Ο εθελοντισμός και η προσφορά δεν… διαφημίζονται!

Ευτυχώς για την χώρα μας, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, διαθέτουμε πολλούς, πάρα πολλούς εθελοντές. Ανθρώπους πρόθυμους στα δύσκολα και στα εύκολα να υπηρετήσουν ένα σκοπό, να… θυσιάσουν από τον χρόνο τους προς όφελος εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη.

Άνθρωποι που έτσι μεγάλωσαν, έτσι γαλουχήθηκαν. Άτομα που έμαθαν να βλέπουν πάντα τον εαυτό τους ως μέρος του συνόλου. Άτομα που νιώθουν χαρά στο να βοηθούν όπου κι όσο μπορούν, μικρούς και μεγάλους, σε πράγματα σημαντικά κι όχι μόνο. Η προσφορά άλλωστε είναι κάτι που ο καθένας την αισθάνεται διαφορετικά. Και η προσφορά αυτή δεν… διαφημίζεται.

Είναι αλήθεια ότι σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που η χώρα μας διανύει τα τελευταία έτη, ο εθελοντισμός – όπως ο καθένας τον αντιλαμβάνεται – έχει λειτουργήσει καλά. Έχει αφυπνίσει και συνάμα ενεργοποιήσει πολίτες, υποκαθιστώντας καλώς ή κακώς στην καθημερινότητα δομές και… λειτουργίες που “εξαφανίστηκαν”. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, αποτέλεσε και αποτελεί το “όχημα” με το οποίο ξεπερνιούνται εμπόδια, πάντα συλλογικά, πάντα στο  πνεύμα της προσφοράς, πάντα δίχως να περιμένεις έστω κι ένα ευχαριστώ.

Βέβαια δεν ζούμε σε μία κοινωνία που όλα είναι ιδεατά, που όλοι έχουν την ίδια συμπεριφορά και που όλοι προσφέρουν δίχως να προσμένουν κάτι. Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι όλοι εκείνοι οι “εθελοντές” που κάνουν το… καλό αλλά αντί να το ρίξουν στο γιαλό, εκδίδουν δελτία Τύπου, παραχωρούν συνεντεύξεις, βγάζουν… ντελάληδες για να μάθουν όλοι πόσο εθελοντές είναι. Δεν είναι άλλωστε στην πατρίδα μας λίγα εκείνα τα παραδείγματα ανθρώπων που “εξαργύρωσαν” τον εθελοντισμό ή ακόμα χειρότερα αμείβονταν για τις… εθελοντικές τους υπηρεσίες, τις οποίες και πρόβαλαν με ενθουσιασμό στους πολίτες. Υπάρχουν ακόμα και όλοι εκείνοι που εργάζονται εθελοντικά αποσκοπώντας η εργασία αυτή κάποια στιγμή να τους αποφέρει και τα στοιχειώδη.

Ημέρα του εθελοντή η σημερινή και ευτυχώς στην περιοχή μας οι πρώτοι υπερτερούν κατά πολύ. Όχι ότι δεν έχουμε και “εθελοντές” στην πόλη, αλλοίμονο. Όμως ευτυχώς είναι λίγοι και πλέον όλοι τους έχουν αντιληφθεί. Όπως κι αν έχει ψάξτε τον εθελοντή μέσα σας, η προσφορά στον συνάνθρωπο και στη κοινωνία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

 

Υ.Γ.: Μην ψάχνετε το ιδιαίτερο. Τα απλά λείπουν από την καθημερινότητά μας. Αρκεί μια “καλή πράξη” κάθε μέρα και να είστε βέβαιοι ότι η κοινωνία μας μπορεί να γίνει καλύτερη.

 

Του ΚΩΣΤΑ Β. ΤΣΕΡΕΝΤΖΟΥΛΙΑ

35 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply