Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και ο ξενώνας φιλοξενίας θυμάτων βίας στην Τρίπολη

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, όπου ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πια μάστιγα που συνεχώς επιδεινώνεται μέσα στο άρρωστο κλίμα της εποχής. Είναι πιο αποκρουστική από ποτέ, με την οικονομική κρίση να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές. Οι πιο γνωστές μορφές είναι η σεξουαλική, η σωματική και η ψυχική ή συναισθηματική βία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στην κουλτούρα, στην εθνικότητα, στη γλώσσα, στη θρησκεία, στη φυλή, στην κοινωνική ή οικονομική τάξη. Οι κακοποιημένες γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά καθώς δύσκολα ζητούν βοήθεια.

Η βία που εκδηλώνεται μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας αναγνωρίζεται πλέον ως έγκλημα. Η σιωπή, ωστόσο, είναι το δεύτερο έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στην κακοποίηση. Γυναίκες που κατάφεραν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο της βίας στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα «Μη φοβάσαι. Ζήτα βοήθεια, δεν είσαι μόνη, βρες τη δύναμη να προχωρήσεις».

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρίπολης, μαζί με όλους τους Ξενώνες Φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και λειτουργούν με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αποτελούν σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.  Στόχος είναι να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους. Η παροχή ασφαλούς διαμονής, η σίτιση, η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη αλλά και η διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες σε εξειδικευμένα ζητήματα (νομικά, εργασιακά κλπ.) είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Ξενώνας.  Δεν ασκείται κριτική, διασφαλίζεται το απόρρητο, η αρχή της αυτοδιάθεσης και του σεβασμού των αποφάσεων τους.

Η ύπαρξη των Ξενώνων κρίνεται απαραίτητη, διότι διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, λόγω της ανάγκης απομάκρυνσης των θυμάτων από την εστία της βίας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε αδιέξοδο να μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια εκεί. Ακόμα και εάν μία μονάχα γυναίκα μπορέσει να ξεφύγει από μια τέτοια κατάσταση και να στηριχθεί κοινωνικά και ψυχολογικά, αυτό θα είναι μια σημαντική νίκη απέναντι στη ΒΙΑ!!

Ο Δήμος Τρίπολης λειτουργεί Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας από το τέλος του 2013 έως και σήμερα, καλύπτοντας την ευρύτερη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του έχει δεχτεί 44 αιτήματα και έχουν φιλοξενηθεί 14 άτομα (γυναίκες με τα παιδιά τους). 

Η εμπειρία από την μέχρι τώρα λειτουργία του Ξενώνα δείχνει ότι το πρόβλημα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να έχει αυξητική τάση και οι γυναίκες με μεγάλη δυσκολία αποφασίζουν να απομακρυνθούν από την εστία τους παρά τους όλους κινδύνους. Υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες: προσωπικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, ψυχολογικοί που μπορούν να αλλάξουν γνώμη στη γυναίκα κατά την προσπάθειά της να ξεφύγει από τη βία. Απαιτείται συνεχής ψυχολογική στήριξη, ενδυνάμωση και τόνωση προκειμένου μια γυναίκα να βοηθηθεί. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται από διάφορους φορείς: Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Κοινωνικές Υπηρεσίες και οποιοιδήποτε φορείς ασχολούνται με θέματα βίας.

ΔΕΝ ΣΩΠΑΙΝΩ σημαίνει: ανοίγω τα φτερά μου στην ελευθερία, στη δικαίωση, ενάντια σε ό,τι απειλεί τη ζωή, την ύπαρξη, την ψυχική υπόσταση, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό.

Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα στη ζωή και όχι στο φόβο…

 

 

58 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply