ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2021
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΕΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ρεπορτάζ: Γεωργία
Αναγνωστοπούλου
ΟΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ πολιτικές παρεμβάσεις και ο ενδοιασμός των ξένων, τον οποίο δεν μπόρεσαν τελικά να… κατευνάσουν οι εκπρόσωποι της Καλαμάτας, αναφορικά με τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, που θα συμπίπτει χρονικά με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, φέρονται να είναι οι καθοριστικοί λόγοι για τους οποίους επικράτησε τελικά η Ελευσίνα. Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, του εκτελεστικού διευθυντή του Καλαμάτα 21 Έκτορα Τσατσούλη και του προέδρου της «Φάρις» Θανάση Ηλιόπουλου, το γεγονός ότι η Ελευσίνα, με την κατάκτηση του τίτλου έχει προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, φαίνεται να διαδραμάτισε το δικό του σημαντικό ρόλο.
Για μια ακόμη φορά, οι υπεύθυνοι δήλωσαν την ικανοποίησή τους από την προσπάθεια που καταβλήθηκε με τον δήμαρχο να στηρίζει τα στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας, ενώ ειδική αναφορά έγινε σε κάθε μια από τις προϋποθέσεις που φέρεται πως έπρεπε να πληρούνται, τις πολιτικές, οικονομικές και φυσικά τις καλλιτεχνικές.
Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ «ΕΧΑΣΕ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Από την πρώτη στιγμή πίσω από την «ήττα» της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κάποιοι, και κυρίως οι υπεύθυνοι της διεκδίκησης, είδαν ευρύτερες πολιτικές παρεμβάσεις, αν όχι απαραίτητα σε βάρος της Καλαμάτας, τουλάχιστον, έντονα υπέρ της Ελευσίνας. «Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι σε ένα τέτοιο γεγονός σημαντικό ρόλο παίζει και η πολιτική και οικονομική προϋπόθεση με την Ελευσίνα να υπερέχει καταφανώς», ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας και εξήγησε, «πολιτικά, η Ελευσίνα είχε τη στήριξη του νομού Αττικής όπου κατοικούν 5 εκατομμύρια Έλληνες». Ο δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτημα της «Φ» παραδέχθηκε εμμέσως, πως ακόμη και η κομματική… προέλευση του ιδίου και του ομολόγου του, της νικήτριας πόλης, μπορεί να διαδραμάτισαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο. «Ο όρος «πολιτικός», έχει ευρύτερη του κομματικού, έννοια, εγώ δεν είπα ποτέ, επειδή είναι της α΄ γνωστής τοποθέτησης ο δήμαρχος Ελευσίνας και εγώ και η Δημοτική Αρχή της β΄ γνωστής, επίσης, τοποθέτησης, ότι υπήρξε οποιαδήποτε κομματική πολιτική. Το πολιτικό, περιλαμβάνει την κυβέρνηση, τα κόμματα την αυτοδιοίκηση, τους φορείς, είναι κάτι το ευρύτερο», ανέφερε ο δήμαρχος, που όσον αφορά στην «αξιοποίηση» ανθρώπων που έχουν συμβάλει στο παρελθόν στον τομέα του Πολιτισμού, όπως τους πρώην υπουργούς Αντώνη Σαμαρά που ήταν και πρωθυπουργός φυσικά της χώρας, αλλά και του Σταύρου Μπένου, επεσήμανε πως είχε γίνει δημόσια πρόσκληση σε όλους. «Σέβομαι τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρετε, τα εκτιμώ. Το Κ21 ήταν ανοιχτή διαδικασία, είχε ζητηθεί δημοσίως και προσωπικά βοήθεια από όλον τον κόσμο. Αλίμονο να πηγαίναμε σε ένα τέτοιο γεγονός με αποκλεισμούς. Τώρα, αν κάποιοι περίμεναν στη γωνία να αποτύχει η πόλη για να προβληθούν δια της αποτυχίας, είναι άλλο ζήτημα, αλλά η πόλη δεν απέτυχε. Υπήρχαν ανοιχτές πόρτες για όποιον ήθελε να βοηθήσει», ανέφερε με νόημα και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές ο δήμαρχος, ο οποίος απάντησε αρνητικά για μια ακόμη φορά στο ερώτημα, αν παρενέβη στο φάκελο. «Εγώ δεν έχω ποτέ χρησιμοποιήσει ούτε δομές, ούτε δραστηριότητες του δήμου για προσωπικό μου όφελος και κυρίως τα οικονομικά του δήμου, για μόνιμη προσωπική πελατεία και είμαι υπερήφανος που δεν έχω φορτώσει τον καλαματιανό λαό, ούτε με μια πρόσληψη. Το ζήτημα αυτό της διεκδίκησης, εγώ τα οραματίστηκα, ήξερα ποιες είναι οι πολιτικές και καλλιτεχνικές δυνατότητες. Η διεκδίκηση ήθελε εξειδικευμένους ανθρώπους κι εγώ βοήθησα μόνο, σε όσες προϋποθέσεις, οικονομικές κυρίως -γιατί κάποιος ζήτησε τα χρήματα τα οποία συγκεντρώθηκαν και αυτός είναι ο δήμαρχος- πραγματικά μπορούσα, δεν έχω λόγο να μπλέκομαι στα πόδια τους», δήλωσε κατηγορηματικά.
ΑΙΧΜΕΣ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ…
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δηλώσεις του δημάρχου αναφορικά με όσα είχαν γίνει πριν αναλάβει τα ηνία της πόλης, για τον Πολιτισμό. «Όταν έγινα δήμαρχος οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, ήταν επτά μήνες απλήρωτοι, για να μην ξεχνιόμαστε. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μου, ήταν ότι είχα τους απλήρωτους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού και έπρεπε να βρω τρόπο να τους πληρώσω και πράγματι, από τότε που είμαι δήμαρχος δεν έχει υπάρξει καθυστέρηση στη μισθοδοσία, ούτε μιας ημέρας. Επίσης, παρέλαβα 5 εκατομμύρια ευρώ χρέη τα οποία πλήρωσε ο καλαματιανός λαός και εξόφλησε, μέχρι… κεραίας. Αν θέλουμε να μιλάμε για Πολιτισμό, πρώτα πρέπει να φροντίζουμε τους εργαζόμενους και φυσικά να μην οφείλουμε στην κοινωνία και σε όσους μας έχουν προσφέρει υπηρεσίες.
Και θα είμαι ευτυχής, αν στη θητεία μου μειώσω ή καταργήσω το πολιτιστικό τέλος, γιατί χρησιμοποιήθηκε για τη μισθοδοσία δεκάδων ρουσφετιών. Είναι εύκολος ο δρόμος της επιβολής τελών κι εγώ στη θητεία μου δεν το έκανα. Και το λέω με ιδιαίτερη ένταση, γιατί σε εποχές ακραίας κρίσης, προσπάθησα να μην μειωθούν οι εκδηλώσεις Πολιτισμού, ίσα – ίσα να αυξηθούν», τόνισε με νόημα προς κάθε κατεύθυνση ο Παναγιώτης Νίκας.
ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ’21 «ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ» 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, πριν αναπτυχθούν τα δεδομένα που αφορούν και στις υπόλοιπες προϋποθέσεις που φέρεται να πληρούσε σε μεγαλύτερο βαθμό τελικά, η Ελευσίνα, στάθηκε ιδιαίτερα στη συγκυρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. «Ο επικείμενος εορτασμός λειτούργησε αρνητικά για τον στόχο, ξεκάθαρα. Ήταν η πλέον επίμονη ερώτηση και στον πρώτο γύρο και στον τελικό, ο φόβος δηλαδή, μήπως οι εορτασμοί για την Επανάσταση εκτραπούν σε εκδηλώσεις με εθνικιστικό περιεχόμενο. Τους εξηγήσαμε με έμφαση ότι η Ελληνική Επανάσταση εκτός από τον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση, αποτελούσε έναν αγώνα για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, για τις αρχές και τις αξίες του ελληνισμού και της Ευρώπης, μια Επανάσταση γεμάτη αλληλεγγύη. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε την καλή μας διάθεση, η οποία φαίνεται και από το γεγονός του προγραμματισμού συνεργασιών με την Τουρκία και πως θέλαμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα με την άλλη πλευρά. Ρώτησαν τρεις φορές και εκτιμώ ότι δεν πειστήκαν», ανέφερε ο δήμαρχος, με τον Έκτορα Τσατσούλη να στέκεται και αυτός στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας πως αρχικά οι Ευρωπαίοι είχαν δει θετικά το θέμα αυτό. «Στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαμε τον πρόεδρο της Επιτροπής τον Στιβ Γκρίν, αλλά και στην έκθεση που μας είχαν δώσει, μας είχαν επαινέσει για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα 200 χρόνια, μάλιστα μας είχαμε πει να φτιάξουμε κι αλλά πράγματα σε αυτό το σκεπτικό».
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στο επίκεντρο φυσικά, βρέθηκαν και τα δεδομένα που αφορούν στις οικονομικές προϋποθέσεις. Ο εκτελεστικός διευθυντής του Καλαμάτα 21 Έκτορας Τσατσούλης, εξήγησε γιατί, βάση των προϋποθέσεων, υπερείχε στον συγκεκριμένο τομέα η Ελευσίνα. «Η Ελευσίνα είχε κατά 6 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερο προϋπολογισμό από εμάς, αλλά η πόλη έδινε το 41%, κάτι που εκτιμούμε πως μέτρησε πολύ θετικά, ως προς το πόσο δηλαδή, δεσμεύεται η πόλη. Συγκεκριμένα, θα έδιναν 8,6 εκατομμύρια ευρώ, άλλα τόσα η Περιφέρεια Αττικής, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν περαστεί στους κωδικούς και η κυβέρνηση θα έδινε 2,5 εκατομμύρια. Η Ελευσίνα επίσης, ανέφερε πως θα ξοδευτούν 23 εκατομμύρια για υποδομές, ενώ η Καλαμάτα για υποδομές, είχε μόνο 3 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό γιατί η πόλη μας, έχει υποδομές και εκεί που πρέπει να επενδύσουμε είναι οι άνθρωποί της, η τεχνογνωσία και οι καλλιτέχνες και ελπίζω να μπορέσουμε ακόμη, να την κάνουμε ένα αποκεντρωμένο Κέντρο Πολιτισμού για όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τσατσούλης που ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί.
ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ…
«Εγώ φυσικά, ως εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου, φυσικά και αναλαμβάνω όλη την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος βέβαια, απ’ ότι φαίνεται για τον πρώτο γύρο, ήταν σωστός, ήμασταν στους τρεις και αυτό δεν αλλάζει, άρα σίγουρα δεν ήταν λάθος ή έστω τελείως λάθος ο φάκελος», δήλωσε ο κ. Τσατσούλης ο οποίος ενοχλημένος από την κριτική που του έχει ασκηθεί τελευταία απάντησε με ύφος… «αν θέλετε εξώφυλλα και πλάνα εγώ προσφέρομαι». Ο εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου, επεσήμανε πως «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση, το περιεχόμενο ήταν δική μας δουλειά. Ότι γράψαμε προήλθε από τον κόσμο, ειδικούς και ο δήμαρχος πήρε τον φάκελο μετά». Στο ζήτημα των ευθυνών όμως, θέση έλαβε και ο κ. Νίκας. «Αν η ευθύνη είναι πολιτική, πληρώνεται από τον λαό ο οποίος με την ψήφο του αξιολογεί και επιμερίζει ευθύνες». Μεγάλο ζητούμενο βέβαια παραμένει η επόμενη μέρα, καθώς το γραφείο υποψηφιότητας στις 31 Δεκεμβρίου, παύει να υπάρχει.
ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗΗΜΕΡΑ
«Λήγει η προγραμματική σύμβαση, αλλά επειδή επίκειται επίσκεψη εμπειρογνώμων στην Καλαμάτα, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, θα κάτσουμε εθελοντικά να βοηθήσουμε μαζί με στελέχη της Κοινωφελούς Επιχείρησης», ανέφερε ο κ. Τσατσούλης ο οποίος για το plan b τόνισε πως θα εξαρτηθεί από «Φαρις» και Δημοτική Αρχή. Ο δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε τη στήριξή του στους υπευθύνους της υποψηφιότητας, τους οποίους ευχαρίστησε για το έργο τους, μαζί φυσικά με τους εκατοντάδες εθελοντές και επεσήμανε πως «παρά το γεγονός ότι ζούμε ακραία οικονομική κρίση με φτωχό κόσμο, με μείωση εσόδων από το κράτος παντού, θα υπάρξει «σφίξιμο» σε όλους τους τομείς, εκτός από αυτόν του Πολιτισμού, γιατί ότι γίνεται εκεί, είναι πολλαπλασίως ανταποδοτικό στην πόλη». Ως προς τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί τις 550.000 ευρώ, το 60% των οποίων προήλθε από χορηγίες, σε λίγο καιρό θα δοθούν λεπτομέρειες για το που ακριβώς διατέθηκαν.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Μπορεί η ανάλυση για τις πολιτικές παρεμβάσεις και το οικονομικό μέρος του όλου εγχειρήματος να κυριάρχησε, ωστόσο, αναφορά έγινε και στην ουσία που αφορά στο καλλιτεχνικό μέρος, με την έννοια του Πολιτισμού. «Ευχαριστώ κάποιους από τους οργανισμούς, όχι γιατί οι άλλοι δεν συνεισέφεραν, αλλά γιατί το μέγεθός τους θα μπορούσε να αναδείξει τον νικητή», τόνισε ο Έκτορας Τσατσούλης, κάνοντας λόγο για 600 τουλάχιστον σημαντικές συνεργασίες. «Για το project «inside out» που αφορά στην παράδοση και τη σύγχρονη μόδα, εκτός από το ίδρυμα Καρέλια με τον εκθεσιακό του χώρο, που είναι βασικός εταίρος σ’ αυτό, πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ», στο Kyoto Costume Institute, το Ινστιτούτο Μόδας της νέας Υόρκης, τους Οίκους Μόδας Yves Saint Laurent, Mary Katrantzou, Alexander Mcqueen, Christian Dior, Issey Miyake και John Galliano, από τους οποίους η Καλαμάτα είχε αποσπάσει έγγραφες διαβεβαιώσεις συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού του project», δήλωσε ο κ. Τσατσούλης και συνέχισε. «Να ευχαριστήσουμε τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και το θέατρο Άττις, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα ονόματα στο χώρο του Θεάτρου της Ελλάδας, που είχε αναλάβει ένα project με θέμα τον σεισμό, καθώς επίσης τους Έλληνες του τμήματος του επιταχυντή του Cern οι οποίοι προφέρθηκαν να στηθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για 17 Σχολεία της περιοχής σε σχέση με την Τεχνολογία και τον Πολιτισμό, κάτι που ελπίζουμε να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε μόλις έρθει και ο «Δημόκριτος». Επίσης, ευχαριστούμε τον Θεόδωρο Κουρεντζή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου του Περμ στη Ρωσία και το Ballet Theater που θα ετοίμαζαν πολύμηνα σεμινάρια πάνω σε όλες τις θεατρικές μεθόδους που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε όλον τον κόσμο, ένα από τα πιο γνωστά Θέατρα του Λονδίνου, που μαζί με το Εθνικό και άλλα σε όλη την Ελλάδα, θα συντόνιζαν μια μεγάλη γιορτή –ύμνο στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου «Mozarteum» που θα ενίσχυε το φεστιβάλ κιθάρας του Ωδείου, το ίδρυμα «Μενουχίν», το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου, την Εuropa Nostra και τους συνεργάτες το Project «Μαρία Κάλλας» που θα έφτιαχναν πέντε καινούριες όπερες και όλους τους 600 συνολικά διεθνείς και ελληνικούς Οργανισμούς που θα ενίσχυαν αυτήν την προσπάθεια. Δεν μαζευτήκαμε πέντε άνθρωποι για να βγάλουμε ένα πρόγραμμα. Συμμετείχαν όλοι οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες του Πολιτισμού της Καλαμάτας», δήλωσε ο κ. Τσατσούλης, ενώ ο πρόεδρος της «Φάρις» Θανάσης Ηλιόπουλος, προχώρησε στην παραδοχή πως δεν έχει ξεπεράσει την «ήττα». «Δεν πήγαμε ελαφρά τη καρδία στη διεκδίκηση. Πήγαμε με πολλές αξιώσεις, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, κάτι που φάνηκε από τν πρώτο γύρω όπου υπήρχαν 14 υποψηφιότητες. Τις τελευταίες ημέρες, θεωρώ ότι γίνεται αποσπασματική κριτική επάνω στο φάκελο, νομίζω πρέπει να μην παίρνουμε μια πρόταση για να βγάζουμε συμπεράσματα».
49 Συνολικές προβολές, 1 Σήμερα
Leave a Reply