Γιάννης Λαμπρόπουλος: Ολη η αλήθεια για τον Περιμετρικό και το «πάγωμα» όλων των δρόμων της Μεσσηνίας

 

Του  ΓΙΑΝΝΗ  ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ πρ. υφυπουργού και βουλευτή Ν.Δ.

Το περασμένο Σάββατο, δόθηκε στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο μέρος του Περιμετρικού της Καλαμάτας.

Γίνεται πραγματικότητα, ένα ακόμη σημαντικό έργο για τον Τόπο μας, ύστερα από πολλές προσπάθειες και δυσκολίες.

Η Καλαμάτα είναι πλέον μια από τις ελάχιστες τυχερές πόλεις της χώρας, που διαθέτουν τέτοιο δρόμο.

Ένα σύντομο ιστορικό αυτού του έργου είναι χρήσιμο για να γνωρίζουμε όλοι την αλήθεια.

Θα ξεκινήσω από το τέλος του 2002, όταν η τότε υπουργός Δημοσίων Έργων Βάσω Παπανδρέου, ύστερα από ερώτησή μου στη Βουλή, με την υπ’ αριθμ. 474/23-12-2002 απάντησή της, 15 μήνες πριν από τις εκλογές του 2004, μου ξεκαθάρισε τα εξής: «Ο περιμετρικός δακτύλιος (παράκαμψη) της πόλης της Καλαμάτας δεν συμπεριλαμβάνεται προς το παρόν στα προγραμματιζόμενα οδικά έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ».

Μέσα στο 2003 έδωσε εντολή για κάποιες μελέτες, προκειμένου να προσδιοριστεί το κόστος του έργου, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι θα υλοποιείτο και το έργο.

Έναν χρόνο μετά, ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ  Γιάννης Τσακλίδης με την υπ’αριθμ. 687/19-12-03 απάντησή του, μόλις τρεις μήνες, πριν από τις εκλογές του 2004, μου γνωστοποιούσε στη Βουλή ότι «εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος θα εγκριθεί και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην περιμετρική της πόλης της Καλαμάτας», χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση, μεμονωμένα και αόριστα.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2004 δεν υπήρχε καμιά απόφαση για ένταξη και χρηματοδότηση του περιμετρικού δακτυλίου της Καλαμάτας, αφού δεν υπήρχαν περαιωμένες μελέτες.

Ο Περιμετρικός της Καλαμάτας εντάχθηκε και αποφασίστηκε η κατασκευή του επί  υπουργίας Γεωργίου Σουφλιά στο ΠΕΧΩΔΕ, όταν εγκρίθηκαν τα τεύχη της Β’ φάσης του έργου.

Στη συνέχεια δημοπρατήθηκε και ανεδείχθη ο παραχωρησιούχος κατασκευαστής  στις αρχές του 2006 .

Η Σύμβαση παραχώρησης  υπεγράφη τον Μάιο του 2007 και κυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2007.

Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται από την Τσακώνα προς την Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο Περιμετρικός και λόγω των μεγάλων προβλημάτων που προέκυψαν από τις απαλλοτριώσεις.

Οι εργασίες, τελικά, ξεκίνησαν στα μέσα του 2011, όταν καταβλήθηκαν τα πρώτα 30 εκατομμύρια ευρώ για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών.

Στο τέλος του 2013 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ζήτησε την τροποποίηση της Σύμβασης, η οποία τροποποιημένη πλέον, πήγε για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου καθυστέρησε όλο το 2014, με επακόλουθο οι εργασίες να εκτελούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τους πρώτους μήνες του 2015 δόθηκε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ενώ έπρεπε να επανεκκινήσουν οι εργασίες, ακολούθησε για περισσότερο από έναν χρόνο πλήρης απραξία, με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη να δικαιολογείται ότι δήθεν διαπραγματεύεται με τον ΜΩΡΕΑ για καλύτερους όρους, αλλά το μόνο που προέκυψε ήταν η αύξηση της τιμής των διοδίων για τους πολίτες.

Ο κ. Σπίρτζης ήρθε το περασμένο Σάββατο στην Καλαμάτα και έδωσε στην κυκλοφορία έναν δρόμο που δεν προγραμμάτισε, δεν μελέτησε, δεν ενέταξε, δεν δημοπράτησε, δεν κύρωσε στη Βουλή, δεν έκανε τις απαλλοτριώσεις, δεν έκανε την έναρξη των εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  όταν ο κ. Σπίρτζης πήγε στο Υπουργείο Υποδομών τον Ιανουάριο του 2015 βρήκε το 93% του έργου, του περιμετρικού δακτυλίου εκτελεσμένο και υπολειπόταν μόλις το 7%, το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού χρειάστηκε να περάσουν δυο χρόνια.

Το ποιος ή ποιοι ενδιαφέρονταν, φώναζαν, επηρέασαν, πίεζαν πολιτικά και παρακολουθούσαν στενά τα μεγάλα έργα και τους δρόμους της Μεσσηνίας, το γνωρίζουν πολύ καλά και το θυμούνται οι Μεσσήνιοι, γιατί υπάρχουν και οι όψιμοι.

«ΚΟΛΛΗΣΑΝ» ΟΛΑ

ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ

Όσο για τα άλλα έργα, που αφορούν τον Νομό μας, σύμφωνα με αυτά που δήλωσε στην Καλαμάτα ο κ. Σπίρτζης δεν πρέπει να ελπίζουμε ούτε για ένα μέτρο δρόμου, με την Κυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου.

Επαναλαμβάνω, πως τα τμήματα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Σουληνάρι και Πύλος-Μεθώνη μπορούν να τα δημοπρατήσουν και να τα εκτελέσουν ως συνεχόμενα του Τρίπολης-Καλαμάτας, διότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες, που τις είχα ξεκινήσει από το 2007. 

Για τον δρόμο Τσακώνα-Καλό Νερό, εάν ήθελαν, δυο χρόνια τώρα στην εξουσία, θα είχαν περατώσει τις υπολειπόμενες μελέτες (γέφυρες, σήμανση, υδραυλικά) και θα το δημοπρατούσαν άμεσα.

Υπενθυμίζω ότι για το Τσακώνα-Καλό Νερό είχε υποβληθεί από το 2014 τεχνικό δελτίο έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβανόταν στον κατάλογο των μεγάλων έργων, που θα εντάσσονταν στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ, όπως και το τμήμα Πάτρα-Πύργος.

Άλλωστε, η ένταξη και κατασκευή του τμήματος Τσακώνα –Καλό Νερό έχει διασφαλιστεί με τον Νόμο 4129/2013, με τον οποίο κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση κατασκευής της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ, μετά από σκληρή προσπάθεια δική μου και των βουλευτών του Νομού Ηλείας.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος θα είναι ο λόγος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Δεκέμβριο στην Καλαμάτα;

Θα κόψει κορδέλες για έργα άλλων;

Το βέβαιο είναι πως θα έρθει για να μας πει και πάλι ψέματα.

Τους μάθαμε, όμως, καλά.

Η Μεσσηνία θα τους πληρώσει ακριβά και θα τους θυμάται για πολλά χρόνια.

Η τελευταία ευκαιρία για τους δρόμους μας, χάνεται πλέον οριστικά.  

 

93 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply