Στον… αέρα η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, λόγω της δακοπροσβολής!

ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΑΚΟ

 

ΔΙΠΛΑ ΚΑΚΗ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΘΩΣ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΣΤΟΝ… ΑΕΡΑ βρίσκεται η φετινή ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία λόγω της τεράστιας δακοπροσβολής, με τον προβληματισμό να λαμβάνει διαστάσεις απόγνωσης, καθώς παρά τα αιτήματα Αγροτικών Συλλόγων, φορέων και κομμάτων, κανείς δεν έχει απαντήσει αν θα αλλάξει ο κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Στο μεταξύ, σοβαρό είναι και το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «ποιότητα» του προϊόντος, με αυτό που έχει ήδη συγκομιστεί να κάνει στην πλειονότητά του μόνο για βιομηχανική χρήση, σύμφωνα με τον γεωπόνο – βιοτεχνολόγο Παναγιώτη katsarisΚάτσαρη, ο οποίος ανήκει στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, του πρώην Ινστιτούτου Ελαίας. «Ειδικά τα πρώτα ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής έχουν σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητά τους, αν και ελπίζουμε ότι τώρα με την πτώση των θερμοκρασιών, τη μείωση των πληθυσμών του δάκου και την πτώση των προσβεβλημένων καρπών, από ‘δω και στο εξής θα δώσουν καλύτερο ποιοτικά προϊόν το οποίο μέχρι στιγμής είναι υποβαθμισμένο, τόσο που δεν αποκλείεται να διατεθεί αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση, ενώ πέρυσι, ήταν έξτρα παρθένο, καθώς φτάνει ακόμη και σε οξύτητες ακόμη κα πάνω από 2», παραδέχθηκε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, απαντώντας σε ερώτηση της «Φ», αποδεικνύοντας έτσι το μέγεθος του προβλήματος.

Για τη μεγάλη δακοπροσβολή σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη ευθύνονται οι άσχημες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι και όχι οι ψεκασμοί, οι οποίοι φέρονται να έγιναν κανονικά. Γι’ αυτό άλλωστε και τα πολλά αιτήματα για αλλαγή δεδομένων στον ΕΛΓΑ προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις.  «Η φετινή χρονιά στη χώρα μας και ειδικότερα στη Νότια και Δυτική Ελλάδα, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, αυτό των μέχρι πρότινος υψηλών θερμοκρασιών και των υψηλών ποσοστών υγρασίας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, μέχρι το τέλος Αυγούστου, αλλά και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, πολύ μεγάλη αύξηση των πληθυσμών του δάκου. Εμείς σαν Ινστιτούτο Ελαίας στην Καλαμάτα, δεχόμαστε πληροφόρηση από όλη σχεδόν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τη Δυτική Ελλάδα, ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση της προσβολής στα ελαιόδεντρα, λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών, κάτι που είχε να καταγραφεί πολλά χρόνια τώρα», ανέφερε ο κ. Κάτσαρης, ο οποίος επεσήμανε πως πλέον, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει κάτι.

ΚΑΜΜΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

«Το πρόβλημα είναι ότι ο δάκος, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις συμβατικές μεθόδους, ούτε με τις βιολογικές μεθόδους καταπολέμησης. Σε πειράματα που είχαμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε ελαιώνες που διαθέτει το Ινστιτούτο μας, για βιολογική καταπολέμηση του δάκου, με παγίδες μαζικής παγίδευσης και δολωματικούς ψεκασμούς, υπέρ όγκου στους ελαιώνες Καλαμών, αλλά και αυτούς με ποικιλία Κορωνέϊκη, είχαμε μέχρι πέρυσι, σχεδόν μηδενικές προσβολές. Φέτος, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια μέθοδο, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, η προσβολή αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις το 30 και το 35%», ανέφερε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους παραγωγούς τόνισε πως μόνος τρόπος, είναι δυστυχώς, για φέτος, η πρόληψη. «Συστήνουμε στους παραγωγούς, κυρίως αυτούς όπου η προσβολή ξεπερνάει το 60, ακόμη και το 80% ή πόσο μάλλον έχουν ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής, για να μην έχουν τέτοιου μεγέθους απώλειες, την πρόληψη. Πάντα η πρόληψη είναι καλύτερη της καταστολής και στην περίπτωσή μας έχει να κάνει με την τοποθέτησης παγίδων, μαζικής παγίδευσης από το τέλος της άνοιξης ώστε να πιάσουν τις πρώτες γενιές του δάκου, είτε με δολωματικούς ψεκασμούς, που θα εντείνεται τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου».
Όσον αφορά στις προσβολές που εντοπίζονται σε ελαιώνες με σήψη στον καρπό, στο 95% τουλάχιστον, φέρονται να είναι δευτερογενείς και να οφείλονται σε τσιμπήματα του δάκου. Οι δε μύκητες όπως το γλιοσπόριο και άλλοι, που επίσης έχουν πλήξει τη φετινή παραγωγή, είναι και αυτοί αποτέλεσμα της δακοπροσβολής. «Πρέπει να βρουν οπή εισόδου για να εισέλθουν, άρα αν δεν υπήρχε πρωτογενής προσβολή από το δάκο, δεν θα υπήρχε και η σήψη από τους μύκητες. Προφανώς η φυτοπροστασία με χαλκούχα σκευάσματα δεν συστήνεται, αφού δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα», ανέφερε καταληκτικά ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Κάτσαρης.  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ  ΜΕΙΩΣΗ  ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Το πρόβλημα φέτος, λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες για τους παραγωγούς της χώρας μας και ειδικά της Μεσσηνίας,  καθώς η συγκυρία θέλει την παραγωγή ελαιολάδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να είναι μειωμένη κατά 10%, ενώ στην Ελλάδα να παραμένει σταθερή με μικρή ανοδική τάση, χωρίς φυσικά να έχει υπολογιστεί η τεράστια δακοπροσβολή. Αυτό το γεγονός, προφανώς και θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι φορείς, οι αγρότες και οι εξαγωγείς του νομού και να δώσουν μεγαλύτερες ποσότητες σε ακόμη καλύτερες τιμές, αφού η πτώση σε Ισπανία, Κροατία, Ιταλία και Γαλλία, αναμένεται να κυμανθεί από 7 έως 30% σύμφωνα με την Copa – Cogeca, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο επικεφαλής επί του ελαιοπαραγωγικού τομέα, Andre Pinatel. «Αναμένουμε πτώση της τάξης του 10% κατά μέσον όρο στην πανευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου, ωστόσο η ποιότητα εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά καλή», ανέφερε ο ίδιος, με την αιτία του… κακού να έχει τις ρίζες τους στο ψύχος και τις βροχές που επικράτησαν την άνοιξη. Πιο συγκεκριμένα, στη Γαλλία η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 30% από 5.561τόνους το 2015/2016 σε 3.700 τόνους το 2016/2017,  κυρίως λόγω ξηρασίας και ασθενειών. Στην Ιταλία, από 475, 000 σε 298, 000 τόνους εξαιτίας καιρικών συνθηκών και του δάκου. Στην Ισπανία, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 7%, φθάνοντας τους 1.317 τόνους με τις τιμές να παραμένουν σταθερές. Στην Κροατία αναμένεται πτώση κατά 8-10% σε σύγκριση με πέρσι που η παραγωγή ανήλθε σε 5.000 τόνους. Στην Πορτογαλία η πτώση φέρεται να αγγίξει το 20 με 30% με την παραγωγή να φθάνει τους 90.000 τόνους. Καθοδική τάση υπάρχει και την παραγωγή της Κύπρου με την παραγωγή να διαμορφώνεται στους 5.800 από 6.900 τόνους το 2015/16. 

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

109 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply