Στον… αέρα φαίνεται να είναι μια ακόμη ελαιοκομική περίοδος όσον αφορά στην αποδεδειγμένα πλέον αρνητική, περιβαλλοντική και όχι μόνο, επιβάρυνση από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργέιων που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία. Για μια ακόμη χρονιά, δεν θα ληφθούν μέτρα, καθώς αυτά, θα προταθούν μετά τη διαβούλευση που θα κρατήσει ένα μήνα, με μια ακόμη σεζόν να τελειώνει χωρίς ουσιαστική λύση. Αυτό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, είναι συστάσεις στους ιδιοκτήτες για κινήσεις αναβάθμισης, για την… υλοποίηση των οποίων θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι. Χθες για αρκετές ώρες, στελέχη της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου, παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, των αντιπεριφερειαχών Ντίνας Νικολάκου, Περικλή Μαντά και Ελένης Αλειφέρη, εκπροσώπων του υπουργείου, της ΕΤΒΑ, των δήμων, πλην αυτού της Καλαμάτας, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» παρουσίασαν και συζήτησαν επ’ αυτών, τα στοιχεία της μελέτης για την αντιμετώπιση της όχλησης που δημιουργείται από τον κύκλο λειτουργίας ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία. Η μελέτη μαζί με τις μετρήσεις που έγιναν προκάλεσε αίσθηση, καθώς με τον χειρότερο τρόπο, με μετάφραση σε αριθμούς και γεγονότα, επιβεβαιώθηκαν οι χρόνιοι προβληματισμοί κατοίκων και φορέων. Σύμφωνα λοιπόν με τον υπεύθυνο του Κέντρου κ. Βασιλάκο, διαπιστώθηκε ότι το περιβάλλον επιβαρύνεται ιδιαίτερα από αυτήν τη λειτουργία, για την οποία άφησε σαφέστατες αιχμές κατά των αρχών, οι οποίες επί χρόνια όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έδιναν άδειες ανεξέλεγκτα και δεν είχαν σχεδιασμό». Όπως κατέγραψαν οι μετρήσεις που υλοποιήθηκαν από σε Μελιγαλά, Σκάλα και Μεσσήνη από τις 6 Νοεμβρίου 2015 έως και την 1η Απριλίου 2016, περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και δεν λειτουργούσαν, τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, αφού οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Αρχικά μετρήθηκαν τα αιωρούμενα σωματίδια, αυτά που εισπνέουμε στην ατμόσφαιρα και προκαλούν σοβαρές ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό, το διοξείδιο του θείου και τις οργανικές ενώσεις που βγαίνουν στην ατμόσφαιρα και δημιουργού τις οσμές. «Στα αιωρούμενα σωματίδια οι μέσες τιμές ήταν αρκετά υψηλότερες το χειμώνα, οπότε και λειτουργούσαν τα εργοστάσια» , ανέφερε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος επεσήμανε πως η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στη Σκάλα και στο Μελιγαλά, η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή. Και στις τρεις περιοχές επίσης, διαπιστώθηκε παρουσία του καρκινογόνου αρωματικού υδρογονάνθρακα βενζοπυρένιο.
ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Οι ανωτέρω υπερβάσεις και στις δύο περιπτώσεις όπου ενδεικτικά έγιναν μετρήσεις, θεωρούνται ιδιαίτερα αυξημένες και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παρακείμενης περιοχής. «Πιθανότερη αιτία των παραπάνω υπερβάσεων αποτελεί η μη λειτουργία ή δυσλειτουργία ή ο ανεπαρκής σχεδιασμός των αντιρρυπαντικών συστημάτων των εργοστασίων (κυκλωνικά συστήματα)», επισημαίνεται στο πεδίο των συμπερασμάτων της μελέτης του «Δημόκριτου», ενώ ιδιαίτερα υψηλές κατεγράφησαν να είναι και οι τιμές υγρασίας που εκλύονται από τα καμιναέρια των εργοστασίων. «Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων παρουσιάζονται υψηλότερες τη χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή και στους τρεις σταθμούς, ενώ το χειμώνα ανιχνεύθηκαν επίσης, ισο-οκτάνιο, ενδεκάνιο, δωδεκάνιο και τριδεκάνιο τα οποία έχουν προέλευση και οσμή πετρελαιοειδών σε υψηλές συγκεντρώσεις και άλλων επικίνδυνων στοιχείων», εξήγησε ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος παρατήρησες πως ιδιαίτερα υψηλές ήταν και οι τιμές των οσμών.
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ
Η ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ
Στο συμπέρασμα της μελέτης, ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας της υπό μελέτη περιοχής. «Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εστιαστούν στη βελτιστοποίηση των συστημάτων ξήρανσης και αντιρρυπαντικών τεχνολογιών των πυρηνελαιουργείων, στην ελαχιστοποίηση της ποσότητας υγρασίας της υπό επεξεργασία βιομάζας και στην επεξεργασία ποσότητας βιομάζας σύμφωνα με τη δυναμικότητα του κάθε εργοστασίου. Τέλος, η εγκατάσταση ενός μόνιμου σταθμού μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή θα συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση της διακύμανσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην ταχύτερη απόκριση των αρχών σε πιθανές υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων».
Στην περιοχή της Μεσσηνίας δραστηριοποιούνται πέντε πυρηνελαιουργεία και σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, 230 ελαιοτριβεία, από τα οποία τα 101 είναι διφασικά και τα υπόλοιπα 129 τριφασικά, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως «λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δυναμικότητα ξήρανσης των πυρηνελαιουργείων, για την ξήρανση της συνολικής ποσότητας ελαιοπυρήνα χρειάζονται 101 ημέρες», άρα πρέπει μέρχι τα τέλη Φεβρουαρίου, να γίνονται εντατικοί έλεγχοι, κάτι που οι αρμόδιοι υπάλληλοι επεσήμαναν πως… τραβούν χρονικά για 45 ακόμη ημέρες. «Προτείνεται λοιπόν ελάττωση της περιόδου λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων με νομοθετική ρύθμιση από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην λαμβάνουν ελαιοπυρήνα παραπάνω από τη δυναμικότητα τους, γεγονός που οδηγεί στην συσσώρευσή και αποθήκευσή της σε ακατάλληλους χώρους των εργοστασίων με επακόλουθο την έκκληση δυσάρεστων οσμών. Στο πλαίσιο των απαντήσεων που δόθηκαν σε μια σειρά από ερωτήματα επιστημόνων και εκπροσώπων φορέων, ειδική μνεία έγινε σε όσα πρέπει να γίνουν με τη σύμβουλο της ΕΤΒΑ κα Καραβασίλη να υπενθυμίζει εύστοχα πως αυτός που Νομοθετεί είναι το υπουργείο και να επισημαίνει πως «σ’ αυτόν τον τόπο, τίποτε δεν τηρείται». Μεταξύ άλλων, η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι όλη η περιοχή της μελέτης επηρεάζεται έντονα, από τη διασπορά ρύπων, ενώ ο μεγαλύτερος προβληματισμός όλων, επικεντρώθηκε στο αυτονόητο, στον ξεκάθαρο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, καθώς όπως τόνισε ως γιατρός ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, «καταγράφονται πολλά περιστατικά κατοίκων της περιοχής που εισάγονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με αναπνευστικά προβλήματα εκείνη την περίοδο», χωρίς ωστόσο επίσημη κλινική μελέτη, ενώ γνωστό είναι πως αυτά τα αέρια ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου.
Γεωργία Αναγνωστοπούλου
77 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα
Leave a Reply