε γνωρίσει στα στέκια του Τόκιο.

ΑΠΟ τότε άλλαξαν πολλά ασφαλώς και την αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων δεν την αλλάζει πλέον για καμία άλλη πόλη σ’ όλο τον πλανήτη.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ άλλωστε ρίζωσε σε αυτήν και κατά μήκος της παραλίας της διάγει τον βίον του και απολαμβάνει αυτά που του αρέσουν.

ΜΕΤΑΞΥ αυτών και τα θεσπέσια πιπίνια τα οποία προσκαλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο στέκι του το πασίγνωστο πλέον Da Luz παρά θιν’ αλός βεβαίως.

ΓΝΩΣΤΟΣ άλλωστε πιπινολόγος ο Γαμπρουλίνης έχει τον τρόπο του να κάνει τα πιπίνια να τον προσέχουν.

ΑΥΤΑ κάνει και η κουφή αρραβωνιάρα του έχει σαλτάρει από τη ζήλεια της κι ας της έχει υποσχεθεί γάμο εντός του αισίου 2017.

***

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ και η καλοκαιρία θυμίζει γαϊδουροκαλόκαιρο!!

ΕΙΝΑΙ το γνωστό καλοκαίρι του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου που γιόρταζε χθες και βοήθειά μας και ο οποίος γεννήθηκε κατ’ άλλους το 270 μ.Χ. και κατ’ άλλους το 280μ.Χ. και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμάται ως πολιούχος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στους βίους Αγίων αν το επιθυμείτε.

***

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ λοιπόν στον Οκτώβριο και το τριήμερο με αφορμή την επέτειο την 28η Οκτωβρίου προσφέρεται για εξορμήσεις όπως καταλαβαίνετε, γι’ αυτό και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, έστω και  περιορισμένη, μη χάνετε την ευκαιρία.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ άλλωστε ποτέ δεν πρόκειται να εκλείψουν γι’ αυτό μην τα παίρνετε τοις μετρητοίς και κατάκαρδα.

***

ΠΕΜΠΤΗ σήμερα και δυο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις γίνονται στην αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων.

ΣΤΗΝ ΕΥΜΑΡΕΙΑ στις 7 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης της Ειρήνης Φουρτούνη «Ρεσάλτο στο πλοίο του χρωματόκοσμου» ενώ στις 8.30 μ.μ. στο «Καφέ Σινέ» ο Δημήτρης Λίβας (χρόνια πολλά κιόλας) θα μιλήσει με θέμα «Ο ποιητής και ο ταυρομάχο ς- δυο έννοιες ταυτόσημες».

ΜΕ ΛΙΓΗ καλή θέληση προλαβαίνετε και τις δυο εκδηλώσεις και ποιος τη χάρη σας.

ΚΙ ΑΚΟΜΑ στο στέκι «Μικρόβιο» απόψε στις 7 μ.μ.,  ένα μουσικό αφηγηματικό αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

***

ΧΑΛΑΡΑ στην παραλία διαβάζω Ουέντα Ακινάρι πίνοντας καφέ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

 

37 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply