Σοκ στην κοινωνία της Καλαμάτας, με μαθητή Λυκείου που λιποθύμησε από την πείνα και εισήχθη στο Νοσοκομείο!

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Ο Νίκος Καζαντζάκης, περισσότερο από εύστοχα, έγραψε κάποτε πως «αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή το πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά». 

Πόσο μάλλον, αν αυτό το παιδί –που δυστυχώς, προφανώς και δεν είναι ένα- ζει στη χώρα που «γέννησε» το πολιτισμό, στην πόλη του πολιτισμού, την Καλαμάτα! Μέλος τρίτεκνης οικογένειας που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το «τέρας» της ανεργίας, ένας μαθητής Λυκείου, λιποθύμησε στο Σχολείο του, καθώς ήταν μέρες νηστικός και από ντροπή, δεν ζήτησε να λάβει το σάντουιτς, που προσφέρει στο πλαίσιο του δεκατιανού ο Δήμος. Ο μαθητής, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της πόλης όπου και παρέμεινε για νοσηλεία, δύο ημέρες. Τον προβληματισμό του, επιβεβαιώνοντας την είδηση, εξέφρασε μιλώντας στη «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Χρήστος Κορομηλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα των πολυμελών οικογενειών, προβλήματα που παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όσον αφορά στους πολύτεκνους. «Πράγματι, ακόμη και σήμερα, έχουμε παιδί που έχει λιποθυμήσει στο Λύκειο επειδή δεν είχε φάει τίποτε από το σπίτι του και ντρεπόταν να πει πως έχει τέτοιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Δεν λέμε ότι είναι τραγικές οι καταστάσεις αλλά υπάρχει πρόβλημα και στην πόλη μας», παραδέχθηκε ο κ. Κορομηλάς, ο οποίος επεσήμανε πως είναι σημαντική η προσφορά του δεκατιανού στους μαθητές που έχουν ανάγκη, από τον Δήμο, καθώς ο αριθμός τους παραμένει μεγάλος με τάσεις αυξητικές, αφού η ύφεση στην Ελλάδα έχει εδραιωθεί. «Εμείς ως σύλλογος στηρίζουμε 50 περίπου οικογένειες κάθε δυο μήνες από το κοινωνικό μας παντοπωλείο, σύντομα, πριν τα Χριστούγεννα θα τους δώσουμε πάλι, είδη πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο πρόεδρος των Τριτέκνων, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό προφανώς δεν αρκεί, καθώς η κατάσταση είναι πραγματικά, δίχως προηγούμενο. «Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις πολυμελείς οικογένειες, καθώς η ανεργία αγγίζει ποσοστά που είναι δυσθεώρητα», ανέφερε ο κ. Κορομηλάς και συνέχισε, «αν πριν την κρίση υπήρχε ένα ποσοστό 10-12%, τώρα σε πολλές οικογένειες, δεν εργάζεται κανένας!» Η καθολική ανεργία έχει χτυπήσει τις οικογένειες των τριτέκνων κατά 20% με τον προβληματισμό ιδιαίτερα έντονο. «Μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι ζουν αποκλειστικά και μόνο με επιδόματα, τα οποία και αυτά έχουν ψαλιδιστεί αρκετά. Αυτό που εμείς ζητάμε προφανώς, δεν είναι να αυξηθούν αυτά τα επιδόματα, τα οποία αγγίζουν τα όρια της φιλανθρωπίας, αλλά οι άνθρωποι αυτοί να στηριχτούν στα πόδια τους, να έχουν μια δουλεία», τόνισε ο Χρήστος Κορομηλάς και έθιξε και το ζήτημα που αφορά στο δημογραφικό, καθώς πλέον όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν περισσότερα από ένα, παιδιά.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ…

«Δεν είναι δυνατόν σε πενταμελείς οικογένειες να μην υπάρχει κάποιος που να εργάζεται και δεν είναι ότι δεν θέλουν να εργαστούν οι άνθρωποι, ίσα – ίσα, υπάρχει διάθεση», επεσήμανε ο κ. Κορομηλάς, ο οποίος έδωσε και τη διάσταση της μετανάστευσης των Ελλήνων που βλέπουν πλέον ναν μην έχουν μέλλον στη χώρα τους. «Τα παιδιά που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο κυρίως, αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, καθώς όσο μένουν εδώ, βρίσκονται σε μια κατάσταση πραγματικά δύσκολη έως και τραγική. Το διαπιστώνουμε με το πρόγραμμα διανομής φρούτων, στο πλαίσιο του οποίου τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε οικογένειες οι οποίες είχαν εισόδημα, για παράδειγμα  20.000 ευρώ, ιδιαίτερα αυτοί που ήταν στον ιδιωτικό τομέα, αυτήν τη στιγμή, να έχουν εισόδημα 5 με 6 χιλιάδες ευρώ ή να βρίσκονται στην ανεργία. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, έχουν περιέλθει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση», ανέφερε ο πρόεδρος των Τριτέκων, ο οποίος στάθηκε και στην κατάσταση όσων χρωστούσαν χρήματα, έχοντας λάβει δάνεια, η οποία είναι πραγματικά, δραματική. «Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτά τα δάνεια και βρίσκονται έξω από το σπίτι τους», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς και επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Φ» στο πλαίσιο του οποίου είχε γίνει η παραδοχή από την υπεύθυνη Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Υγείας Μεσσήνης Αγγελική Ρουμελιώτη, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν υπάρχουν μητέρες πολυμελών οικογενειών που σκέφτονται να δώσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα για προσωρινή φιλοξενία, προκειμένου να έχουν ένα πιάτο φαγητό.

 

ΜΑΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ…!

«Δυστυχώς, έχουμε και τέτοια αιτήματα, όμως παραπέμπουμε αυτές τις μητέρες στα Παιδικά Χωριά SOS ή σε άλλους αρμόδιους φορείς», ανέφερε ο κ. Κορομηλάς, που περιέγραψε ανάγλυφα, μια ακόμη σκληρή πραγματικότητα που αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις καθημερινό γεγονός. «Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα και με την ψυχολογική επιβάρυνση των γονιών, οι οποίοι λόγω της ανέχειας, από την ανεργία στον καιρό της κρίσης, ξεσπούν, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά, να βιώνουν τσακωμούς και άλλα άσχημα γεγονότα, κάτι που δυστυχώς, θα τα επηρεάσει και στο μέλλον».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Χρήστος Κορομηλάς, χαρακτήρισε επιτακτική, την ανάγκη να στηριχθούν οι πολυμελείς κυρίως οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη και φυσικά, να ιεραρχηθούν από το κράτος προτεραιότητες. «Πρέπει πρωτίστως να βοηθηθούν οι οικογένειες αυτές, δεν μπορούμε να επενδύουμε όσον αφορά στον πληθυσμό, σε ανθρώπους που έρχονται σε από άλλες χώρες, χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα των μόνιμων πολιτών αυτής της χώρας. Ναι, να βοηθήσουμε, να τους φιλοξενήσουμε, αλλά να βάλουμε προτεραιότητες. Όταν το 2007, δόθηκαν κάποια κίνητρα για να βοηθηθεί η πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια, αμέσως αυξήθηκε ο αριθμός αυτών των οικογενειών», δήλωσε ο κ. Κορομηλάς ο όποιος με τον καλύτερο τρόπο, εμπειρικά, στάθηκε στο μείζον ζήτημα της υπογεννητικότητας.

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ ΑΦΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ

 «Αυτή τη στιγμή, τα τελευταία τρία χρόνια, χάνουμε 40.000 ανθρώπους, μια μικρή πόλη, είναι τραγικά τα ποσοστά και συνεχώς αυξάνονται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Από τη μια μειώνεται ο πληθυσμός, από την άλλη φεύγει ο κόσμος έξω…. όλοι οι μορφωμένοι άνθρωποι, ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδος;», διερωτήθηκε εύλογα ο κ. Κορομηλάς. «Οι εγγραφές μειώνονται, είχαμε σχεδόν κάθε εβδομάδα μια τουλάχιστον εγγραφή νέας τρίτεκνης οικογένειας και πλέον, είναι μια με δυο το μήνα, γιατί οι άνθρωποι το σκέφτονται να κάνουν ένα παιδί ή ακόμη και να παντρευτούν», τόνισε ο πρόεδρος των τριτέκνων, ο οποίος ζήτησε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα από την πολιτεία. «Πρέπει να δοθούν κανονικά κίνητρα, με «ασπιρίνες» δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ας έρθει σε επαφή μαζί μας η πολιτεία, οι πολιτικοί έρχονται μας σφίγγουν το χέρι, όταν όμως λαμβάνουν σοβαρές θέσεις ευθύνης, τότε αποστασιοποιούνται. Δε νομίζω να δυσανασχετήσει κανείς, αν δοθούν κίνητρα σε οικογένειες με πολλά παιδιά που αποτελούν το μέλλον της χώρας, καμία γυναίκα πια, δεν σκέφτεται να κανείς δεύτερο παιδί γιατί δεν ξέρει πως δεν θα μπορεί να το μεγαλώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ. εν κατακλείδι, μίλησε για τα θέματα των δομών και υποδομών, όπως τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας και την ανάγκη απλών δράσεων, όπως την κατασκευή και λειτουργία παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων για εργαζόμενες μητέρες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ζητούν επιδόματα ελεημοσύνης, αλλά ουσιαστικά μέτρα.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

78 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply