Θετικά πρόσημα στην αγορά «βλέπουν» έμποροι της Πάτρας

 Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών,  επισημαίνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο του έτους κατά 1,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό, ανατρέπει τις προβλέψεις για ελαφρά συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2016 κατά -0,3% και στοχεύει ακόμα και σε οριακό θετικό πρόσημο. Η μεταβολή αυτή υπερκαλύπτει την ύφεση του α’ εξαμήνου του 2016 και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ από το ξεκίνημα του 2017. 

Το ελληνικό εμπόριο και ενόψει της εορταστικής περιόδου θέλει να ελπίζει ότι τα πρώτα θετικά σημάδια ήρθαν για να μείνουν, να μη γίνουν άλλη μια «δημοσιονομική παρένθεση» και να συνεχιστούν στο καθοριστικό τελευταίο 4ο τρίμηνο, αφήνοντας πίσω τα αρνητικά πρόσημα, όπως το -0,8% και -0,6% των δύο πρώτων τριμήνων αντίστοιχα. Ως γνωστό η αγορά απαιτεί χρήμα και κλίμα, γι’ αυτό είναι θετικό το γεγονός ότι δημιουργούνται εκ νέου κάποιες ελπίδες για έξοδο από την ύφεση. Η εισαγόμενη κατανάλωση της τουριστικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου, η μικρή ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω επισκευών και η αύξηση 1,4% του δείκτη εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, συνέβαλαν καθοριστικά στην τελική διαμόρφωση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Για να υπάρξει, όμως, συνέχεια στο θετικό  πρόσημο του τρίτου τριμήνου και να κερδηθεί το στοίχημα της πραγματικής οικονομίας σε βάθος διετίας, απαιτείται διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ταχύτερη επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που σχετίζονται με τη θέσπιση και λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς. Η επιστροφή στη ρευστότητα, η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κυρίως η μείωση της υπερφορολόγησης είναι βασικά προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

 Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα και πίεση από τις τράπεζες να κλείσουν δάνεια ή να τους αλλάξουν μορφή (όσα είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, πυρόπληκτα, σεισμοδάνεια κ.ά). Υπήρξε μάλιστα αναφορά ότι μπλόκαραν λογαριασμό εγγυητή προκειμένου να ρυθμίσουν δάνειο. Συμβουλεύουμε τους συναδέλφους που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους και βρίσκονται σε διαπραγμάτευση να αναμένουν μέχρι την ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού και να μην προβούν σε βιαστικές ενέργειες.

 

 

29 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Αναρτήθηκε στην κατηγορία ΑΧΑΪΑ

Leave a Reply