Το festival Μηδέν ταξιδεύει στην Τενερίφη και τη Μαδρίτη

Μετά τη Μόσχα, το Video Art Μηδέν ταξιδεύει φέτος σε δυο πολύ σημαντικά φεστιβάλ βίντεο και ψηφιακών τεχνών της Ισπανίας, το Espacio Enter (Τενερίφη, Κανάριοι Νήσοι, 12-18 Δεκεμβρίου) και, λίγο αργότερα, στο MADATAC (Μαδρίτη, 12-29 Ιανουαρίου 2017).
Η πρώτη «εξόρμηση» είναι στο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών Espacio Enter, 12-18 Δεκεμβρίου στην Τενερίφη. Το Μηδέν συνεργάζεται με το Espacio Enter για 4η φορά (η πρώτη ήταν το 2011) παρουσιάζοντας θεματικές ενότητες βιντεοτέχνης. Το Espacio Enter συγκεντρώνει σε ετήσια βάση μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα φεστιβάλ και διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα παγκοσμίως. Έχει ως μόνιμους συνεργάτες το Japan Media Arts Festival και την Ars Electronica, ενώ κάθε χρόνο καλεί μια σειρά από επιλεγμένα φεστιβάλ και επιμελητές από όλο τον κόσμο. Οι προβολές λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΤΕΑ (Tenerife Espacio de las Artes).
Φέτος, το Μηδέν θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Espacio Enter δύο ενότητες βιντεοτέχνης που αλληλοσυμπληρώνονται θεματικά, ανιχνεύοντας τα όρια και την απομόνωση στη σύγχρονη «παγκοσμιοποιημένη» πραγματικότητα. Παρουσιάζουν έργα τους καλλιτέχνες από 9 χώρες: Γερμανία, Ισραήλ, Μεξικό, Σουηδία, Ισπανία, Μ. Βρετανία, Αζερμπαϊτζάν, Λίβανο, Πολωνία.
Συνολική διάρκεια προγράμματος: 67 λεπτά
The world is not enough // επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 37 λεπτά

Περιμένοντας έναν εχθρό που δεν εμφανίζεται ποτέ. Παράνομα πλάσματα καμουφλαρισμένα μέσα στο δάσος. Ασκήσεις πολέμου με τον εαυτό σου. Ένα σύνορο που φτιάχνεται για να ποδοπατηθεί. Μια ανύπαρκτη πόλη-φάντασμα για προσομοίωση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ένα σπίτι και ένα ιπτάμενο παγόβουνο, ως μεταφορά της «μετατόπισης». Ένα τεράστιο στόμα που σε καταπίνει καταμεσής ενός άδειου και ήσυχου συνοικιακού δρόμου.
Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα φόβου και αποξένωσης, τα έργα της ενότητας θέτουν ερωτήματα για τη σχέση μας με τον «άλλο» και το φόβο για τον «άλλο». Υπάρχει πραγματικά εχθρός; Και, τελικά, ποιός (ή, ακόμα καλύτερα, «τι»;) είναι ο πραγματικός εχθρός μας;

  1. Kristina Paustian, Positions, Γερμανία 2016, 10.20
  2. Jan Brand, Rosenthal, Γερμανία 2009, 6.04
  3. Shahar Marcus, 1,2,3 Herring, Ισραήλ 2011, 2.27
  4. Arnaud Brihay, Granica Grenze, σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας 2013, 8.30
  5. Hanna Ben-Haim Yulzari, Noncity, Ισραήλ 2009, 3.22
  6. Mauricio Saenz, Casa iceberg, Μεξικό 2015, 3.10
  7. Mattias Härenstam, Closed Circuit (In the middle of Sweden), Σουηδία/Γερμανία 2011, 3.01

 

41 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply