Eurogroup: Νέα βραχυπρόθεσμα μέτρα και λιτότητα… διαρκείας

Τη λήψη νέων, βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα έχουν ωστόσο «σημαντική, θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»,  αποφάσισε στην πραγματικά «καυτή» για την Ελλάδα τελευταία  συνεδρίασή του το Eurogroup.
Φορολογία και συντάξεις, για μια ακόμη φορά, βρίσκονταν στο… επίκεντρο των Γερμανών, με τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών ωστόσο, να διαφωνούν ισχυριζόμενοι το αυτονόητο, πως η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε στη φάση που βρίσκεται να λάβει μέτρα σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Έτσι, το «πακέτο» το οποίο τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται ως πολύ πιο τολμηρό απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση περίπου 22% του ΑΕΠ ως το 2060!!!.
Τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ESM, είναι μέτρα διαχείρισης ρίσκου, τα οποία δεν επιβαρύνουν τα κράτη-μέλη και γι’ αυτόν τον λόγο δεν απαιτείται η έγκρισή τους από τα εθνικά Κοινοβούλια. Είναι τα ίδια μέτρα, στα οποία δεν αντιτίθεται η Γερμανία, λόγω ακριβώς του ότι δεν επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Χρονικό σημείο σταθμός, θα είναι το 2018, καθώς εμπλέκεται το ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με την Αθήνα, δεν ζητάει μέτρα, όμως η ανακοίνωση του Eurogroup θέτει ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη λήψη νέων μέτρων. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αξιολόγηση χωρίς την υπογραφή του ΔΝΤ δεν υπάρχει, η λήψη νέων μέτρων πρέπει να θεωρείται δεδομένη και απομένει να δούμε ποια ακριβώς θα είναι αυτά και από πότε θα αρχίσει η λήψη τους.
Πολύς λόγος επίσης, γίνεται για τα πλεονάσματα, με το ανακοινωθέν του Eurogroup  να κάνει σαφή αναφορά στο μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5%. Η αναφορά αυτή, παραπέμπει σε «κόφτη» διαρκείας και όχι μόνο, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συνεπάγεται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Θα μπορούσε δε, να υποστηρίξει κανείς ότι όταν έρθει το 2018, μετά δηλαδή από τις γερμανικές εκλογές, το ζήτημα των πλεονασμάτων μπορεί να ξανανοίξει. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι απλά, αφενός γιατί τα μέτρα πρέπει να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν τώρα και αφετέρου γιατί επίκεινται εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία και Ιταλία οι οποίες θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στο Eurogroup.

 

27 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply