Πονοκέφαλο προκαλεί σε αρχές και πολίτες, ο κίνδυνος που ελλοχεύει, από τις αγέλες κυρίως, των αδέσποτων ζώων, με το θέμα αυτό χρόνιο και εξαιρετικά σοβαρό, να οδεύει προς λύση ύστερα από πολύ καιρό και μεγάλη ταλαιπωρία.
Ήδη, ο αριθμός των μηνύσεων στο Δήμο Καλαμάτας, είναι κάτι περισσότερο από μεγάλος, ενώ πολλά είναι και τα περιστατικά ανθρώπων οι οποίοι έχουν δεχθεί επίθεση από αδέσποτους σκύλους και έχει χρειαστεί, ακόμη και να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο της πόλης.
Η Δημοτική Αρχή, έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και η λύση που έχει αποφασιστεί, αναμένεται να εφαρμοστεί στο σύνολό της, αν όλα πάνε καλά, μέσα στον επόμενο μήνα.
ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ
ΚΑΘΩΣ Ο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΤΑΝ
ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΗΛΘΕ
ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
«Εμείς σαν Δήμος Καλαμάτας πέρυσι, κάναμε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Κάναμε σχετική προκήρυξη, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, αλλά δεν προσήλθε κανείς, κι έτσι δημιουργήσαμε το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, πάνω από την αγορά. Εκεί, ξεκίνησε η περισυλλογή των ζώων για πέντε μήνες από εργολάβο, καθώς η Νομοθεσία αναφέρει, ότι θα πρέπει το ζώο να το περιθάλψουμε, να γίνει στείρωση και να αφεθεί στο φυσικό του περιβάλλον», ανέφερε ο μιλώντας για το σοβαρό αυτό θέμα στη «Φ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. «Η διαδικασία αυτή», όπως τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, «σταμάτησε, καθώς δεν ήθελε ο Φιλοζωικός Όμιλος κι έτσι, ακολούθησε διαγωνισμός, στον οποίο προσήλθε ο Φιλοζωικός και ο εκπαιδευτής σκύλων Παναγιώτης Τσικούρης. Υπεβλήθησαν ενστάσεις με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και επαναπροκηρύχθηκε. Αυτήν τη φορά, μειοδότης αναδείχθηκε ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, ο οποίος δεν ήρθε ποτέ να υπογράψει τη Σύμβαση», επεσήμανε ο κ. Βασιλόπουλος και δήλωσε πως «εστάλη και πρόσκληση, στην οποία ο Όμιλος, επίσης δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί για τρίτη φορά ο ίδιος διαγωνισμός, στον οποίο αναδείχθηκε ο κ. Τσικούρης».
30.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ
ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΓΙΑ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ
ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Τελικά, η περισυλλογή αδέσποτων ζώων ξεκίνησε πριν έναν μήνα, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπογράφονταν συμβάσεις με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, ο οποίος έναντι αμοιβής 15.000 ευρώ περίπου το χρόνο, έκανε αυτήν τη διαδικασία, περιέθαλπε δηλαδή και στείρωνε τα ζώα, με το Δήμο να του παρέχει και άλλες 15.000 ευρώ, για τροφές. Υπεύθυνη για το θέμα, είναι μια πενταμελής Επιτροπή αποτελούμενη από τρεις κτηνιάτρους, έναν εκπαιδευτή σκύλων και έναν δημοτικό υπάλληλο, καθώς και μια τριμελής Επιτροπή. «Η πρώτη, είναι υπεύθυνη για την όλη διαδικασία, πλην της λήψης απόφασης για στείρωση ενός ζώου που είναι πολύ επιθετικό ή υποφέρει από πόνους, κάτι που αναλαμβάνει η δεύτερη», εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος, ο οποίος απάντησε και στο καυτό ερώτημα του οικοπέδου που είχε αγοραστεί πριν από πολλά χρόνια για τη δημιουργία Κυνοκομείου στην Καλαμάτα.
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ…
ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ
Για την αντιμετώπιση λοιπόν του ζητήματος αυτού, που είναι χρόνιο και σοβαρό και δεν αφορά μόνο στην Καλαμάτα, αγοράστηκε κάποτε ένα οικόπεδο, το οποίο θα διαμορφωνόταν ανάλογα και θα λειτουργούσε εκεί ένα σύγχρονο Κυνοκομείο, ένα οικόπεδο το οποίο από την νυν Δημοτική Αρχή δεν αξιοποιείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, λόγω των αντιρρήσεων του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας. «Το οικόπεδο αυτό είχε αγοραστεί από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο Παναγής Κουμάντος, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί Κέντρο Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων. Ο Φιλοζωικός Όμιλος όμως, διαφωνεί με τον χώρο εκεί, καθώς ισχυρίζεται ότι λόγω της υγρασίας, τα ζώα κινδυνεύουν από το παράσιτο, το οποίο οφείλεται για τη λεϊσμανίαση», εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος ο οποίος ανέφερε πως ο Δήμος επέλεξε τελικά να τον αξιοποιήσει στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος των περίφημων «Πράσινων Σημείων». Τα Πράσινα Σημεία είναι ένας οριοθετημένος και διαμορφωμένος χώρος με κατάλληλη κτιριακή υποδομή (όπου απαιτείται) και εξοπλισμό, οργανωμένος από το Δήμο, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό), προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση. «Αφού ο φιλοζωικός εκτιμά ότι το οικόπεδο αυτό είναι ακατάλληλο, εμείς το εντάξαμε στην πρόταση που καταθέσαμε για τη δημιουργία πράσινων σημείων μέσω ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα προβλέπονται ένα κεντρικό σημείο, για το οποίο υπολογίζουμε το εν λόγω οικόπεδο, ένα μικρότερης κλίμακας και οκτώ περιφερειακά», εξήγησε ο κ. Βασιλόπουλος που επεσήμανε εν κατακλείδι, πως η Δημοτική Αρχή, βλέπει με προσοχή το ζήτημα των αδέσποτων, τόσο ως προς την προστασία των πολιτών, όσο και ως προς την περίθαλψη των ίδιων.
68 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα
Leave a Reply