ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς!

0

Τι ψάχνει η Κεντροαριστερά στην Καλαμάτα; Κάπως έτσι φαντάζομαι έθεσε το ζήτημα σε ευφυές σχόλιό του στη «ΦΩΝΗ» ο Θανάσης Παντές, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του ευρωβουλευτή και υποψηφίου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκου Ανδρουλάκη.  Επιπροσθέτως το σχόλιο διανθίστηκε από τα «ζητούμενα» των επισκέψεων στην Καλαμάτα των Παπαθεοδώρου και Τσιόδρα για λογαριασμό της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη αντιστοίχως! 

Αλλά μια και μιλάμε για την Κεντροαριστερά και τις εσωτερικές της διαδικασίες, να σημειώσουμε ότι στην Κεντροδεξιά Μεσσηνία, έστω και λόγω εκλογικού νόμου ενίοτε υπάρχει πλειοψηφία των «αριστερών» βουλευτών, όπως παλαιότερα και «σοσιαλιστών» βουλευτών. Εύλογα ο Θ.Π. αναρωτιέται ότι έτσι όπως έχει γίνει το πολιτικό σύστημα στη μνημονιακή Ελλάδα μόνο με εισαγωγικά αποδίδεις σήμερα τις έννοιες «δεξιός», «αριστερός» και τα παράγωγά τους! 

Καιρός είναι να φύγουν τα εισαγωγικά από τον πολιτικό προσδιορισμό των κομμάτων και αυτό επιχειρεί με καθαρό τρόπο ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο ίδιος δεν κρύβει ότι είναι ένας ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης με καθαρές θέσεις και πολιτικές προτάσεις. Ούτε καμουφλάζ, ούτε ελιγμούς, ούτε δημαγωγία!  Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο Νίκος Ανδρουλάκης, νέος άνθρωπος με διάφανη πολιτική πορεία, χωρίς πολιτικές κληρονομιές  οικογενειακού ή άλλου τύπου πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, έρχεται από το μέλλον! 

Αν υπάρχει μια περίπτωση ανασύστασης της Κεντροαριστεράς και δημιουργία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και αρχές, αυτή μπορεί να υλοποιηθεί ΜΟΝΟ από ένα νέο, άφθαρτο και επαρκή πολιτικό που να μην έχει εξαρτήσεις, να μην κουβαλάει βαρίδια του παρελθόντος και να έχει όραμα και σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο στην Ελλάδα.  Ένας τέτοιος ή μόνος με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης που μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Τσίπρα με πολιτικούς όρους, λογισμό και επιχειρήματα και να κάνει τη διαφορά!  Ο κόσμος έχει βαρεθεί τους λαϊκιστές, τους εμπόρους ψεύτικων ελπίδων και τους βαρόνους συμφερόντων ενός παλαιοκομματικού συστήματος που διέλυσε τη χώρα. 

Αν η Κεντροαριστερά θέλει να κάνει μια καινούρια αρχή για μια αυτόνομη και καθαρή πορεία δεν έχει άλλη επιλογή από την υπέρβαση και την αλλαγή γενιάς στην ηγεσία της.  Όλα αυτά, μαζί με ήθος και επάρκεια, συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. 

Σήμερα στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο ξενοδοχείο REX στην Καλαμάτα και θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον η ομιλία του μιας και ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει με καθαρό τρόπο τόσο τα πολιτικά όσο και τα εσωκομματικά ζητήματα.  Δεν μασάει τα λόγια του, δεν κρύβει τις προθέσεις και τους στόχους του! 

Κλείνουμε όπως αρχίσαμε. Στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, παρ’ ότι κυριαρχεί πολιτικά η Κεντροδεξιά, έχει μεγάλα περιθώρια η Κεντροαριστερά κι αυτό είναι και ιστορικά τεκμηριωμένο και πολιτικά εφικτό! 

Αυτό που  κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει πολιτική κυριαρχία, προσελκύοντας στελέχη και ψηφοφόρους από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο (και όχι μόνο…) στη Μεσσηνία δείχνει ότι οι καιροί αλλάζουν και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Οι Μεσσήνιοι, ανήσυχοι και δημιουργικοί άνθρωποι βλέπουν τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό με ενδιαφέρουν. Τα παλιά πολιτικά τζάκια έπεσαν ή πέφτουν και η κοινωνία είναι ανοιχτή και έτοιμη να ακούσει κάθε πρόταση που αφορά το σήμερα και το αύριο. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ανοιχτό μυαλό με δυνατότητες να ανασυστήσει το Σοσιαλδημοκρατικό χώρο με όραμα και πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό η στήριξή του θα έλεγα αποτελεί περίπου μονόδρομο, αλλιώς η  πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα που στριμωγμένος από τα αριστερά επιχειρεί συνεχή ανοίγματα και προσεγγίσεις στο ευρύτερο σοσιαλδημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, τον οποίο και θα καταλάβει πολιτικά, εφόσον δεν υπάρξουν ισχυρά πολιτικά αναχώματα. Αν η λεγόμενη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όσοι επιμένουν ότι μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις δεν αντιληφθούν έγκαιρα ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εσωκομματικών εκλογών της 12 Νοεμβρίου, τότε απλώς, μέσω της ανακύκλωσης παλιών πολιτικών υλικών, θα ανοίξουν διάπλατα την πόρτα για την πολιτική κυριαρχία του σημερινού πρωθυπουργού με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Μένει να δούμε, λοιπόν, αν και η «συντηρητική» Μεσσηνία και η «γαλάζια» Πελοπόννησος, μπορούν να είναι πρωτοπόρες σε μια ελληνική «σοσιαλδημοκρατική άνοιξη»!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

1,129 Συνολικές προβολές, 3 Σήμερα

Leave a Reply