Ο Ιωνάς Δραγουμάνος και οι φωτογραφίες

Από την εποχή της ακμαίας αιγυπτιακής παροικίας η φωτογραφία αυτή που προέρχεται από το αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ και βεβαίως έχει την δική της σημασία μέσα στο χρόνο, καθώς η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, βρίσκεται σε παρακμή.

ΣΤΗΝ ΑΚΜΑΖΟΥΣΑ εποχή αυτής της παροικίας, ο Ιωνάς Δραγουμάνος φτάνει στην Αλεξάνδρεια και γνωρίζεται με την οικογένεια Μπενάκη, χωρίς ωστόσο να φαντάζεται πως αργότερα αυτή η γνωριμία θα είχε επιπτώσεις στη ζωή του.

ΤΕΤΟΙΕΣ φωτογραφίες σαν αυτή που σήμερα παρουσιάζουμε, υπήρχαν πολλές στο αρχείο του Δραγουμάνου, που το έλεγχε με δεσποτικό τρόμο ομολογουμένως η γυναίκα της ζωής του, η γνωστή και μη εξαιρετέα στους κοσμικούς κύκλους Ηλέκτρα Μανδραγόρα.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ αρεσκόταν να συλλέγει φωτογραφίες και αυτό έκανε επί σειρά ετών, καταχωρώντας τις μάλιστα με χρονολογική σειρά.

ΜΠΟΡΕΙ η φωτογραφία που σήμερα βλέπετε να θυμίζει λίγο «τσαντίρ μαχαλά», για τον Δραγουμάνο ωστόσο αποτέλεσε τη φωτογραφία που του θύμιζε την παιδική του ηλικία σε μακρινούς καιρούς που μπορεί να μην ήταν ίσως ειδυλλιακοί, ήταν ωστόσο τα δικά του χρόνια ως παιδί.

ΓΙΑ όλα αυτά όμως θα μιλήσουμε σε άλλη ευκαιρία, επανερχόμενοι στη σκοτεινή βιογραφία του Ιωνά Δραγουμάνου.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλό Σαββατοκύριακο.

Θανάσης Παντές

36 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply