Κυπριακό και άλλα…

 

 

 


επισημανσεις

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

«ΕΧΩ αυτή την αίσθηση τις τελευταίες ημέρες ότι η Λευκωσία με τη συγκατάθεση της Αθήνας οδηγούν την Κύπρο σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή .

ΕΝΩ η κατοχική δύναμη Τουρκία δεν υποχωρεί σε κανένα σημείο στο Κυπριακό, και ενώ προχωρεί κανονικά στην υλοποίηση των στόχων της, που είναι ο έλεγχος όλου του νησιού με την υπογραφή της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, ο πρόεδρος της Kuπριακής Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμπεριφέρονται με αφέλεια, διότι δεν τολμώ να σκεφθώ κάτι άλλο.

Η ΠΟΡΕΙΑ που συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσει για το Κυπριακό είναι λάθος -ας ελπίσουμε ότι δεν θα οδηγήσει σε νέα τραγωδία τον κυπριακό λαό.

ΜΕΤΑ την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Νίκος Αναστασιάδης μάς είπε ότι αντιστάθηκε ενώπιον του Μπαν Κι Μουν και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και απέρριψε κάθε προσπάθεια για επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και διαιτησίας.

ΚΑΙ τον πιστέψαμε, διότι δεν γίνεται να μη λέει την αλήθεια ένας πολιτικός ηγέτης.

ΜΕΤΑ τη Νέα Υόρκη έχουν συμβεί γεγονότα  που μας υποψιάζουν και μας ανησυχούν. Η αποδοχή για συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου και η δικαιολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν θα έχει καμία διαφορά από τις συζητήσεις στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας είναι για αφελείς. Ο κ. Χριστοδουλίδης ωραιοποιεί μια κατάσταση που είναι ήδη πολύ άσχημη και προβληματική.

ΚΑΙ αναφέρομαι στις συνεχείς υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς και στην αποδοχή των αιτημάτων του κατοχικού ηγέτη. Ο,τι ζητά ο συνοδοιπόρος στην… ειρήνη, Μουσταφά, γίνεται. Και μάλιστα με ακρίβεια.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ αυτήν τη στιγμή είναι η βιασύνη των ξένων και μερικών δικών μας να κλείσουν το Κυπριακό για εντελώς υποκειμενικούς λόγους. Εδώ δεν μιλάμε για ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά για μια χώρα και έναν λαό. Η συζήτηση είναι για την ειρήνη και το μέλλον, για μια λύση παντοτινή που θα αντέξει και θα διαρκέσει. Δεν είμαστε για πειράματα.

ΚΑΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ πολλαπλασιάζεται, διότι τούτοι εδώ είναι «άξιοι» να κλείσουν το Κυπριακό για ένα σικέ Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο τους το υποσχέθηκε από τον Μάιο του 2014 ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν».

***

ΑΠΟ τον γνώστη του Κυπριακού και κύπριο στην καταγωγή Μιχάλη Ιγνατίου το άρθρο που προηγήθηκε και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου.

ΤΙΤΛΟΣ του άρθρου «”Λύση”  του Κυπριακού για ένα… Νόμπελ» και βέβαια είναι προφανής η ειρωνική χροιά.

ΤΕΛΙΚΑ το Κυπριακό για άλλη μια φορά το εμφανίζουν στην τελική ευθεία επίλυσης αλλά είναι προφανές πως η λύση του αργεί ακόμα και μάλιστα πολύ περισσότερο σε σχέση με ό,τι οι υποσχέσεις αφήνουν να εννοηθεί.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ άλλωστε έχει τόσες πολλές παραμέτρους που μονομιάς δεν μπορούν να λυθούν όλες αν δεν κοπούν ως γόρδιος δεσμός.

ΑΝ η λύση που προτείνεται αξίζει και για Νόμπελ Ειρήνης δεν αποκλείεται να ναι μια ακόμα επιβεβαίωση πως το Κυπριακό θα εξακολουθήσει να παραμένει άλυτο.

***

ΕΚΤΟΣ από το Κυπριακό βέβαια υπάρχουν κι άλλα φλέγοντα θέματα στην περιοχή μας που είναι λογικό  να μας απασχολούν ως χώρα και οι δηλώσεις Ερντογάν πυροδοτούν την ανησυχία γι’ αυτά, με αιχμή του δόρατος βέβαια το προσφυγικό.

ΟΛΑ αυτά την ίδια στιγμή που τα προβλήματα εντός της χώρας λόγω των παρενεργειών της κρίσης γίνονται ολοένα και περισσότερα, χωρίς να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ και με την καθημερινότητα των πολλών ολοένα και χειρότερη.

***

ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΕΝΠΕ ολοκληρώθηκε εμμένοντας επιτυχώς στο εξαρχής διατυπωμένο αίτημά του στην πολιτική μεταρρύθμιση για τη μετάβαση από την Αυτοδιοίκηση στη διακυβέρνηση των Περιφερειών.

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ φιλόδοξο και μεγαλόπνοο βεβαίως αυτό το αίτημα αλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αρέσει στην κυβέρνηση που διαχρονικά θέλει την Αυτοδιοίκηση πλήρως ελεγχόμενη και εξαρτώμενη απ’ αυτήν.

ΓΙΑ να μην πούμε κιόλας ότι συζητείται ήδη σοβαρά το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο «Καλλικράτης» και να περιοριστεί  δραστικά ο ρόλος των Περιφερειών.

ΘΑ ΔΟΥΜΕ πολλά και διάφορα το επόμενο διάστημα όπως καταλαβαίνετε.

 

50 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply