Συμπεράσματα και διαπιστώσεις της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2016»

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής, την  Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2016. Η ακόμα για μία χρονιά πρωτότυπη συμβολή του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών στην επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΕΣΕΕ περιλαμβάνει σημαντικά δεδομένα και ευρήματα σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του ελληνικού εμπορίου, τις προβλέψεις των ελλήνων εμπόρων για το μέλλον των επιχειρήσεών τους, αλλά και τον προσδιορισμό της σημαντικής ποικιλομορφίας των εμπορικών επιχειρήσεων.
Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ επέδωσε το πρωί της ίδιας ημέρας την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2016 στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και εφέτος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις και τις προτάσεις του ελληνικού εμπορίου.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ  Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πορίσματα της Έκθεσης και κατέθεσε τις απόψεις της Συνομοσπονδίας για το γενικότερο οικονομικό κλίμα και τις μελλοντικές εξελίξεις. Ζήτησε η «ανάκαμψη», που περιμένουν κυβέρνηση και αγορά, να μην είναι μία απλή βελτίωση αριθμών αλλά μία ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα επιχειρηματιών και καταναλωτών. Ταυτόχρονα, κατέδειξε πάλι αξιοποιώντας τα πορίσματα της Έκθεσης, ότι το Μμε εμπόριο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερης εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, μία από τις σημαντικότερες διεξόδους απασχόλησης εντός κρίσης και ένας οικονομικός χώρος συνέπειας σε ό,τι αφορά χρέη και οφειλές προς Δημόσιο και προμηθευτές.
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτεραιότητες της ΕΣΕΕ για το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των προοπτικών του τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης, στην προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την απασχόληση που θα διέπεται από την αρχή της «επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας». Ταυτόχρονα, επανέλαβε και τις τρεις βραχυπρόθεσμες προτάσεις της ΕΣΕΕ (θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού», αναστολή των περιορισμών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου). Ο κ. Κορκίδης κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών προς τους πολίτες, λέγοντας: «Οι ΜμΕ είμαστε ανθεκτικοί, άλλα όχι αλώβητοι, οι έμποροι είμαστε δυναμικοί αλλά και ευάλωτοι. Είμαστε, όμως, ακόμα εδώ και εδώ θα μείνουμε, στην αγορά της πατρίδας μας. Είμαστε μέρος του ελληνικού προβλήματος, το γνωρίζουμε και το παλεύουμε σθεναρά. Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010. Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα. Οφείλει να ανατάξει την οικονομία. Οφείλει να συνθέσει την πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος-εργοδότη, αλλά κράτος-πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη. Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας. Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα. Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού. Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων, δεν θα πάνε χαμένες. Αυτές είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτικών στους πολίτες, οι οποίες και πρέπει κάποια στιγμή να ικανοποιηθούν».
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης αποδόθηκε τιμητική διάκριση από τον πρόεδρο ΕΣΕΕ  Βασίλη Κορκίδη στον πρόεδρο της Βουλής και πρ. υπουργό Ανάπτυξης  Δημήτρης Σιούφα για τη συνεισφορά του στη δημιουργία του Ινστιτούτου Εμπορίου της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ), στο εμπόριο και στη Μμε επιχειρηματικότητα.
Οι βασικές διαπιστώσεις της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου για το 2016.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

To οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον

  • Οι αναπτυγμένες οικονομίες έχασαν το 2015 το «momentum» της ανάπτυξης, ενώ οι προβλέψεις για το α΄ εξάμηνο του 2016 κινήθηκαν σε χαμηλότερα των αναμενομένων επίπεδα.
  • Η επιβράδυνση της απελευθέρωσης του εμπορίου και η στροφή σε μέσα προστατευτισμού αποτελούν πρόσθετους παράγοντες ανησυχίας.
  • Η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα μειώνεται για 7η συνεχόμενη χρονιά, επιφέροντας μεταξύ άλλων επιπτώσεις στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.
  • Σημαντική και κρίσιμη θεωρείται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
  • Η συμμετοχή του εμπορίου στην οικονομική δραστηριότητα, παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από το 2010, διατηρείται σε υψηλό επίπεδο (11%).
  • Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε σωρευτικά κατά 28,3% το διάστημα 2010-2015, αλλά ο ρυθμός υποχώρησης επιβραδύνεται τα τελευταία δύο χρόνια (2014-2015).
  • Η υποκατηγορία του λιανικού που πλήγηκε λιγότερο ήταν τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (πτώση -19,3%), ενώ τα σχετικά μικρότερα καταστημάτων τροφίμων – ποτών – καπνού σημείωσαν πολύ ισχυρότερη πτώση (-31,4%).

 

 

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Η ελληνική αγορά εργασίας το 2016

  • Το 2016 η απασχόληση στην ελληνική οικονομία αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά μετά από μια περίοδο συνεχούς συρρίκνωσης (2008-2013) αλλά και σταθεροποίησης (2014). Ωστόσο παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο αριθμός των εργαζομένων είναι κατά τι μικρότερος του αντίστοιχου του 1993.
  • Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 23,4% από 24,8% το 2015, ενώ σε απόλυτα μεγέθη οι άνεργοι είναι κατά σχεδόν 70.000 λιγότεροι συγκριτικά με πέρυσι (ηλικίες 15-64).
  • Παρά τις πιέσεις που δέχεται το εμπόριο καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, με μερίδιο 17,6% στη συνολική απασχόληση και 20,1% στη μη αγροτική απασχόληση.
  • Η απασχόληση στο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,1% φέτος μετά την ενίσχυση κατά 5,3% το 2015, σημειώνοντας απώλειες της τάξης των 7.000 θέσεων εργασίας.
  • Οι μειώσεις προέκυψαν μόνο στο χονδρικό εμπόριο και στα αυτοκίνητα, αντίθετα στο λιανικό εμπόριο παρατηρείται οριακή αύξηση.
  • Σχεδόν 1 στους 4 νέους κάτω των 25 ετών που εργάζεται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο – το ποσοστό αυτό αυξάνεται από το 2008 έως σήμερα.
  • Οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις, τόσο πριν από την ύφεση όσο και σήμερα, αποτελούν διέξοδο απασχόλησης για τις ευάλωτες ομάδες (τους νέους έως 29 ετών και όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης).

 

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Ο απολογισμός των ΑΕ και ΕΠΕ για το 2015

  • Οι εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ επέδειξαν σχετική ανθεκτικότητα στις έντονα αρνητικές συνθήκες που «πάγωσαν» την αγορά, όμως δεν έμειναν αλώβητες.
  • Οι πωλήσεις υποχώρησαν (-1,8%) μετά την αύξηση που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο.
  • Τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν για 2η συνεχή χρονιά (1,9%).
  • Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων, τα κέρδη προ φόρου περιορίστηκαν εκ νέου (-42,4%). Η κερδοφορία επηρεάστηκε σημαντικά από τις υπέρογκες ζημιές πολύ μεγάλης εταιρείας του ελληνικού εμπορίου. (Μαρινόπουλος)

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ

Τα οικονομικά στοιχεία των Μικρομεσαίων (ΜμΕ) εμπορικών επιχειρήσεων: Δειγματοληπτική έρευνα του ΙΝΕΜΥ για το 2016

  • Το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών επιχειρήσεων του λιανικού (66%) και του χονδρικού εμπορίου (73%) επιχειρούν πάνω από 10 έτη. Ειδικότερα στο λιανικό εμπόριο, το 20% των επιχειρήσεων ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα χρόνια της κρίσης (2010-2016), στοιχείο που δείχνει ότι το λιανεμπόριο αποτελεί κλάδο με ισχυρή δυναμική.
  • Στο λιανικό εμπόριο η γεωγραφική προέλευση των προϊόντων είναι η εγχώρια αγορά (62,1%).
  • Έξι στους 10 επιχειρηματίες λιανικής έλαβαν την επιχειρηματική απόφαση να διατηρήσουν αμετάβλητο το επίπεδο τιμών των προϊόντων τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.
  • Η πλειονότητα των επιχειρηματιών τόσο στο λιανικό όσο και στο χονδρικό εμπόριο δεν άλλαξαν κάποιον προμηθευτή εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
  • Η μέση τιμή του κύκλου εργασιών για το 2016 στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 110.000-120.000 €.
  • Το 52,9% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν έχει καθόλου οφειλές.
  • Το 24% των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου και το 29% των επιχειρήσεων του λιανικού έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ενώ τα ποσοστά τους όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία είναι 21% και 30% αντίστοιχα.
  • Το ποσοστό αυτών που οφείλουν σε προμηθευτές είναι 17%, γεγονός που συνηγορεί στο ότι το εμπόριο δεν δημιουργεί χρέη στην αλυσίδα αξίας.
  • Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με δανειακές οφειλές στα πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται στο 17% ενώ του χονδρικού εμπορίου στο 22%.
  • Δύο στις 10 επιχειρήσεις λιανικής δεν εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει μείνει στάσιμος μεταξύ του β΄ εξαμήνου του 2015 και του α΄εξαμήνου του 2016.
  • Η φορολόγηση αποτελεί το μείζον ζήτημα για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

60 Συνολικές προβολές, 5 Σήμερα

Leave a Reply