Το δικό μας ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο

31 ΧΡΟΝΙΑ πίσω με οδήγησε συνειρμικά η μνήμη μου στο άκουσμα του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ευπατρίδη πολιτικού, Κωστή Στεφανόπουλου, τον οποίο χθες αποχαιρέτησε – για το τελευταίο του ταξίδι – με βουβό πόνο και θλίψη ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. 

Αποχαιρέτισε τον Έλληνα πολιτικό που μίλαγε τη γλώσσα της αλήθειας σε μια εποχή που στην πολιτική κυριαρχούσε το ψέμα και ο λαϊκισμός, αλλά – δυστυχώς – κανείς τότε δεν τον άκουγε! 

Και όταν «αποστρατεύτηκε» από την ενεργό πολιτική, μια πρόταση του Μεσσήνιου πολιτικού Αντώνη Σαμαρά, στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, αποτέλεσε την απαρχή για δύο ευδόκιμες προεδρικές θητείες, που έτυχαν του απόλυτου σεβασμού και της αποδοχής από όλους τους Ελληνες.  Παρ’ ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός λοιδωρήθηκε τότε γι’ αυτή του την υπέρβαση, δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος, καθώς στη συλλογική μνήμη αποτυπώθηκαν με θετικό τρόπο αυτές του οι υπερβατικές πρωτοβουλίες! 

Ερχόμαστε τώρα «31 χρόνια πίσω» που ανέφερα στην αρχή! Ήταν τότε που ο Κωστής Στεφανόπουλος, αποδοκιμασθείς  για δεύτερη φορά από την παράταξή του, δημιούργησε τη ΔΗΑΝΑ και άνοιξε γραφεία στην 3η Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. 

Εκεί τον είχα συναντήσει, νεαρός δημοσιογράφος τότε, όταν επισκέφθηκα τα γραφεία του νέου κόμματος για να συναντήσω τον αγαπητό συμπατριώτη (από την Αυλώνα Τριφυλίας) Κώστα Κανελλόπουλο (για μας Κώστα Κανέλλο), φίλο και στενό συνεργάτη από το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας, του Κωστή Στεφανόπουλου. 

Εκεί, λοιπόν, ο αγαπητός Κώστας με σύστησε στον Κωστή Στεφανόπουλο και είπαμε αρκετά που είχαν τότε αποτυπώθηκε και στη «ΦΩΝΗ», ενώ αργότερα τον είχα συναντήσει δύο -τρείς φορές σε επισκέψεις του στη Μεσσηνία  σε προεκλογικές περιόδους. 

Μου είχε κάνει εντύπωση το πάθος και η πίστη του στις ιδέες και τις αξίες που υπηρετούσε, με τις οποίες εγώ πολιτικά διαφωνούσα.  Η αποφασιστικότητα του λόγου του, το λαμπερό του βλέμμα, τα ξεκάθαρα ελληνικά του, η αμεσότητα επικοινωνίας με το συνομιλητή του σε μαγνήτιζαν και μου αποτυπώθηκε στο  μυαλό μια θετική εικόνα.  Μάλιστα πολλές φορές τα είχα συζητήσει όλα αυτά με τον αγαπητό του φίλο Λάμπρο Γιαλαμά από το Διαβολίτσι, ο οποίος τον στήριζε με συνέπεια και τον αγαπούσε ως πολιτικό  και άνθρωπο με αξίες και ιδανικά. 

Πέρασαν χρόνια από τότε και το 1995 ο Κωστής Στεφανόπουλος διαδεχόμενος στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, συγκατοίκησε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα για τα εθνικά ζητήματα και όχι μόνο, με τρεις πρωθυπουργός.  Τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και τους Κωνσταντίνο Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι συναίνεσαν και για τη δεύτερη προεδρική του θητεία. 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος με το πολιτικό του ήθος και ύφος ανύψωσε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τη συνέπεια λόγων και έργων έδωσε υπόσταση στα εθνικά μας θέματα και τα έθεσε ευθαρσώς το 1999 στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με μια ιστορική ομιλία του που συζητήθηκε και χειροκροτήθηκε από όλους τους Έλληνες. 

Σπάνια πολιτικός έτυχε της δημοφιλίας του Κωστή Στεφανόπουλου για τόσα πολλά χρόνια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου είχε «δεξί του χέρι» τον Αυλωνίτη Κώστα Κανελλόπουλο.  Έναν άνθρωπο απαράμιλλου ήθους και συνέπειας που αθόρυβα δούλεψε, ως γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας για 10 χρόνια.  Μακριά από τις κάμερες και τα επικοινωνιακά τερτίπια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιτυχή εκπλήρωση των καθηκόντων του Κωστή Στεφανόπουλου ως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Κωστής Στεφανόπουλος και Κώστας Κανελλόπουλος ήταν δύο άνθρωποι τόσο στενά δεμένοι που το αποτέλεσμα της πολύχρονης συνεργασίας αποτυπώνεται θετικά στην σύγχρονη πολιτική μας ιστορία και αυτό, πλέον, τυγχάνει της καθολικής αναγνώρισης και από το πολιτικό μας σύστημα και από τους Ελληνες που αποχαιρέτησαν χθες τον Ελληνα, τον ευπατρίδη Πολιτικό, τον Πρόεδρο, τον Άνθρωπο Κωστή Στεφανόπουλο.  Αιωνία του η μνήμη και καλό ταξίδι στον άλλο κόσμο που θα πάει… 

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

 

Υ.Γ.: Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ποτέ δεν αρνήθηκε να στηρίξει και να προωθήσει από τη θέση του δίκαια αιτήματα και πρωτοβουλίες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα ελληνικά χωριά.  Για μια τέτοια στήριξη που έχει να κάνει με την Αυλώνα Τριφυλίας θα γράψει στη «ΦΩΝΗ της Δευτέρας» ο Αμβρόσιος Καρατζάς. 

 

 

242 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply