«Φωτιές» ανάβει η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου στις αγροτικές ενισχύσεις

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) και o Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (ΣΕΣΣΠ)  σχετικά με το θέμα της ποσότητας της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι και στα κτηνοτροφικά ψυχανθή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις που προσφύγουν δικαιωθούν, που κατά την άποψή μας είναι και το πιο πιθανόν, εκτιμούμε ότι οι παραγωγοί που ήδη θα έχουν χρησιμοποιήσει 12 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου αντί των 16 κιλών/στρέμμα δεν θα μπορούν να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Γίνεται φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε την εύρυθμη συνεργασία των όλων κρίκων της πρωτογενούς παραγωγής ενώ το ζητούμενο είναι να συνεργάζονται εύρυθμα όλοι οι εταίροι που εμπλέκονται σε αυτή. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις διαφαίνεται ότι αυτή η συνεργασία κινδυνεύει να διαταραχθεί με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βιώσιμη λειτουργία και πρόοδο του τομέα των σιτηρών και των κτηνοτροφικών φυτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) και o Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων (ΣΕΣΣΠ) ενημερωθήκαμε μέσω Δελτίου Τύπου του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η ποσότητα της υποχρεωτικής χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου, προκειμένου οι καλλιεργητές να ενταχθούν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την περίοδο 2016-2017 και μέχρι το 2020, θα είναι 12 κιλά/στρέμμα!

Σύμφωνα όμως με το άρθρο 3 παρ.3 της Υπουργικής Απόφασης 1194/155613/8-12-2014 (ΦΕΚ 3393 Β 2014) «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι σε εκτέλεση του άρθρου 52, του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1307/2013 του Συμβουλίου.» ισχύει ξεκάθαρα ότι:

«Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται μόνο με πιστοποιημένο σπόρο. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 12 κιλά ανά στρέμμα, για τις καλλιεργητικές περιόδους 2014−2015 και 2015−2016. Για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους έως το 2020 ως ελάχιστη ποσότητα, καθορίζονται τα 16 κιλά το στρέμμα»

Με βάση την παραπάνω απόφαση, τα μέλη μας καθώς και άλλες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας σπόρων σκληρού σίτου έχουν ήδη ολοκληρώσει την τυποποίηση των σπόρων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών για την σπορά του 2016 και ήδη έχουν προβεί στον προγραμματισμό παραγωγής σπόρων για την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017. Ο προγραμματισμός τόσο για την καλλιεργητική περίοδο 2015-2016 όσο και για την 2016-2017 ελήφθη με βάση τις απαίτησες της Υπουργικής Απόφασης που προαναφέρθηκε.

Εκτιμούμε ότι, εάν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εμμείνει στην θέση που έχει εκφρασθεί με το σχετικό Δελτίο Τύπου, τα μέλη μας, που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία σπόρου σκληρού σίτου και όχι μόνον, θα υποστούν ανυπολόγιστη οικονομική ζημία η οποία δεν μπορεί να αναχθεί στη δική του σφαίρα ευθύνης αλλά στην απρόσμενη, άκαιρη και  αναιτιολόγητη αλλαγή θέσης του Υπουργείου κατά παράβαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης. Εξυπακούεται ότι τόσο τα μέλη μας όσο και κάθε επιχείρηση που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία σπόρου σκληρού σιταριού, θα προσπαθήσουν να προσβάλλουν διά της νομικής πλέον οδού την νέα Υπουργική Απόφαση, όταν αυτή εκδοθεί και να αποκαταστήσουν κάθε μορφή και είδους ζημία που θα έχουν υποστεί.

Με αίσθημα ευθύνης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους καλλιεργητές σκληρού σιταριού που θα επιθυμούσαν η καλλιέργεια τους για την περίοδο 2016-2017 να ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης τα ακόλουθα:

  1. Η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση 16 κιλών πιστοποιημένου σπόρου εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έκδοση νέας η οποία και θα την τροποποιεί.
  2. Είναι σχεδόν βέβαιον ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας σκληρού σιταριού θα προσπαθήσουν να προσβάλλουν την νέα Υπουργική Απόφαση, όταν αυτή εκδοθεί, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
  3. Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις που προσφύγουν δικαιωθούν, που κατά την άποψή μας είναι και το πιο πιθανόν, εκτιμούμε ότι οι παραγωγοί που ήδη θα έχουν χρησιμοποιήσει 12 κιλά/στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου αντί των 16 κιλών/στρέμμα δεν θα μπορούν να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για ακόμη περισσότερους που έχουν να κάνουν με  την πραγματική αξία της χρήσης του πιστοποιημένου σπόρου και το όφελος από αυτή, τόσο της Πολιτείας, όσο και των παραγωγών αλλά και των επιχειρήσεων, καλούμε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αναθεωρήσει τις προθέσεις της, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες, απρόβλεπτες και μη ελεγχόμενες συνέπειες που κανείς δεν επιθυμεί.

 

56 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply