Το ετερόκλητο κοινό στον Βενιζέλο και άλλα…

 

 

 


επισημανσεις

 

PANTESΤου Θανάση  Παντέ

ΟΤΙ ΗΤΑΝ ετερόκλητο το ακροατήριο στην εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί. Αψευδείς μάρτυρες τα πρόσωπα που παραβρέθηκαν ορισμένα εξ’ αυτών μάλιστα έχοντας περιδιαβεί όλο το φάσμα του κομματικού τόνου, ενώ άλλοι κινούντο ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. 

ΑΦΗΝΩ στην άκρη τα περί σύγκλισης Κεντροαριστεράς –Κεντροδεξιάς, τα οποία είναι «ολίγον τι» αστεία και βέβαια διόλου δεν αφορούν όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τους νεοδημοκράτες που έδωσαν το παρών, επειδή ο Βενιζέλος ως ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε κυβερνητικά με τη ΝΔ στην εποχή Σαμαρά. 

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ για τους «σαμαρικούς» που ήταν εκεί δεν χρειάζεται να πω ότι μόνο τυχαία δεν ήταν και ας θεωρηθώ καχύποπτος.

  ΠΕΡΑ απ’ όλ’ αυτά όμως και μπαίνοντας στην ουσία της εκδήλωσης, τα όσα ειπώθηκαν ήταν αξιοπρόσεκτα μεν, χωρίς αντίλογο ωστόσο, αφού ο «Μπένι» μόνο πάσες έπαιρνε για να συνεχίσει το μονόλογό του, ο οποίος ήταν ομολογουμένως συναρπαστικός.  

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ αν οι παρευρισκόμενοι πήραν απάντηση στους προβληματισμούς τους, εκείνο που είναι αναμφίβολο όμως είναι ότι οι επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης είναι βαθύτατες και θα εξακολουθήσουν να είναι όσο συνεχίζονται αυτά τα «εκρηκτικά μείγματα πολιτικής» που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες ξεκινώντας από το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τώρα με το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

ΓΙΑΤΙ βέβαια δεν μπορούμε να δεχτούμε πως τα πράγματα έγιναν «χάλια» με την τωρινή κυβέρνηση και ότι η προηγούμενη είναι άμοιρη ευθυνών, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για κάτι τέτοιο. 

ΟΣΟ για τα περί «θεσμικής εκτροπής», ανέφερε ο «Μπένι», ίσως να άρεσαν σε όσους τα άκουσαν αλλά αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι ήταν και ό,τι σοφότερο ειπώθηκε εκ μέρους του. 

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ όμως είναι ότι καμία αυτοκριτική δεν έγινε, λες και οι αλάθητοι είναι όλοι μαζεμένοι στην πλευρά που ο Βενιζέλος βρίσκεται. 

ΑΝ ΑΥΤΗ η στάση δεν δείχνει αλαζονεία, τότε τι δείχνει; 

ΙΣΩΣ ο κ. Βενιζέλος να έχει εμπεδώσει τη φράση που έλεγε ο Χιούμπερτ Χάμφρεϊ και διάβασα στο χθεσινό «Θάρρος». 

«ΤΟ ΝΑ κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να κατηγορείς κάποιον άλλο είναι πολιτική». 

Ο ΧΑΜΦΡΕΪ, ας το θυμίσουμε, μπορεί να γίνει αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ, αλλά τελικά κατέληξε στη λήθη της ιστορίας ως ασήμαντο πολιτικό πρόσωπο. 

***

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια που η κυβέρνηση επιβάλλεται να αντιμετωπίσει, πριν η  κατάσταση ξεφύγει με ανεξέλεγκτες εκτροπές εκ μέρους των θιγόμενων πολιτών, που από τη μεριά τους έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο ό,τι θεωρούν «δικό» τους. 

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ δεν είναι τι κάνουν ή τι θα κάνουν οι πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, αλλά τι θα κάνει η πολιτεία γι’ αυτούς, μέσω της υπεύθυνης κυβέρνησης. 

ΠΡΟΦΑΝΩΣ τα πράγματα μόνο εύκολα δεν μπορούν να θεωρηθούν και απλουστεύσεις δεν χωράνε ενώ και το τέρας του λαϊκισμού παραμονεύει. 

***

ΘΡΗΝΕΙ και διαμαρτύρεται ο Γιάννης Μπούστας για την «αδικημένη Τριφυλία που  αποψιλώνεται από υποδομές» σε άρθρο του το Σαββάτου στη «ΦΩΝΗ». 

ΕΧΕΙ δίκιο ασφαλώς, αλλά δυστυχώς οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι Τριφύλιοι όφειλαν να αντιδράσουν πολύ νωρίτερα και πολλά χρόνια πριν φτάσουμε στα σημερινά χάλια. 

ΑΣ ΟΨΟΝΤΑΙ όμως οι λογοίς κομματικές σκοπιμότητες που δυστυχώς όπως συμβαίνει συνήθως μπήκαν και αυτή τη φορά πάνω από το συμφέρον του τόπου.

***

6ο OPEN TOURISM ΚΑΛΑΜΑΤΑ το Σάββατο από το Μη Κερδοσκοπικό Εργαστήρι Πολιτισμού ΜΑΤΑRΟΑ και το θέμα από τα πιο ενδιαφέροντα. 

«ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ επιχειρήσεις: Η ελληνική πραγματικότητα». 

ΙΔΟΥ το θέμα λοιπόν και εύλογος ο προβληματισμός καθώς η ελληνική πραγματικότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία, όσο η γραφειοκρατική αντίληψη στραγγαλίζει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία. 

***

ΓΙΑ το δαίμονα που τρώει τα ονόματα στα κείμενα, δεν χρειάζεται να σας πως τίποτα γιατί το ξέρετε ότι έχει προτίμηση στα «Άλλα λόγια» που υπογράφει πάντοτε η αφεντιά μου.

 

 

101 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply