Αύξηση μέχρι και 5% στις τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο

Ανίκανη να αντισταθμίσει τις απώλειες της μειωμένης παραγωγής, ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη, είναι η φετινή τιμή παραγωγού, που –σε σχέση με πέρσι– σημειώνει μικρή αύξηση της τάξης του 5%.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Υπαιθρος Χώρα», στην έναρξη της παραγωγής η τιμή προσδιορίζεται (για τα λάδια οξύτητας 3 γραμμών) στα 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό, ενώ σε κάποιες περιοχές της Λακωνίας, όπου παραδοσιακά κάποιες μικρές ποσότητες… πιάνουν καλύτερα επίπεδα, φτάνει ακόμα και τα 4,20 ευρώ. Ωστόσο, ο δάκος, η ακαρπία, αλλά και οι ζημιές από το γλοιοσπόριο «λάβωσαν» τη φετινή ελαιοκομική χρονιά, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ηλεία. (Για τη Μεσσηνία έχουμε ήδη δημοσιεύσει ότι οι συνέπειες είναι τραγικές αφού η απώλεια αγροτικού εισοδήματος από φυσικές καταστροφές και δακοπροσβολή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο με τους ελαιπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση)

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Ως την χειρότερη των τελευταίων είκοσι χρόνων, σε επίπεδο ελαιοπαραγωγής, χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά οι παραγωγοί ελαιολάδου του Νομού Ηλείας.

Μετά την περσινή υπερπαραγωγή, που έφτασε στους 36.000 τόνους, ο ήπιος χειμώνας και η πρώιμη ζέστη στις αρχές Απριλίου ευνόησαν την ανάπτυξη του δάκου και τη μειωμένη καρποφορία, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι η φετινή ελαιοπαραγωγή θα είναι μειωμένη πάνω από 80%.

Όπως επεσήμανε ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα ελαιοτριβεία του νομού, πιστοποιημένου για παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου, και παραγωγός αγουρέλαιου και Premium εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με πολλά διεθνή βραβεία, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η παραγωγή αναμενόταν να είναι μειωμένη λόγω του αυξημένου όγκου ελιάς, που παρατηρήθηκε πέρυσι. Αυτό, όμως, που δεν περίμεναν, ήταν οι δυσμενείς για τα ελαιόδεντρα καιρικές συνθήκες με πολλή υγρασία και ζέστη που σάπισαν την ελιά, αλλά και η επέλαση του δάκου.

81 Συνολικές προβολές, 2 Σήμερα

Leave a Reply