Να δοθούν αποζημιώσεις και για αυτοκίνητα, μάντρες, εξοπλισμό σε υπόγεια ζητεί ο Δήμαρχος

 

 


 

 

Με έγγραφά του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ο Δήμαρχος ζητεί να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και για οχήματα, καταστραφέντα εξοπλισμό σε υπόγεια, μάντρες που διαλύθηκαν, καταστραφείσες υποδομές σε αγροκτήματα κ.λπ.

Το έγγραφο έχει ως εξής:
«Μετά την καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους, ο Δήμος Καλαμάτας κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (Απόφαση Α.Π. 6347/7.9.16).
Οι καταστροφές που σημειώθηκαν, αναφέρονται αναλυτικά στο Υπόμνημα με Α.Π 39563/15.9.16 που σας στείλαμε και προωθούνται οι διαδικασίες αποζημιώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Ασφαλώς, όμως, γνωρίζετε πως έχουν σημειωθεί ζημιές, για τις οποίες δεν προβλέπεται αποζημίωση από την υπάρχουσα νομοθεσία και ως παράδειγμα αναφέρουμε:
(α) Τα δεκάδες οχήματα (μη ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές), που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς
(β) Τα υπόγεια και τις μη κύριες κατοικίες, όπου λόγω πλημμύρας καταστράφηκε κάθε είδους εξοπλισμός (οικιακός, μηχανήματα κ.λπ.)
(γ) Τις κάθε είδους περιφράξεις, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και τα κτήματα ή οικόπεδα που μπαζώθηκαν ή καταστράφηκαν από τις νεροσυρμές, χωρίς δυνατότητα αποκατάστασης από τους ιδιοκτήτες
(δ) Την απώλεια υποδομών σε αγροκτήματα (εργαλεία, μηχανήματα, αποθήκες, συστήματα άρδευσης κ.λπ.).
Επειδή τα παραπάνω προβλήματα είναι πραγματικά και αντικειμενικά, σας προτείνουμε:
(α) να υπάρξει πλήρης και αναλυτική καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες – κατά περίπτωση – Υπηρεσίες
(β) να συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο με τη δυνατότητα οικονομικής συνδρομής και στους παραπάνω πληγέντες
(γ) να δοθεί η δυνατότητα, μέσω θεσμικής ρύθμισης, στο Δήμο για συνδρομή μέσω του Δημοτικού Προϋπολογισμού».

 

Πηγή

63 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply