4η θέση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Νέο Δελχί η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης!

Την 4η θέση κατέκτησε η ομάδα Robo Specialists από το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης που συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής, η οποία διεξήχθη φέτος στο Νέο Δελχί της Ινδίας, το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016. Η ομάδα Robo Specialists έχασε στις λεπτομέρειες με 4-3 στον ημιτελικό από τη ρωσική ομάδα. Μετά το περσινό αργυρό μετάλλιο, ξανά μια τεράστια επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα!
Προπονητής της ομάδας τους ήταν ο καθηγητής πληροφορικής Αθανάσιος Μπαλαφούτης, με καταγωγή από την Μάνη. Σημαντική ήταν και φέτος η συμβολή του καθηγητή Πληροφορικής και προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου πάτερ Σωτήρη Μαστέα, ο οποίος προπονεί και τις καλαματιανές ομάδες και κατέχει τη θέση του υπεύθυνου ποδοσφαίρου στην WRO Hellas.
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης είχαν εξαιρετική παρουσία  στην κατηγορία Ποδόσφαιρο και με τις δύο ομάδες τους, με τους Robo Specialists έχοντας στην σύνθεση τους τον περσινό αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Πανταζίδη και τους Δημήτρη Παρασκευόπουλο και Σονέρ Χασάνογλου κατέλαβαν την 4η θέση στον κόσμο μετά από εξαιρετική παρουσία. Μάλιστα στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο ενώ έχαναν με 3-0 από τους Ρώσους κατάφεραν να ισοφαρίσουν όμως στο τέλος δέχτηκαν ένα γκολ και έτσι έχασαν το μετάλλιο για μόλις ένα τέρμα.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι περιβαλλοντικό: «Rap the scrap”. Πάνω από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη μας σήμερα, δημιουργώντας κατ’ εκτίμηση 1,9 δισεκατομμύρια τόνους οικιακών, βιομηχανικών, ιατρικών, ραδιενεργών, τοξικών και επικίνδυνων απορριμμάτων κάθε χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα απορρίμματα που δημιουργούνται, θα διπλασιαστούν μέχρι το 2025. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες κλήθηκαν να προτείνουν τρόπους, έτσι ώστε να μειώσουμε, να διαχειριστούμε και να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα με ρομπο-λύσεις.  Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 15 ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους.

  • Στη διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικού, η αποστολή των ομάδων ήταν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο θα βοηθά να είναι καθαρός ο δρόμος προς το σχολείο, ξεκινώντας από το δωμάτιο των παιδιών. Η καθημερινή ρουτίνα αρχίζει από τη στιγμή που στρώνουν το κρεβάτι τους και συνεχίζεται μέχρι και τον καθαρισμό της σχολικής αυλής.

rompotikh

Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στην κατηγορία ήταν οι “Πυθαγόρες” από το Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης με προπονήτρια τη κ. Τριανταφύλλου και τους μαθητές  Αναστάσιο Σύρη και Ιάσονα Θεόδωρο Τσούτσουρα Αγγελάκη. Επίσης, οι “Φίλωνες” από την Ξάνθη με προπονητή τον Πανταζίδη Παναγιώτη και τους μαθητές Φελεκίδη Λεωνίδα, Μπαλαφούτη Ηλία και Πανταζίδη Αλέξανδρο.

  • Στη διαγωνιστική κατηγορία του Γυμνασίου, η αποστολή ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος με σκοπό την συλλογή απορριμμάτων από τα σπίτια, και τη διαλογή τους σε κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων ώστε να συλλεχθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι 2 που εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε αυτή την κατηγορία ήταν από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας με προπονήτρια την κ. Κουτσίκου και τις 2 ομάδες της με τους μαθητές  Αναστάσιο Τσιάμαλο, Ανδρέα Μπρούζα,  (Blue Diamond) και Ανδριανή Ομήρου με την Ευτυχία Καλογήρου (Robot Direction).
  • Στη διαγωνιστική κατηγορία Λυκείου, η  αποστολή των ομάδων ήταν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο διαχωρίζει απορρίμματα που είναι τοποθετημένα σε κάδους συλλογής για ανακύκλωση και τα μεταφέρει στους αντίστοιχους αποθηκευτικούς χώρους ενός εργοστασίου επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών. Οι ομάδες που μάς εκπροσώπησαν σε αυτή την κατηγορία ήταν οι MIXMYL με προπονητή τον Κώστα Τσατσαρώνη και τους μαθητές Ανδρέα Γιαννούτσο, Σπύρο Μπλαβέρη και Δημήτρη Τζουλιάνο από το 7ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Χαλανδρίου, η ομάδα ET-Team υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Τούρλου και τις μαθήτριες Ειρήνη Δήλερη, Παναγιώτα Κοντοπούλου και Ελένη Κουγιουμτζή.
  • Στην κατηγορία OPEN, συμμετείχαν από την κατηγορία Δημοτικού, η ομάδα T.N.D Robotics       με προπονητή τον κ. Αμπαριώτη και μαθητές τους Θεοδώρα Παναγιώτα Κυριακοπούλου καθώς και τον Αθανάσιο Κοτρώτσο. Στην κατηγορία Γυμνασίου η ομάδα “The tube ACeS” με προπονήτρια την κ. Βουτυράκου και μαθητές τους Δημήτρη Ντινόπουλο, Παντελή Σφηνιά και Ιάσωνα Σταύρο Σόμογλου. Στην κατηγορία Λυκείου, η ομάδα “BEAST” από το 7ο ΓΕΛ Τρικάλων και προπονήτρια την κ. Καραγιώργου με τους μαθητές Γκούμε Λαουρέντιαν, Ζιούτο Κωνσταντίνο και Καλαντζή Σωτήριο. Ως τέταρτη καλύτερη ομάδα από όλες τις κατηγορίες προκρίθηκε η ομάδα “Robotic Green Girls” από το Γ’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης και τις μαθήτριες Παπαδοπούλου Χριστίνα και Τσιτσικοπούλου Ιφιγένεια-Ειρήνη.
  • Στην κατηγορία ποδοσφαίρου, το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης συμμετείχε με δύο ομάδες τους RoboSpecialists και RoboMasters. Προπονητής ο αργυρός Ολυμπιονίκης Αθανάσιος Μπαλαφούτης και μέλη των 2 ομάδων: Πανταζίδη Αλέξανδρο, Παρασκευόπουλο Δημήτρη, Χασάνογλου Σονέρ και Ελευθέριο Γιαγκίδη, Ιωσήφ Μποκουράκη και Παναγιώτη Βαρδάρη αντίστοιχα.
  • Συμμετείχαν επίσης η ομάδα Los Mess Angeles Stars του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μαθητές τους Μαρκούλη Αθανάσιο, Παντελεήμων Πετρίτση και Κουτσιώρα Αναστάσιο, καθώς και οι ομάδες Hyperion Robotics από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και IEEE NTUA Student branch από το ΕΜΠ, στην κατηγορία Advanced Robotics Challenge.
    Ο πρόεδρος του WRO Hellas και αρχηγός της αποστολής κ. Σομαλακίδης, πριν από την αναχώρηση για το Νέο Δελχί είχε δηλώσει ότι «Ο στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές όλης της χώρας να γίνουν δημιουργικοί μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ο απώτερος στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να είμαστε σε θέση, ως χώρα, να διεξαγάγουμε την Ολυμπιάδα στην Ελλάδα».

 

61 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα

Leave a Reply