ΚΚΕ: Με τη βούλα της ΕΕ το χαράτσι στο νερό που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι σύμφωνη με την πολιτική και τη νομοθεσία της ΕΕ η μεθόδευση του νέου χαρατσιού – του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους»-  στο νερό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως είχε καταγγείλει σε σχετική ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.
Ειδικότερα, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Vella  στην απάντησή του επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «οι πολιτικές τιμολόγησης του ύδατος θα παρέχουν κατάλληλα κίνητρα στους χρήστες για αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων και κατάλληλη συμβολή των διαφόρων χρήσεων ύδατος… στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος», βαφτίζοντας ουσιαστικά τα διάφορα χαράτσια που φορτώνονται σε βάρος του λαού ως «περιβαλλοντική ευαισθησία».
Παράλληλα, όπως ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ είχε τονίσει στην ερώτησή του, από το νέο χαράτσι προκλητικά θα εξαιρούνται «οι υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή η χρήση του νερού από μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους μηδενικό κόστος, αλλά και «χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων» (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς).
Τα δε έσοδα από το νέο χαράτσι που θα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά θα πηγαίνουν κυρίως στο «Πράσινο Ταμείο» από το οποίο λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι για επενδύσεις στον κερδοφόρο γι΄αυτούς κλάδο της «πράσινης οικονομίας» που στηρίζει η ΕΕ.
Διπλά κερδισμένο δηλαδή το κεφάλαιο από την αξιοποίηση των λεγόμενων «περιβαλλοντικών προτύπων»…και φοροαπαλλαγές και χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού.
Αποδεικνύεται περίτρανα ποια είναι η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ : να υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τσακίζοντας τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων ακόμη και για το νερό και τη χρήση του που στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής :

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μεθοδεύει την επιβολή χαρατσιού στο νερό, του λεγόμενου «περιβαλλοντικού τέλους», για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών και την άρδευση της αγροτικής παραγωγής, στο όνομα της «προστασίας» των υδάτων και της «εξοικονόμησης της κατανάλωσης ύδατος».
Από το νέο χαράτσι εξαιρούνται οι «υπηρεσίες ύδατος για ενεργειακή χρήση», δηλαδή η χρήση του νερού από μονοπωλιακούς ομίλους για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντάς τους μηδενικό κόστος, αλλά και «χρήστες οι οποίοι, με την εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών ορθής διαχείρισης, συμβάλλουν στη διατήρηση ή/και βελτίωση της καλής κατάστασης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένης της επαναχρησιμοποίησης λυμάτων» (δηλαδή βιομήχανοι και μεγαλοξενοδόχοι που έχουν πάρει επιδοτήσεις για αμφίβολης αποτελεσματικότητας βιολογικούς καθαρισμούς).
Το 97,5% του χαρατσιού, που θα εισπράττουν οι εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης, θα πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο», γνωστό για χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον.
Η απόφαση αυτή είναι δε ευθυγραμμισμένη με την οδηγία 2000/60/ΕΚ που εμπορευματοποιεί το νερό και εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι, με απόφαση της κυβέρνησης που βασίζεται σε ευρωενωσιακή οδηγία, προωθείται η επιβολή χαρατσιού στο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και η παράλληλη απαλλαγή των μονοπωλιακών ομίλων, ενώ το νερό και η χρήση του αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Το άρθρο 9 της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (ΟΠΥ) απαιτεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν, μέχρι το 2010, ότι οι πολιτικές τιμολόγησης του ύδατος θα παρέχουν, αφενός, κατάλληλα κίνητρα στους χρήστες για αποδοτική χρήση των υδάτινων πόρων και, αφετέρου, κατάλληλη συμβολή των διαφόρων χρήσεων ύδατος –διακρινόμενων, τουλάχιστον, σε βιομηχανία, νοικοκυριά και γεωργία– στην ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τις απαραίτητες πολιτικές προκειμένου να εφαρμόσουν την οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα σε εθνικό επίπεδο κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στις τοπικές συνθήκες και, ταυτόχρονα, να μην αντίκειται στις διατάξεις της οδηγίας.
Πράγματι, η ΟΠΥ ορίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συνεκτιμούν τον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο της ανάκτησης του κόστους, καθώς και τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες της οικείας περιοχής ή των οικείων περιοχών. Στα οικεία σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, τα κράτη μέλη αναφέρουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρο 9. Η Ελλάδα όφειλε να υποβάλει στην Επιτροπή τα επικαιροποιημένα σχέδια έως τις 22 Μαρτίου 2016. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα τα σχέδια αυτά. Μόλις τα λάβει, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να αξιολογήσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της ΟΠΥ».

37 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Αναρτήθηκε στην κατηγορία ΕΥΡΩΠΗ

Leave a Reply