Μέχρι το τέλος του 2016, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου θα χρησιμοποιεί το Ίντερνετ, καθώς τα mobile δίκτυα εξαπλώνονται και οι τιμές πέφτουν- αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα παραμένει συγκεντρωμένο στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, περίπου 80% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Ίντερνετ. Ωστόσο, μόλις το 40% στις αναπτυσσόμενες χώρες και λιγότερο από το 15% στις λιγότερο ανεπτυγμένες είναι online, όπως δείχνει αναφορά της ITU (International Telecommunications Union) του ΟΗΕ.
Σε αρκετές από τις πιο φτωχές και πιο εύθραυστες χώρες της Αφρικής, μόνο ένα άτομο στα 10 χρησιμοποιεί το Ίντερνετ. Το μεγαλύτερο μέρος του offline πληθυσμού αποτελείται από γυναίκες, ηλικιωμένους, άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου και χαμηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων, που πιο συχνά διαμένουν σε αγροτικές περιοχές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 47% του πληθυσμού είναι online- ακόμα μακριά από τον στόχο του 60% για το 2020 που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Περίπου 3,9 δισ. άνθρωποι, πάνω από τον μισό πληθυσμό του κόσμου, είναι offline. Η ΙTU αναμένει 3,5 δισ. άνθρωποι να έχουν πρόσβαση μέχρι τα τέλη του έτους.
«Το 2016 οι άνθρωποι δεν συνδέονται πια online, αλλά είναι online. Η εξάπλωση των δικτύων 3G και 4G ανά τον κόσμο έχει φέρει το Ίντερνετ σε όλο και περισσότερους ανθρώπους» σημειώνεται στην αναφορά.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου επεκτείνονται, καθώς η μείωση των τιμών των smartphones ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιηγούνται στο Ίντερνετ, προκαλώντας αύξηση της ζήτησης για data-heavy υπηρεσίες. Ωστόσο, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (LDC) βρίσκονται ακόμα αρκετά πίσω.
«Τα επίπεδα διείσδυσης του Ίντερνετ στις LDC σήμερα έχουν φτάσει στο επίπεδο όπου βρίσκονταν οι ανεπτυγμένες χώρες το 1998, υποδεικνύοντας πως οι LDC είναι 20 χρόνια πίσω από τις ανεπτυγμένες» τονίζεται στην αναφορά.
42 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα
Leave a Reply